Lista cu locuri de curățat poate părea extrem de lungă și descurajantă, chiar și fără a adăuga acele locuri greu accesibile. Cheia este să nu uiți de ele și să faci totul treptat.
Cel mai bun mod de a economisi timp cu curățarea casei este să ai o listă zilnică, săptămânală, lunară și anuală. Dacă faci treburile zilnice, adică lucrurile să fie la locul lor la finalul zilei, apoi să ai o curățenie săptămânală, una lunară, curățenia anuală nu mai este atât de provocatoare.
Locuri din casă pe care e posibil să uiți să le cureți
Înainte de a începe o curățenie temeinică, vezi dacă ai toate materialelor de curățenie de care ai nevoie. Există câteva lucruri esențiale pe care toată lumea ar trebui să le aibă la îndemână. Printre acestea se numără un aspirator, mop, cârpe, cârpe din microfibră, perie de toaletă, detergent pentru spălat vase, detergenți universali, detergenți pentru sticlă, chituri și gresie.
După ce te-ai asigurat că ai totul la îndemână, trece în revistă și locurile pe care e posibil să nu le ai în vedere la fiecare curățenie.
Tocurile ferestrelor
Curățarea ferestrelor poate fi o provocare care nu presupune numai curățarea sticlei. Nu uita să ștergi tocurile și pervazul de asemenea. Deschideți fereastra și curăță și zona în care fereastra se întâlnește cu cadrul.
Odată ce ai îndepărtat resturile cu ajutorul unei perii moi, folosește apă și detergent pentru o curățare în profunzime. Nu folosi nimic abraziv, deoarece acest lucru poate deteriora suprafețele de la ferestre.
Plinte
Nu te opri niciodată acolo unde podeaua se întâlnește cu peretele. Praful și murdăria se pot acumula pe plinte și este posibil să nu realizezi, dar dacă acestea sunt murdare, aspectul camerei poate să nu fie cel pe care ți-l dorești.
Dacă praful este problema, o cârpă uscată poate face plintele tale să arate mai strălucitoare, dar o soluție simplă din apă și săpun poate ajuta la curățarea zgârieturilor și poate face ca podelele și pereții să arate mai bine.
Tocuri de uși, praguri și pereți
Murdăria, frunzele, pietrișul și insectele moarte se pot acumula în jurul ușii tale, ca să nu mai vorbim de zgârieturile și petele de murdărie care pot trece în jurul tocului ușii într-o zi ploioasă.
Poți utiliza aproape oricare dintre acele produse neabrazive pe care le ai.
Sub electrocasnice
Acordă timp pentru a muta electrocasnicele principale din locul lor. Ai grijă să nu tragi prea tare de cablurile electrice și de racordarea la gaz sau la apă. Un aspirator cu mâner lung poate facilita accesul în spatele aparatelor, sau o cârpă umedă poate ajuta la curățarea zonei de praf și alimente.
Hotă și ventilații
Hota, filtrele pentru cuptorul cu microunde și orificiile de aerisire sunt locurile în care murdăria se acumulează în timp. Este recomandat să îndepărtezi grăsimea și particulele de alimente la ceva timp. Dacă se acumulează prea mult, ele pot deveni un pericol pentru siguranță.
Mașină de spălat și alte aparate
Multe aparate, de la mașina de spălat la cuptor, au o setare de autocurățare care va ajuta la curățarea interiorului aparatului. Verifică manualul pentru cel mai bun mod de a curăța aparatul, care îl va ajuta să funcționeze bine și să elimine orice miros care s-ar fi putut instala.
Perdele și perne
Fie pe pat sau pe canapea, pernele sunt o atracție principală pentru praf, murdărie, alimente, piele moartă și multe altele. Unele perne pot fi spălate la mașină, dar altele necesită puțină îngrijire suplimentară. Aspiră praful și părul, curăță petele cu un burete sau o cârpă și folosește bicarbonat de sodiu sau un produs care elimină mirosurile pentru a le împrospăta.
Cadre de pat
Schimbarea cearșafurilor în mod regulat nu este singurul lucru pe care trebuie să-l faci pentru a dormi cu mai puțin praf și mai puțini alergeni în jurul tău. Șterge sau aspiră de-a lungul tăbliei patului. Apoi, scoate tot ce păstrezi sub pat, ștergând suprafețele.
Coșuri de gunoi
Scoaterea gunoiului din coș nu elimină întotdeauna mirosul neplăcut. Resturile de alimente pot lăsa în urmă mirosuri neplăcute în coșul de gunoi. Curăță bine recipientul, clătește-l cu un furtun sau apă și pulverizează cu dezinfectant în mod regulat pentru a menține coșul de gunoi curat.
Corpuri de iluminat
Ia un scaun stabil sau o scară pentru a ajunge și la paletele ventilatoarelor din tavan și a corpurilor de iluminat. Deoarece praful poate cădea în timp ce le cureți, aspira podeaua dedesubt după ce ai terminat.
Instrumentele de curățenie
Este greu de imaginat că instrumentele de curățenie au nevoie de curățare. Cu toate acestea, neglijarea lor poate duce la răspândirea germenilor în întreaga casă. Spălă periile de toaletă, măturile și bureții. Scutură praful și spală săptămânal cârpele de praf.