Popular, se mai numește și colivă, însă modul de preparare este ceva mai simplu. Ne limităm doar la procesul de fierbere al grâului și la amestecarea lui cu diverse ingrediente.
Grâul fiert cu nuci și stafide se prepară din aceleași ingrediente precum coliva. Însă consistența va fi mai moale, mai puțin scăzută. Gustul se poate îmbunătăți cu nuci, alune, migdale, fistic, stafide și fructe confiate. Nu lipsește nici coaja răzuită de lămâie și portocale sau esențele preferate.
Un alt aspect important este acela că îl putem îndulci cu miere de albine, ulterior, după preferințe. Putem opta să îl consumăm la mic dejun, neîndulcit, ca pe un porridge.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente pentru a putea prepara și voi un desert delicios și hrănitor.
Colivă din grâu fiert cu nuci și stafide: ingrediente
- 250 gr grâu sau arpacaș
- 1 litru de apă
- 150 gr nuci tocate grosier
- 150 gr stafide aurii
- 7 gr sare
- coajă de lămâie
- coajă de portocală
- miere
Colivă din grâu fiert cu nuci și stafide: mod de preparare
Pentru reușita acestui desert simplu și delicios, cu gust de copilărie, trebuie să respectați doar câțiva pași simpli.
Grâul sau arpacașul se pune într-o sită deasă și se clătește în apă rece. Se pune la fiert, la foc de intensitate medie, în apă rece.
Pe parcurs, se înlătură spuma care se formează la suprafață. După înlăturarea spumei, se adaugă sarea și se amestecă pentru a se dizolva.
Când grâul sau arpacașul începe să se hidrateze și apa din vas scade puțin, se reduce intensitatea focului la minimum. Se mai lasă la fiert 15-20 de minute. Se ridică vasul cu grâu de pe foc și se amestecă, ușor, apoi se lasă la temperat.
Cum se pregătesc ingredientele pentru a da gust grâului fiert
Cât timp fierbe grâul se rumenesc nucile în cuptor, pe hârtie de copt, apoi se toacă mărunt. Se pot măcina o parte și fin pentru a îngroșa compoziția grâului. Stafidele se hidratează în puțină apă caldă, amestecată esența dorită: vanilie, rom, etc.
Când grâul se mai temperează, se adaugă nucile rumenite și mărunțite, stafidele scurse și coajă răzuită fin, de lămâie și de portocale. Opțional se adaugă și alte arome: esența de rom, de vanilie.
Deliciosul grâu fiert cu nuci și stafide se pune în boluri și se amestecă cu miere, după gust.
Dacă vreți să îl consumați ca bază la mic dejun, puteți să nu îl îndulciți. Este suficientă aroma stafidelor. Se mai pot adăugă diverse semințe transformându-l într-un porridge grozav de bun.
Coliva din grâu fiert se poate păstra la frigider, acoperită, chiar și o săptămână. Grâul fiert cu nuci și stafide este foarte gustos și rece, de la frigider.