Bogdan Alexandrescu s-a destăinut fără rețineri în fața camerei de filmat. Deși spune că încă din copilărie este pasionat de bucătărie, faptul că a fost lăsat să se joace cu gusturile l-a ajutat să ducă bucătăria la un alt nivel. Știința și gastronomia fac casă bună pentru Dexter și nu ezită să se folosească de ele ca să aducă în fafuriile clienților lui cele mai bune preparate.
Chef Bogdan Alexandrescu, despre meseria de bucătar
Chef Bogdan Alexandrescu este extrem de deschis atunci când vine vorba se pasiunea lui pentru bucătărie. Deși mai are și alte pasiuni și ar putea oricând să se reprofileze, Dexter spune că vizualul este cel care îl atrage, așa că nu ezită să-l aducă și în farfuriile pe care le face pentru cei care comandă mâncarea lui. Îmbinarea aromelor, a texturilor și a culorile sunt secretele care l-au făcut celebru.
– Ce meserie ai avea în prezent dacă nu ai fi Chef Bucătar?
– Pictor sau fotograf. Sunt pasionat de tot ce înseamnă vizual. Când eram mic voiam să desenez, însă la orele de desen, pe lângă copăcei și mașinuțele pe care le făceau colegii, eu făceam niște chestii destul de abstracte, iar profesorii mi-au limitat exprimarea creativă. Peste ani și ani, după ce m-am apucat de bucătărie, m-am reapucat de pictură și am fost surprins cât de mult seamănă texturile și fluiditățile între ele și mi-au ieșit niște chestii drăguțe.
– Care crezi că este cel mai frumos aspect al meseriei tale, dar și cel mai mare dezavantaj?
– Cel mai frumos aspect este energia pe care o primești de la clienți atunci când apreciază farfuriile și creațiile tale, iar cel mai puțin plăcut, dar cu care m-am obișnuit pentru că intră în fișa postului este că atunci când cei dragi sau prietenii sunt liberi, tu muncești.
– Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit de-a lungul timpului în meseria ta?
_ Cred că este cel de a lăsa orgoliul deoparte și de a folosi acea energie care se acumulează din stres, din anumite frustrări, în scop creativ.
– Ce te-a inspirat să te concentrezi pe bucătăria balcanică?
– Faza asta cu bucătăria balcanică a pornit dintr-un anti-curent. Ceilalți colegi s-au apucat să facă bucătărie neo-românească și eu așa într-un ton total non-ultra-naționalist, mi-am dat seama că avem multe influențe în gastronomia locală încât aș limita foarte mult creativitatea și research-ul dacă aș spune că avem bucătărie românească. Chestia asta m-a făcut să lărgesc puțin aria geografică.
Ce spune Dexter despre mâncare
– Este hrana pe care o oferim oamenilor, în orice context, un limbaj al iubirii?
– Mâncarea înseamnă iubire. Mâncarea, mai mult de atât, înseamnă și tristețe și moarte și viață. Mai ales noi, ca și cultură, suntem înconjurați de mâncare în toate momentele vieții. De la naștere, botezuri, cununii, nunți, parastase. Deci, da, mâncarea înseamnă iubire și convivialitate.
– Care este cel mai iubit preparat făcut de tine?
– Asta e o întrebare foarte subiectivă. Mie îmi este foarte greu în viață să-mi aleg favorite pentru că mi se pare că mă limitează ulterior. Dar dacă ar fi să vorbim din perspectiva clienților, printre preparatele care i-au marcat și care îmi sunt cerute constant s-ar afla eclerul cu somon, care este un signiture dish și este unul din primele eclere sărate din lume și ulterior s-a transformat într-un ecler cu ciuperci.
– Ce părere ai despre pizza cu ananas? Este un trend de love & hate pentru acest preparat.
– Sincer, la un moment dat a fost my guilty plesure, deși știu că napoletanii se răsucesc și se supără foarte tare pe trend-ul ăsta. Dar până la urmă, din când în când, poți să faci experimente din acestea de gust. E o chestiune de acceptare și de timp.
Vezi în AntenaPLAY toate interviurile din seria CaTine.ro!
Alegerile lui Chef Bogdan Alexandrescu în materie de mâncare
Chiar și pus în situația să aleagă trei obiecte pentru a locui pe o insulă pustie, Dexter se gândește tot la mâncare. Două dintre elemente sunt ingrediente pentru mâncare, iar al treilea l-ar ajuta să le prepare pentru a obține hrană.
– Dacă ai fi nevoit să trăiești pe o insulă pustie cu doar trei feluri de mâncare, care ar fi acelea?
– Aș alege doar două ingrediente: făină și sare și lemne de foc.
– Poți să faci trei recomandări de mâncăruri pe care ar trebui să le încerce cineva măcar o dată în viață?
– Tartar de vită pentru că e foarte interesant să simți gustul ei crud, sushi sau sashimi și brânzeturi super fermentate. Pe plan personal mi-ar plăcea foarte mult să gust durian, am tot auzit despre el.
– Care este rețeta succesului din punctul tău de vedere?
– Rețeta succesului cred că variază foarte mult de la individ la individ. În cazul meu cred că poate fi scrisă foarte simplu: 80% nebunie și 20% muncă intensă și studiu. La mine asta funcționează.
– Care crezi că e cel mai important moment din viața ta care te-a pregătit pentru cine ești astăzi?
– Cred că perioada care m-a pregătit pentru ceea ce sunt acum bănuiesc că este perioada copilăriei. Având părinții în domenii militare, stăteam destul de mult singur acasă și încercam să-i aștept cu tot felul de preparate ciudățele. Cred că asta mi-a deschis apetitul pentru gastronomie.
Bogdan Alexandrescu, despre familie și copilărie
Chef Bogdan Alexandrescu este extrem de atașat de părinți, de bunici și de copilărie. Acesta spune deschis că locul natal l-a pregătit pentru meseria pe care o practică acum. Faptul că alături de bunicul său a descoperit aromele ierburilor pentru gătit, iar părinții l-au lăsat gătească de mic, au fost două dintre elementele care au pus bazele pasiunii sale pentru bucătărie.
– Povestește-ne câteva lucruri despre locul tău natal și cum te-a influențat în meseria ta.
– S-a stabilit științific că peste 80% dintre aromele pe care noi le potrivim în creier și lucrurile care ne plac la nivel gustativ se setează în primii cinci ani de viață. Eu am fost norocos să fiu jumătate ardelean, jumătate bucureștean. Pot să spun că locul meu de naștere, Gherla, județul Cluj, m-a influențat foarte mult.
– Există o amintire care va rămâne veșnic în memoria ta cu mama?
– Am foarte multe amintiri frumoase alături de mama. Nu știu dacă aș putea să aleg una. Părinții ocupă un loc special în sufletul meu. Cred că tot timpul petrecut cu ei, din copilărie și până acum, pentru că ei sunt cei mai buni prieteni ai mei.
– Dacă ar fi să dai un sfat pentru o femeie în bucătărie, ce sfat i-ai da?
– Să gătească cu drag. Să gătească relaxată pentru că gătitul este una dintre cele mai accesibile și eficiente forme de meditație. Ne dă ocazia să lucrăm cu elementele și să făurim ceva cu ele.
– Care este din punctul tău de vedere definiția unei femei puternice?
– Toate femeile cred că sunt puternice. Cred că ar trebui să exprime mult mai clar și să își asume acea putere.
Un alt bărbat celebru care crede mult în femei este Marius Damian. Află mai multe despre el de aici.