Coliva este un simbol al tradițiilor religioase și culturale. Prepararea colivei reprezintă respectul comunităților creștine față de persoanele trecute în neființă. Coliva își are rădăcinile în istoria noastră, însă de-a lungul timpului rețeta sa a fost transformată și adaptată.
Ingredientul secret din rețeta de colivă
Coliva reprezintă un simbol al Învierii, fiind cel mai adesea preparată la parastase, pomeniri și alte slujbe religioase dedicate celor trecuți în neființă. Ingreientul central al rețetei de colivă este grâul, urmat de miere.
Aceste două ingrediente reprezintă simboluri ale vieții și ale dulcelui raiului promis celor drepți. Grâul sau arpacașul reprezintă trupul care după moarte înviază, iar dulceața mierii sau a zahărului simbolizează fericirea veșnică.
Prepararea rețetei de colivă nu este dificilă, însă este destul de minuțioasă. Ingredientul secret din rețeta de colivă este det de esența de vanilie.
Mai jos găsești toate ingredientele necesare, dar și modul de preparare al acestei rețete.
- 500 grame de arpacaș de grâu
- 1 litru jumătate de apă
- 300 grame de zahăr
- 200 grame de nuci mărunțite
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță esență de vanilie
- coaja rasă de la o lămâie
- pudră de cacao sau scorțișoară pentru decor
- zahăr pudră pentru decor
Cum prepari rețeta de colivă cu ingredientul său secret
Pentru început trebuie să speli arpacașul în mai multe ape. Gospodinele recomandă să speli arpacașul până când apa rămâne limpede. Apoi, acesta se pune într-o altă mare, se adaugă apa și sarea și se lasă să fiarbă totul la foc mic.
Este important să amesteci din când în când pentru a nu se lipi de fundul oalei. După ce grâul este fiert și apa a început să se absoarbă, se lasă să se răcească complet.
Acest proces poate dura uneori chiar și două ore. Pentru început trebuie să adaugi zahărul în grâu și să amesteci până când acesta se topește complet.
Unele gospodine preferă să folosească miere în locul zahărului. Ulterior, se adaugă nucile mărunțite. Pentru un plus de savoare poți încerca să prăjești nucile înainte.
După ce ai adaugat nucile mărunțite, adaugă esența de vanilie și coaja rasă de la lămâie. Amestecă totul bine până când se omogenizează compoziția. Dacă nu este consistența suficient de fermă, poți adăuga puțin pesmet fin. Coliva se așează apoi pe un platou și se nivelează.
La final se presară zahărul pudră și se decorează cu pudră de cacao, scorțișoară sau bomboane. Coliva se servește de cele mai multe ori rece, după ce a stat câteva ore la frigider.
Totuși, ține cont de faptul că trebuie să lași coliva să se răcească la temperatura camerei înainte de a o pune la frigider. Acest lucru va permite aromelor să se întrepătrund și coliva să aibă consistența dorită, dar și un gust deosebit.