Calitatea pielii și felul în care pielea arată ca urmare a acestor schimbări diferă de la caz la caz. Aceste schimbări sunt normale, dar poți fi proactivă cu rutina de îngrijire a pielii pentru a încetini procesul.
Îmbătrânirea prematură a pielii
Ridurile fac parte din procesul de îmbătrânire a pielii. Odată cu scăderea nivelului de colagen și elastină din organism, pielea își pierde elasticitatea și apar primele linii fine și pliuri la nivelul pielii.
Există o serie de alți factori care pot duce la aspectul neplăcut de piele “creponată”.
Academia Americană de Dermatologie susține că expunerea la radiațiile UV este principala cauză a deteriorării timpurii a pielii. De asemenea, aceasta este și cea mai ușor de prevenit.
„Pielea „creponată” este o expresie utilizată în mod obișnuit pentru a descrie îmbătrânirea pielii care și-a pierdut elasticitatea, părând mai subțire și mai fragilă, adesea având riduri.” explică medicul dermatolog Jeremy Brauer.
Daunele solare
Expunerea neprotejată la radiațiile UV deteriorează ADN-ul celulelor pielii, descompune colagenul și elastina și declanșează apariția petelor pigmentare. Daunele cauzate de soare pot fi responsabile de până la 80% din toate semnele vizibile de îmbătrânire a pielii.
De asemenea, daunele solare sunt principala cauză a apariției pielii creponate. Aceasta este declanșată de expunerea excesivă la soare, fără folosirea cremelor cu factor de protecție.