Gigantul american de jucării s-a confruntat cu critici anterioare că Barbie tradițională nu reprezintă femei adevărate. În ultimii ani, Mattel a creat păpuși cu aparat auditiv, un membru protetic și în scaun cu rotile.
Mattel lansează prima păpușă Barbie cu sindrom Down
Scopul lui Mattel a fost ca „toți copiii să se vadă în Barbie” precum și „să se joace cu păpuși care nu arată ca ei înșiși”.
Păpușa Barbie originală, lansată în 1959, avea picioare lungi, o talie mică și părul lung și blond. Academicieni de la Universitatea din Australia de Sud au sugerat că probabilitatea ca o femeie să aibă forma corpului lui Barbie este de una la 100.000. Mulți au cerut ca Barbie să reprezinte o imagine corporală mai realistă. În acest timp, unele persoane cu dizabilități au spus că păpușile nu sunt identificabile.
În 2016, Mattel a lansat Curvy Barbie, Tall Barbie și Petite Barbie. De asemenea, a fost lansată și o gamă largă de diferite nuanțe de piele care reflectă mai multe etnii.
Lisa McKnight, șefa globală Barbie & Dolls la Mattel, a spus că speră că noua păpușă va ajuta „să învețe înțelegerea și să construiască un sentiment mai mare de empatie, ceea ce duce la o lume cu un grad mai mare de acceptare”.
Mattel a spus că a lucrat îndeaproape cu Societatea Națională a Sindromului Down din SUA (NDSS) pentru a se asigura că cea mai recentă păpușă reprezintă cu exactitate o persoană cu sindrom Down.
Păpușa are un cadru mai scurt și un trunchi mai lung. Fața sa este mai rotundă, cu urechi mai mici, o punte nazală plată și ochi în formă de migdale. Toate acestea pot fi caracteristici ale femeilor care au afecțiunea genetică.