Odată cu trecerea timpului, ies la lumină noi aspecte din acest puzzle misterios care a fost viața sa. Iată câteva detalii mai puțin cunoscute despre Marilyn Monroe, dezvăluite de presa britanică.
Mitul Marilyn Monroe
Unul dintre cele mai vehiculate clișee legate de faimoasa actriță este acela că nu era dotată cu prea multă inteligență. Poate ca o compensație pentru marea sa putere de seducție și farmecul său glam, s-a comentat uneori ironic, în special de către bărbați.
Vezi mai multe imagini în Galeria Foto!
Însă potrivit presei britanice, diva era pasionată de citit. Ba mai mult, îi plăcea să îl citească pe James Joyce, inovatorul scriitor irlandez din secolul 20, renumit pentru gradul mare de dificultate al operelor sale. Cine a fost, de fapt, Norma Jeane Mortensen? Este întrebarea la care încearcă să răspundă The Guardian.
Detalii mai puțin cunoscute despre celebra actriță
Monroe oa fost printre primele actrițe care a ridicat problema, în Cetatea Filmului, cu privire la inegalitatea salarială și de statut dintre actori și actrițe.
A rămas în cultura urbană prin celebra sa remarcă “Diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei femei“. Dar și prin celebra fotografie cu rochia albă ridicată de vânt într-o stație de metrou.
De asemenea, a făcut valuri campania sa de susținere a trupelor americane în Coreea. Nemuritoarea sa urare Happy Birthday pentru JFK, președintele cu care a trăit o poveste de dragoste secretă, este un alt episod celebru,
Un documentar lansat în această vară, a cărui naratoare este actrița Jessica Chastain, vine cu o nouă abordare. Documentarul spune o poveste diferită despre una dintre cele mai fascinante femei din istoria filmului.
O pionieră care a luptat pentru statutul actrițelor de la Hollywood
Documentarul lansat în SUA a dorit să celebreze 60 de ani de la moartea tragică a actriței, la numai 36 de ani. Filmul include diferite mărturii inedite, care chestionează cât de fragilă era, în realitate, blondina. În realitate, nu a fost tânăra starletă exploatată fără scrupule și apoi renegată de mașina de făcut bani de la Hollywood.
Potrivit mărturiilor, a fost un fel de intelectuală, o femeie cu mult înaintea epocii sale. O pionieră care a demolat clișeele care înconjurau imaginea actrițelor de succes.
Printre mărturiile incluse în acest documentar se numără critici de film renumiți sau actrițe redutabile ca Mira Sorvino, Joan Collins și Ellen Burstyn. Ce au în comun aceste actrițe este lupta lor cu sistemul, în vremurile când actrițele erau considerate o marfă pur și simplu. Joan Collins chiar a amintit că a fost numită pe platoul de filmare cu apelativul “fata”.
Primele două episoade ale filmului relatează perioada timpurie de ascensiune a lui Monroe. A avut de-a face cu mai marii studiourilor de la Hollywood. Aceștia aveau un monopol total în sistem. Viitoarea divă s-a confruntat cu multe eșecuri la audiții și umilințe pe culoarele din Cetatea Filmului.
Tenacitate, strategie și decizii îndrăznețe
Ce impresionează în această perioadă de început era tenacitatea ei. Muncea din greu pentru a se face remarcată, dar remarcabil este faptul că avea o strategie și lua decizii îndrăznețe. Își construia o imagine, în viziunea criticului de film Bonnie Greer, în “mașinăria feminității”.
Însă această mașinărie avea marele dezavantaj că era subminată de un sistem dirijat în întregime de bărbați. Așadar, la început, Marilyn a fost distribuită cu obstinație în roluri ușurele, sexy și amuzante. Însă ea a conștientizat că această abordare o înscrie în stereotipie și îi irosește talentul.
Un episod care spune multe despre tenacitatea sa este felul în care a dat curs unei invitații lansate de directorul Columbia Pictures, Harry Cohn.
Acesta a invitat-o pe yahtul său, însă starul în ascensiune l-a întrebat candid dacă îi va însoți și soția acestuia. Evident, contractul ei cu Columbia Pictures nu a mai fost prelungit.
Inteligentă atunci când este important
Însă cea mai mare revelație a acestui film vine din accentul pus pe latura mai puțin sentimentală și mai intelectuală a divei. Se pare că Marilyn avea un intelect feroce, complet ignorat pe scară largă. Există o fotografie cu ea citând legendarul roman „Ulysses” de James Joyce.
A făcut valuri decizia ei autoironică de a fi văzută muncind într-o fabrică de bombe în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Era o analogie între semantica bombelor și cea a unei bombe sexy (în engleză bombshell).
Soția unui scriitor faimos: dramaturgul Arthur Miller
În acest context, cel de-al treilea mariaj al său, cu faimosul scriitor american Arthur Miller, apare într-o cu totul altă lumină, scrie FarOutMagazine. Dramaturgul a avut o carieră prodigioasă. A fost distins cu un premiu Pullitzer, 7 premii Tony, un premiu Obie, un premiu Olivier, distincţia John F. Kennedy Lifetime Achievement Award etc.
S-au cunoscut printr-un prieten comun, regizorul Elia Kazan, unul dintre cei mai influenți cineaști ai epocii. S-au căsătorit în iunie 1956, în cadrul unei ceremonii celebrate în tradiția iudaică. Monroe s-a convertit la iudaism pentru soțul său.
Căsătoria cu marele dramaturg a fost cea mai lungă căsătorie a divei, deși cei doi erau două firi diametral opuse. Cunoscut pentru simpatiile sale comuniste, Miller a făcut indirect ca seducătoarea sa soție să fie simpatizată și de intelectualii de stânga de peste Ocean.
Totuși, nu a fost un hfinal fericit ca în filme. După un mariaj furtunos, pe fondul abuzului de alcool și droguri al vedetei și câteva sarcini pierdute, divorțul s-a produs pe 11 noiembrie 1960. La doar puțin timp, pe 5 august 1962, Monroe avea să moară subit din cauza supradozei de droguri. Un sfârșit dramatic, dar începutul unui mit nemuritor.