Reclamă

Cum se folosește corect crema de protecție solară. Ce trebuie să știi înainte să o aplici

Este foarte important să știi cum se folosește corect crema de protecție solară. Să aplici corespunzător protecție solară, mai ales vara, este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea pielii tale. Mai mult de 80% din cazurile de cancer de piele de tip melanom sunt cauzate de arsurile solare. Iată ce trebui să știi despre SPF, înainte să îl aplici.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 29 iunie 2024, 5:05

Atunci când te expui la soare, radiațiile UV deteriorează ADN-ul, proteinele și alte molecule care se găsesc în celulele pielii. În cantități moderate, expunerea la radiațiile UV din lumina soarelui ajută celulele pielii să genereze vitamina D. Pe măsură ce îți expui pielea la mai multă lumină solară, aceasta încearcă să se protejeze prin bronzare. Mai exact, începe să producă melanină. Acest lucru cauzează îmbătrânire prematură și poate crește riscul de apariție a cancerului de piele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se folosește corect crema de protecție solară

SPF înseamnă „factor de protecție solară”. Numărul prezent pe sticlele de cremă de protecție solară indică cantitatea de radiații UV de la soare care este necesară înainte ca aceasta să devină ineficientă. Prin urmare, cu cât SPF-ul este mai mare, cu atât pielea ta este mai protejată.

După aplicarea cremei de protecție solară, o parte din protecția UV intră în acțiune imediat. Dar experții susțin că este nevoie de aproximativ 10 minute pentru ca aceasta să devină stabilă.

Așadar, crema cu protecție solară trebuie aplicată cu 20-30 de minute înainte de expunerea la soare. Acest interval va permite absorbția acesteia în piele, potrivit specialiștilor.

Este indicat să aplici crema cu SPF de două ori, deoarece studiile arată că de cele mai multe ori există tendința de a nu aplica suficientă protecție solară. De asemenea, nu uita să reaplici crema dacă transpiri, faci scufundări sau dacă pielea ta a luat contact cu prea mult nisip.

Reclamă

Cât de multă cremă de protecție solară trebuie să aplici

Specialiștii recomandă aplicarea a 2 mg/cm2 de cremă de protecție solară pe piele. Ceea ce înseamnă că, dacă aplici mai puțin de atât, nu va oferi cantitatea de protecție specificată pe etichetă. Această cantitate este adesea asimilată cu aproximativ șase lingurițe pentru față și corp la un adult de talie medie. De asemenea, este important să aplici SPF zilnic, chiar dacă nu mergi la plajă sau nu îți expui în totalitate pielea la soare.

Au existat unele îngrijorări cu privire la faptul că utilizarea protecției solare poate bloca absorbția vitaminei D. Vitamina D joacă un rol important în absorbția calciului pentru a ajuta la menținerea oaselor puternice și a sistemului imunitar. Cu toate acestea, specialiștii confirmă că riscul ca protecția solară să afecteze cantitatea de vitamina D pe care o absorbi în organism este scăzut.

Reclamă

Care este diferența dintre protecția solară și crema de protecție solară

Protecția solară acționează ca o barieră chimică între tine și soare. Ea absoarbe razele UV de la soare, în loc să le blocheze, înainte ca acestea să ajungă la pielea ta. Crema de protecție solară, pe de altă parte, creează o barieră fizică împotriva soarelui, prin care razele UV nu pot trece.

Este important să folosești o cremă de protecție solară cu SPF ridicat pe a cărei etichetă scrie „spectru larg”. Asta înseamnă că te protejează împotriva razelor UVA și UVB.

Există două modalități principale de a indica nivelul de protecție UVA al unei creme de protecție solară. Unul este sistemul de grad de protecție (PA), uneori etichetat ca UVA-PF sau PPD pe cremele de soare, în funcție de metoda utilizată pentru evaluarea gradului. Pentru acest sistem, cel mai înalt nivel de protecție este PA****, ceea ce înseamnă că ești de șaisprezece ori mai protejată în timp ce porți crema de soare decât fără ea. Mai puține stele indică un nivel mai scăzut de protecție.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iulie 2024. Zodiile renunță la măști și își arată adevărata personalitate
Este perioada ideală pentru vindecare și pentru a face pace cu trecutul mai puțin pozitiv. Citește horoscopul lunii iulie 2024 și află detalii despre toate zodiile în parte. Atunci când începe sezonul Leului toți...
2
O fetiță frumoasă cu o baghetă în mână
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a lunii iulie 2024 pentru fiecare semn zodiacal. Află când sunt astrele de partea ta
Cele mai norocoase zile din iulie 2024 sunt influențate de multe tranzite astrologice semnificative care au loc pe parcursul lunii. Află care e cea mai norocoasă zi a lunii iulie 2024 pentru fiecare semn...
3
O femeie machiată natural
Frumusețe
Cu ce poți înlocui fondul de ten vara. Soluții pentru un look impecabil
În ultimul timp, femeile optează pentru un look cât mai natural. De la vizionarea tutorialelor de machiaj până la mărturisirile specialiștilor din industria frumuseții, din ce în ce mai multe recomandări se referă la...
4
Cuplu care ține o hartă în mână
Horoscop
Zodii care au toate șansele să lase tot și să călătorească în lume. Nativii care apreciază experiențele noi
Cutreierea globului este un vis pentru călătorii cu sete de nou și aventură. În astrologie există puține zodii care au o poftă mare de călătorie. Explorarea colțurilor lumii și experimentarea atracției magnetice a culturilor...
5
Prăjitura răsturnată cu piersici pe un platou de sticlă cu picior
Rețete
Prăjitura răsturnată cu piersici, pentru răsfățul unei zile de vară
Prăjitura răsturnată cu piersici este un desert clasic, cu o prezentare spectaculoasă și un gust delicios. Baza caramelizată cu piersici adaugă o notă de dulceață și savoare, în timp ce aluatul este pufos și...
PARTENERI
×