Atunci când te expui la soare, radiațiile UV deteriorează ADN-ul, proteinele și alte molecule care se găsesc în celulele pielii. În cantități moderate, expunerea la radiațiile UV din lumina soarelui ajută celulele pielii să genereze vitamina D. Pe măsură ce îți expui pielea la mai multă lumină solară, aceasta încearcă să se protejeze prin bronzare. Mai exact, începe să producă melanină. Acest lucru cauzează îmbătrânire prematură și poate crește riscul de apariție a cancerului de piele.
Cum se folosește corect crema de protecție solară
SPF înseamnă „factor de protecție solară”. Numărul prezent pe sticlele de cremă de protecție solară indică cantitatea de radiații UV de la soare care este necesară înainte ca aceasta să devină ineficientă. Prin urmare, cu cât SPF-ul este mai mare, cu atât pielea ta este mai protejată.
După aplicarea cremei de protecție solară, o parte din protecția UV intră în acțiune imediat. Dar experții susțin că este nevoie de aproximativ 10 minute pentru ca aceasta să devină stabilă.
Așadar, crema cu protecție solară trebuie aplicată cu 20-30 de minute înainte de expunerea la soare. Acest interval va permite absorbția acesteia în piele, potrivit specialiștilor.
Este indicat să aplici crema cu SPF de două ori, deoarece studiile arată că de cele mai multe ori există tendința de a nu aplica suficientă protecție solară. De asemenea, nu uita să reaplici crema dacă transpiri, faci scufundări sau dacă pielea ta a luat contact cu prea mult nisip.
Cât de multă cremă de protecție solară trebuie să aplici
Specialiștii recomandă aplicarea a 2 mg/cm2 de cremă de protecție solară pe piele. Ceea ce înseamnă că, dacă aplici mai puțin de atât, nu va oferi cantitatea de protecție specificată pe etichetă. Această cantitate este adesea asimilată cu aproximativ șase lingurițe pentru față și corp la un adult de talie medie. De asemenea, este important să aplici SPF zilnic, chiar dacă nu mergi la plajă sau nu îți expui în totalitate pielea la soare.
Au existat unele îngrijorări cu privire la faptul că utilizarea protecției solare poate bloca absorbția vitaminei D. Vitamina D joacă un rol important în absorbția calciului pentru a ajuta la menținerea oaselor puternice și a sistemului imunitar. Cu toate acestea, specialiștii confirmă că riscul ca protecția solară să afecteze cantitatea de vitamina D pe care o absorbi în organism este scăzut.