Calitatea pielii și felul în care pielea arată ca urmare a acestor schimbări diferă de la caz la caz. Aceste schimbări sunt normale, dar poți fi proactivă cu rutina de îngrijire a pielii pentru a încetini procesul.
Îmbătrânirea prematură a pielii
Ridurile fac parte din procesul de îmbătrânire a pielii. Odată cu scăderea nivelului de colagen și elastină din organism, pielea își pierde elasticitatea și apar primele linii fine și pliuri la nivelul pielii.
Există o serie de alți factori care pot duce la aspectul neplăcut de piele “creponată”.
Academia Americană de Dermatologie susține că expunerea la radiațiile UV este principala cauză a deteriorării timpurii a pielii. De asemenea, aceasta este și cea mai ușor de prevenit.
„Pielea „creponată” este o expresie utilizată în mod obișnuit pentru a descrie îmbătrânirea pielii care și-a pierdut elasticitatea, părând mai subțire și mai fragilă, adesea având riduri.” explică medicul dermatolog Jeremy Brauer.
Daunele solare
Expunerea neprotejată la radiațiile UV deteriorează ADN-ul celulelor pielii, descompune colagenul și elastina și declanșează apariția petelor pigmentare. Daunele cauzate de soare pot fi responsabile de până la 80% din toate semnele vizibile de îmbătrânire a pielii.
De asemenea, daunele solare sunt principala cauză a apariției pielii creponate. Aceasta este declanșată de expunerea excesivă la soare, fără folosirea cremelor cu factor de protecție.
În situațiile în care aspectul de piele creponată începe să apară în decada 20-30 de ani, fenomenul este cauzat de expunerea agresivă și neprotejată la soare fără SPF sau de mersul la solar.
Expunerea excesivă la soare descopune elastina din piele. Astfel, pielea afectată de daunele solare își pierde capacitatea de a se vindeca și de a reveni la poziția anterioară, pierzându-și elasticitatea. Această laxitate duce la aspectul de piele creponată.
Lipsa de hidratare
Pielea hidratată este o piele sănătoasă. Îmbătrânirea prematură a pielii poate fi cauzată de lipsa hidratării corespunzătoare a organismului. Acesta este motivul pentru care este vital să prioritizezi hidratarea și protejarea barierei cutanate a pielii.
Aspectul de piele creponată este adesea accentuat de pierderea transepidermică de apă de la nivelul pielii. Bariera cutanată are rolul de a proteja organismul, împiedicând pătrunderea agenților externi, cum ar fi bacteriile. De asemenea, aceasta împiedică apa să iasă din organism, menținând hidratarea și blocând umiditatea.
Atunci când bariera cutanată este compromisă, există o pierdere mai mare de apă, ceea ce duce la apariția pielii creponate. Este important să incluzi în rutina ta de îngrijire ingrediente precum acizii grași, antioxidanții și umectanții.
Aceste ingrediente hidratează pielea în profunzime și neutralizează acțiunea radicalilor liberi. Stresul oxidativ contribuie la deteriorarea membranelor celulelor pielii, favorizând apariția ridurilor.
Cercetările arată că aplicarea produselor care conțin coenzima Q10 ajută la creșterea capacității pielii de combatere a radicalilor liberi și diminuează semnificativ ridurile.
Alimentația lipsită de proteine
Pielea este alcătuită din proteine, cum ar fi colagenul, elastina și keratina. Pentru a ajuta pielea să regenereze aceste proteine structurale, ai nevoie de aminoacizi. Poți obține cantitatea necesară de proteine și aminoacizi din dieta ta zilnică.
Lipsa legumelor verzi și a alimentelor bogate în colagen din alimentația ta poate accelera procesul de îmbătrânire a pielii. Necesarul zilnic de proteine poate varia de la persoană la persoană. Majoritatea femeilor active au nevoie să consume zilnic între 1,2 până la 2,0 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală, scrie Parade.