Reclamă

Google a creat un logo special pentru Elena Caragiani-Stoenescu. Se împlinesc 135 de ani de la naşterea primei femei pilot din România

Google a creat un logo special pentru Elena Caragiani-Stoenescu. Pe data de 13 mai 2022 platforma și-a modificat logo-ul pentru a celebra prima femeie aviator din România. Aceasta a fost și corespondent de război și se împlinesc 135 de ani de la nașterea ei.

Publicat: 13 mai 2022, 13:09
Bara de search de la Google pe un fundal alb
Google a creat un logo special pentru Elena Caragiani-Stoenescu / Shutterstock

Doodle-ul este realizat de artistul român Dariana Ilie, orginară din Cluj-Napoca. Elena Caragiani-Stoenescu a fost licențiată în Științe Juridice. Prima femeie aviator s-a născut pe 13 mai 1887, la Tecuci. Aceasta a fost fiica medicului Alexandru Caragiani și a Zeniei Radovici.

Google a creat un logo special pentru Elena Caragiani-Stoenescu

„Inspirația pentru crearea doodle-ului vine chiar din povestea și personalitatea ei. Mi-aș dori ca oamenii să fie mai determinați. Să fie mai optimiști în urmărirea chiar și celor mai mărunte vise din fiecare zi. Doodle-ul creat de mine este un exemplu pentru ce poți realiza când ești atent la ceea ce simți. Când îți urmezi pasiunea”, a spus Dariana Ilie, în comunicatul trimis de Google România către startupcafe.ro.

La vârsta de 25 de ani, Elena Caragiani-Stoenescu a zburat prima dată cu avionul. Aeronava a fost pilotată la momentul respectiv de fostul ei instructor de hipism. Cu toate acestea, se poate spune că a fost momentul care a declanșat pasiunea pentru pilotaj.

În același an, Elena Caragiani s-a înscris la Liga Aviatică, o școală de pilotaj din România. Chiar dacă a absolvit cursurile, Ministerul Educației și Apărarea Civilă i-au respins licența. Era singura femeie din România care urma astfel de cursuri.

Pentru că pasiunea pentru avioane a fost extrem de mare, Elena Caragiani-Stoenescu nu s-a dat bătută. Ea s-a înscris la Școala de Aviație Civilă din Franța. A primit licența după ce a absolvit cursurile. Avea numai 27 de ani când a devenit prima femeie din România care deține licență de zbor. Pe lângă Elena, mai existau doar 12 femei care aveau licență de pilotaj în lume.

Reclamă

A fost respinsă de mai multe ori în România deși avea licență de pilot

Pentru că în România a fost din nou respinsă în Aviație deși deținea o licență, Elena Caragiani-Stoenescu a devenit reporter la un cotidian francez. Deoarece folosea avionul pentru deplasări în zone ca America Latină și Caraibe, Elena Caragiani-Stoenescu a devenit corespondent de război și a scris primele „reportaje din avion”, din presa mondiala. A fost și corespondent de război pentru o instituție media din Mexic.

Elena Caragiani-Stoenescu a vrut inclusiv să fie pilot în timpul Primului Război Mondial, dar a fost din nou refuzată. Nici aceast obstacol nu a dat-o înapoi și s-a oferit să lucreze ca asistent medical în cadrul Crucii Roșii Române pe toată durata războiului.

Reclamă

Imediat ce s-a încheiat Primul Război Mondial, Elena Caragiani-Stoenescu a înființat o clinică medicală în Tecuci și a lucrat în continuare ca jurnalist. Aceasta se specializase în evenimente aeronautice. În zilele noastre, un liceu din Tecuci îi poartă numele, iar activitatea ei este analizată în cadrul cursurilor de aeronautică din țara noastră.

O femeie importantă în lume, Kamala Harris, s-a folosit și ea de platforma menționată mai sus atunci când și-a întâlnit sufletul pereche. Vice-președintele SUA a dezvăluit că și-a căutat soțul pe Google înainte de prima întâlnire.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Aishwarya Rai, elegantă și machiată la Festivalul de Film de la Cannes 2022
Divertisment
Aishwarya Rai a participat la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Rochia spectaculoasă a atras privirile tuturor
Aishwarya Rai a participat la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Rochia spectaculoasă a atras privirile tuturor pe covorul roșu, iar vedeta a primit aplauze pentru look-ul impresionant. Apariția sa la premiera filmului...
2
O femeie care spală la chiuvetă o pensulă de machiaj
Sănătate
5 obiceiuri care dezvăluie multe despre igiena ta. Ce nu e recomandat să faci
Igiena ta are foarte mult de-a face cu sănătatea și bunăstarea. Dacă nu știi deja, igiena precară te poate răni în mai multe feluri. Iată o listă cu 5 obiceiuri care dezvăluie multe despre...
3
Două pahare și o sticlă cu socată, alături de o lămâie feliată și flori de soc
Rețete
Socată. Băutură răcoritoare tradițională românească
Luna mai este luna florilor, iar florile de soc se numără printre ele, fiind considerate unele dintre cele mai aromate. Nu ezita să profiți de proprietățile acestora, incluzându-le și în preparatele culinare. Începe cu...
4
Două fete frumoase poartă rochii lungi și se îmbrățișează în pădure
Horoscop
Soarele intră în zodia Gemeni pe 20 mai 2022. Pentru unii nativi se schimbă totul
Cel de-al doilea eveniment astrologic major al săptămânii are loc pe 20 mai 2022, atunci când soarele intră în zodia Gemeni. Fiecare zodie în parte va fi afectată, într-o mai mică sau mai mare...
5
Selena Gomez, în costum roz, la o conferință de presă despre Only Murders in the Building
Divertisment
Selena Gomez a fost fotografiată într-un trening alb în New York. Vedeta a ieșit să ia prânzul cu Sofia Carson
Selena Gomez a fost fotografiată într-un trening alb în New York. Artista a fost pozată în ținuta lejeră în timp ce petrecea amiaza în compania prietenei sale Sofia Carson. Vremea frumoasă și dorința de...
PARTENERI
×