Specialiștii vorbesc despre alimentele și băuturile care pot provoca aceste probleme. Umflarea picioarelor și gleznelor este o afecțiune medicală cunoscută sub numele de edem și apare atunci când se acumulează lichid în țesuturi. Află care este rolul dietei în această situație, potrivit specialiștilor.
Ce este edemul și care este cauza lui
Edemul este lichidul și umflarea care apar în țesuturile, cavitățile sau organele corpului. Acesta afectează cel mai frecvent picioarele, dar poate fi prezent și în alte părți ale corpului. Medicul Nancy Bono spune că există multe cauze diferite ale edemului.
Una dintre ele este statul în picioare sau așezată prea mult timp: „Gravitația poate atrage apa în picioare și glezne, ceea ce este de obicei vizibil.”, a adăugat ea. De exemplu, dacă porți pantofi prea strâmți sau există o strângere constantă a pielii, spune Parade.com.
Alte cauze ale edemelor includ sarcina sau anumite medicamente, cum ar fi antihipertensivele sau medicamentele antiinflamatorii.
De asemenea, și reacțiile alergice sau arsurile solare pot provoca umflarea picioarelor. Dieta joacă un rol important în această situatie, deoarece înrăutățește edemul.
Alimente și băuturi care pot duce la apariția picioarelor umflate
Cea mai frecventă dietă din cauza căreia te poți confrunta cu sindromul picioarelor umflate este cea extrem de săracă în proteine. Acest lucru se datorează faptului că atunci când cantitatea de proteine din sânge este scăzută, apa poate părăsi vasele de sânge și se poate conecta în țesuturi, ceea ce provoacă apoi umflături.
De asemenea, o dietă bogată în alimente procesate, în special în sodiu, poate provoca edeme. Încearcă să eviți pâinea și pastele făinoase. Alimentele făcute cu făină albă pot provoca umflături ale picioarelor. Acest lucru este des întâlnit, mai ales dacă te ai intoleranță la gluten.