Potrivit unui interviu citat de presa internațională, Yulia Taits a fost dintotdeauna fascinată de frumusețea pură a persoanelor cu albinism. Acesta a fost motivul pentru care le-a dedicat acestora un proiect fotografic.
Nu a fost însă ușor pentru aceasta să găsească modele care să pozeze în cadrul proiectului său. Deoarece persoanelor care suferă de albinism nu le place să pozeze în fața camerei de fotografiat. Yulia Taits are însă un prieten ce suferă de albinism care a fost de acord să facă parte din acest proiect.
Acesta a introdus-o pe Yulia Taits într-un grup de Facebook, destinat persoanelor cu albinism, fapt ce a ajutat-o pe fotografă să contacteze viitoarele „modele” care să-i pozeze. Ea a avut nevoie de patru luni pentru crearea proiectului. Există posibilitatea să urmeze și o parte a doua a acestui proiect.
Toate fotografiile au fost realizate cu lumină naturală, în apartamentul Yuliei Taits. Fotografiile nu au fost editate în Photoshop, ceea ce a fost o provocare pentru artista care este pasionată de crearea unor cadre fantastice cu ajutorul acestui program de editare a fotografiilor.
Toate fotografiile au fost realizate în diferite tonuri de alb, fără nicio altă culoare suplimentară. Sunt încântată să demonstrez că albul nu este doar o culoare! Are multe nuanțe și tonuri frumoase.
– Yulia Taits
Frumusețea unică a albinismului
Albinismul este o boală genetică caracterizată prin lipsa totală sau parțială a melaninei, la nivelul pielii, părului și ochilor. Această afecțiune afectează 1 din 20.000 de persoane, indiferent de rasa acestora.
Persoanele cu albinism sunt adeseori marginalizate de societate. În unele culturi, acestea sunt chiar persecutate sau ucise, în mod special pe continentul african, unde este răspândit mitul că diferite părți ale corpului persoanelor cu albinism sunt „magice”. Din această cauză, multe persoane cu albinism, în mod special copii, sunt răpite și ucise. Pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple, activiștii pentru drepturile omului au lansat o serie de campanii de conștientizare a pericolele la care persoanele cu albinism sunt supuse și de creare a unei lumi mai sigure pentru aceștia.
Ziua Internațională a Albinismului se sărbătorește pe 13 iunie. Acesta este un moment în care cu toții ne amintim cât de necesar este să protejăm dreptul la viață, la securitate și la educație al acestor persoane. Persoanele cu albinism se confruntă cu încălcări ale drepturilor omului, stigmatizare și discriminare, ori nu au acces la educație, potrivit Națiunilor Unite.
În ultimii ani problematica acestui subiect este tot mai discutată, iar activiștii pentru drepturile persoanelor care suferă de albinism se luptă pentru ca această temă să fie conștientizată. În rândul activiștilor pentru drepturile persoanelor cu albinism se numără și Diandra Forrest.
Diandra Forrest este model și actriță de origine afro-americană. Ea este primul model feminin ce suferă de albinism care a fost angajată de o agenție importantă de modeling, Ellite Models. Frumusețea ei unică a atras atenția multor reviste și a participat la numeroase prezentări internaționale de modă.
Un alt model contemporan care a încălcat normele de frumusețe impuse de societate este Winnie Harlow. Aceasta suferă de vitiligo, o boală caracterizată de apariția unor pete depigmentate pe piele. Vezi cum a pozat aceasta într-un costum de baie.