Reclamă

Alimente și băuturi care pot duce la apariția picioarelor umflate: de ce sunt de evitat

Iată lista de alimente și băuturi care pot duce la apariția picioarelor umflate. Te-ai bucurat vreodată de o masa delicioasă, iar imediat după ai observat că ți s-au umflat picioarele? Consumul acestora ar putea fi una dintre cauze.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 3 iunie 2024, 6:40

Specialiștii vorbesc despre alimentele și băuturile care pot provoca aceste probleme. Umflarea picioarelor și gleznelor este o afecțiune medicală cunoscută sub numele de edem și apare atunci când se acumulează lichid în țesuturi. Află care este rolul dietei în această situație, potrivit specialiștilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este edemul și care este cauza lui

Edemul este lichidul și umflarea care apar în țesuturile, cavitățile sau organele corpului. Acesta afectează cel mai frecvent picioarele, dar poate fi prezent și în alte părți ale corpului. Medicul Nancy Bono spune că există multe cauze diferite ale edemului.

Una dintre ele este statul în picioare sau așezată prea mult timp: „Gravitația poate atrage apa în picioare și glezne, ceea ce este de obicei vizibil.”, a adăugat ea. De exemplu, dacă porți pantofi prea strâmți sau există o strângere constantă a pielii, spune Parade.com.

Alte cauze ale edemelor includ sarcina sau anumite medicamente, cum ar fi antihipertensivele sau medicamentele antiinflamatorii.

De asemenea, și reacțiile alergice sau arsurile solare pot provoca umflarea picioarelor. Dieta joacă un rol important în această situatie, deoarece înrăutățește edemul.

Reclamă

Alimente și băuturi care pot duce la apariția picioarelor umflate

Cea mai frecventă dietă din cauza căreia te poți confrunta cu sindromul picioarelor umflate este cea extrem de săracă în proteine. Acest lucru se datorează faptului că atunci când cantitatea de proteine din sânge este scăzută, apa poate părăsi vasele de sânge și se poate conecta în țesuturi, ceea ce provoacă apoi umflături.

De asemenea, o dietă bogată în alimente procesate, în special în sodiu, poate provoca edeme. Încearcă să eviți pâinea și pastele făinoase. Alimentele făcute cu făină albă pot provoca umflături ale picioarelor. Acest lucru este des întâlnit, mai ales dacă te ai intoleranță la gluten.

Reclamă

Dacă ai intoleranță la gluten și mănânci alimente cu gluten, acestea provoacă o inflamație în organism, care poate duce apoi la umflături. Elimină aceste alimente din dieta ta zilnică timp de câteva săptămâni, pentru a vedea dacă simptomele se ameliorează.

Sucul de fructe

Sucul de fructe poate fi o băutură sănătoasă atunci când este consumat cu moderație. Dar unele sucuri sunt încărcate cu zahăr adăugat. La fel ca în cazul sucului de fructe, zahărul adăugat poate provoca inflamații, care pot duce apoi la umflături. Evită sucul de fructe ca să poți avea picioare frumoase.

Alimentele prăjite

Pe lista de alimente și băuturi care pot duce la apariția picioarelor umflate se află și alimentele prăjite. Dacă te confrunți cu umflături în mod regulat, specialiștii recomandă să elimini din dieta ta tot ce este prăjit. Nivelul ridicat de sodiu și grăsimi saturate din alimentele prăjite pot provoca inflamații, iar inflamațiile provoacă umflături, scrie Healthline.com.

Dieta reprezintă una dintre principalele cauze ale apariției edemului și a senzației de picioare grele. Ai grijă să eviți cât de mult poți consumul alimentelor și băuturilor de mai sus, pentru a reduce umflăturile cu care te confrunți.

Fă în mod regulat plimbări scurte după ce mănânci, deoarece în majoritatea situațiilor, cazurile de edeme ușoare se rezolvă printr-un control strict al dietei și activitate fizică.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iulie 2024. Zodiile renunță la măști și își arată adevărata personalitate
Este perioada ideală pentru vindecare și pentru a face pace cu trecutul mai puțin pozitiv. Citește horoscopul lunii iulie 2024 și află detalii despre toate zodiile în parte. Atunci când începe sezonul Leului toți...
2
O fetiță frumoasă cu o baghetă în mână
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a lunii iulie 2024 pentru fiecare semn zodiacal. Află când sunt astrele de partea ta
Cele mai norocoase zile din iulie 2024 sunt influențate de multe tranzite astrologice semnificative care au loc pe parcursul lunii. Află care e cea mai norocoasă zi a lunii iulie 2024 pentru fiecare semn...
3
O femeie machiată natural
Frumusețe
Cu ce poți înlocui fondul de ten vara. Soluții pentru un look impecabil
În ultimul timp, femeile optează pentru un look cât mai natural. De la vizionarea tutorialelor de machiaj până la mărturisirile specialiștilor din industria frumuseții, din ce în ce mai multe recomandări se referă la...
4
Cuplu care ține o hartă în mână
Horoscop
Zodii care au toate șansele să lase tot și să călătorească în lume. Nativii care apreciază experiențele noi
Cutreierea globului este un vis pentru călătorii cu sete de nou și aventură. În astrologie există puține zodii care au o poftă mare de călătorie. Explorarea colțurilor lumii și experimentarea atracției magnetice a culturilor...
5
Prăjitura răsturnată cu piersici pe un platou de sticlă cu picior
Rețete
Prăjitura răsturnată cu piersici, pentru răsfățul unei zile de vară
Prăjitura răsturnată cu piersici este un desert clasic, cu o prezentare spectaculoasă și un gust delicios. Baza caramelizată cu piersici adaugă o notă de dulceață și savoare, în timp ce aluatul este pufos și...
PARTENERI
×