Vestea bună este că nu e vorba despre jigniri sau gafe de proporții. Sunt gesturi pe care tu le poți trece cu vederea, dar care pot avea un impact mare asupra modului în care ești percepută de cei din jur.
Lucruri pe care nu-ți dai seama că le faci și care îi fac pe alții să se îndepărteze de tine
Aceste derapaje subtile au fost identificate de psihologi și le vei descoperi în rândurile de mai jos. Anumite comportamente pot declanșa o retragere aproape instinctivă la oamenii din jurul tău. Dacă vrei să le înțelegi reacțiile, citește articolul în continuare.
Folosirea excesivă a sarcasmului
Sarcasmul poate fi un instrument excelent pentru umor atunci când este folosit cu moderație. Este o modalitate prin care îți poți arăta inteligența. Cu toate acestea, psihologii spun că utilizarea constantă a sarcasmului poate avea un impact negativ asupra modului în care oamenii ajung să-și facă o părere despre tine.
Când este folosit în exces, sarcasmul poate părea pasiv-agresiv sau chiar răutăcios. Acest lucru este valabil mai ales dacă persoana asupra căreia îl folosești nu știe prea multe despre tine.
Întreruperea constantă a oamenilor care vorbesc
Cu siguranță și tu ai trecut printr-o situație în care cineva te-a întrerupt în timp ce argumentai o idee sau încercai să povestești ceva din experiența ta de viață. A fost frustrant, nu-i așa?
Psihologii sugerează că întreruperea frecventă a altor persoane poate semnala că nu asculți cu adevărat sau că consideri propriile gânduri mai importante. Acest lucru îi poate face pe oameni să se simtă subevaluați și respinși.
Evitarea contactului vizual
Contactul vizual joacă un rol extrem de important în interacțiunea umană. O astfel de privire este însotiță de respect, atenție și interes față de gândurile și sentimentele celeilalte persoane.
Dar dacă te uiți în mod constant la telefon, în depărtare sau pur și simplu nu faci contact vizual cu privirea persoanei cu care vorbești, este posibil să trimiți un mesaj greșit. O privire în ochi arată că ești implicată și te poate ajuta să construiești conexiuni mai puternice cu oamenii cu care interacționezi.
Lipsa de empatie
Când oamenii îți împărtășesc emoțiile, nu caută întotdeauna sfaturi sau soluții. Uneori, au nevoie doar de cineva care să spună că îi înțelege.
Recunoscându-le sentimentele, le arăți celor din jur respect și empatie, ceea ce poate contribui mult la construirea unor relații mai puternice. Sunt momente în viața unui om când are nevoie de o descărcare a tensiunilor interioare. De cele mai multe ori, aceștia nu caută atunci soluții la problemele lor, ci doar o persoană cu care să vorbească. Trăirile sunt intense și e nevoie doar de ascultare.
Comportamentele tale nu sunt permanente. Ele pot fi modificate și educate în timp. Cheia constă în înțelegerea acestor tipare și în a face un efort conștient pentru a le ajusta. Reflectează asupra impactului acțiunilor tale, nu doar asupra relațiilor tale, ci și asupra persoanei în care vrei să te transformi.