Gigantul american de jucării s-a confruntat cu critici anterioare că Barbie tradițională nu reprezintă femei adevărate. În ultimii ani, Mattel a creat păpuși cu aparat auditiv, un membru protetic și în scaun cu rotile.
Mattel lansează prima păpușă Barbie cu sindrom Down
Scopul lui Mattel a fost ca „toți copiii să se vadă în Barbie” precum și „să se joace cu păpuși care nu arată ca ei înșiși”.
Păpușa Barbie originală, lansată în 1959, avea picioare lungi, o talie mică și părul lung și blond. Academicieni de la Universitatea din Australia de Sud au sugerat că probabilitatea ca o femeie să aibă forma corpului lui Barbie este de una la 100.000. Mulți au cerut ca Barbie să reprezinte o imagine corporală mai realistă. În acest timp, unele persoane cu dizabilități au spus că păpușile nu sunt identificabile.
În 2016, Mattel a lansat Curvy Barbie, Tall Barbie și Petite Barbie. De asemenea, a fost lansată și o gamă largă de diferite nuanțe de piele care reflectă mai multe etnii.
Lisa McKnight, șefa globală Barbie & Dolls la Mattel, a spus că speră că noua păpușă va ajuta „să învețe înțelegerea și să construiască un sentiment mai mare de empatie, ceea ce duce la o lume cu un grad mai mare de acceptare”.
Mattel a spus că a lucrat îndeaproape cu Societatea Națională a Sindromului Down din SUA (NDSS) pentru a se asigura că cea mai recentă păpușă reprezintă cu exactitate o persoană cu sindrom Down.
Păpușa are un cadru mai scurt și un trunchi mai lung. Fața sa este mai rotundă, cu urechi mai mici, o punte nazală plată și ochi în formă de migdale. Toate acestea pot fi caracteristici ale femeilor care au afecțiunea genetică.
Rochia păpușii este cu mâneci bufante, în nuanțe de galben și albastru, culori asociate cu conștientizarea sindromului Down. Păpușa are și un colier cu pandantiv roz cu trei chevroni în sus reprezentând cele trei copii ale cromozomului 21, materialul genetic care provoacă caracteristicile asociate cu sindromul Down.
De asemenea, poartă orteze roz la gleznă pentru a se potrivi cu ținuta sa. Unii copii cu sindrom Down folosesc orteze pentru a-și susține picioarele și gleznele.
Ce spun reprezentanții Societății Naționale a Sindromului Down din SUA despre noua păpușă
Președintele și CEO-ul NDSS, Kandi Pickard, a spus că a fost o onoare să lucreze la acest proiect.
„Acest lucru înseamnă atât de mult pentru comunitatea noastră, care, pentru prima dată, se poate juca cu o păpușă Barbie care seamănă cu ei. Nu ar trebui să subestimăm niciodată puterea reprezentării. Este un pas uriaș înainte pentru incluziune și un moment pe care îl sărbătorim”.
Modelul britanic Ellie Goldstein, un avocat al incluziunii, vizibilității și înțelegerii persoanelor cu sindrom Down, a spus că s-a simțit „copleșită” când a văzut păpușa.
„Diversitatea este importantă. Oamenii trebuie să vadă mai mulți oameni ca mine în lume și să nu se mai ascundă”, a adăugat ea.
Ellie a dezvăluit că este una dintre cele cinci vedete de copertă ale celei mai recente ediții British Vogue. Aceasta a mai spus că acesta era „visul ei”.
Alte firme de jucării au luat decizii similare pentru a încerca să își facă modelele mai incluzive.
În 2016, Lego a creat prima sa mini-figurină care reprezintă o tânără cu dizabilități, ce folosește scaunul cu rotile. Aceasta a fost lansată în urma unei campanii a grupului #ToyLikeMe din Marea Britanie.
Campania a fost lansată pentru a crea mai multe jucării care să reprezinte cei 770.000 de copii cu dizabilități din Marea Britanie.