Dacă te numeri printre persoanele care cred în horoscop, specialiștii susțin că există o explicație în spatele acestui lucru. De cele mai multe ori, horoscopul întrunește câteva caracteristici generale ale zodiei. Acesta ne face să ne simțim înțeleși de către cei din jur.
Motivul pentru care credem în horoscop
Specialiștii susțin că se află o explicație logică în spatele motivului pentru care credem în horoscop. Aceștia susțin că totul se întâmplă din cauza unui efect numit „Barnum sau Forer”. Efectul Barnum, numit și Forer, îi face pe ceilalți să creadă în mod eronat că descrierile de personalitate generaliste, precum cele enumerate de horoscop, sunt corecte și se pot aplica oricui.
Acest fenomen psihologic obișnuit îi face pe ceilalți să acorde mai multă încredere descrierilor personalității lor. Aceste descrieri par a fi adaptate lor. De fapt, descrierile sunt vagi și generale și pot fi aplicate unui grup mai mare de persoane.
Efectul este numit după Phineas Taylor Barnum. Acesta a fost un adevărat showman care a trăit în secolul al XIX-lea. El a devenit cunoscut pentru farsele și înșelătoriile sale.
Acest efect psihologic te poate convinge că persoana din spatele afirmațiilor are cu adevărat puteri supranaturale.
Descoperă și care sunt cele mai bogate zodii.
Ce presupune experimentul Forer
În anii 1950, un psiholog pe nume Bertram Forer a inițiat un experiment cu studenții de la cursul său de introducere în bazele psihologiei. Forer le-a dat studenților săi un text și le-a spus că acelea sunt rezultatele unui test de personalitate pe care l-au completat anterior.
Forer le-a cerut studenților săi să ridice mâna dacă au considerat că descrierea personalității lor se potrivește cu ceea ce sunt de fapt.
Elevii au rămas surprinși atunci când au văzut că aproape toată clasa a ridicat mâna. Surprinderea studenților a fost atunci când aceștia au realizat că toți au primit același text de la profesorul lor. Forer a vrut să demonstreze cum ne putem lăsa păcăliți de câteva afirmații generaliste, scriu publicațiile internaționale.
Ce se află în spatele efectului Barnum
Specialiștii spun că motivul pentru care cei mai mulți dintre noi se pot raporta cu ușurință la aceste descrieri generale este pentru că toți avem trăsături asemănătoare, însă în grade diferite. Nu lipsa sau prezența acestor caracteristici ne definesc, ci măsura în care le avem.
De exemplu, toți putem fi timizi în anumite momente, dar există oameni care au anxietate socială, care experimentează timiditatea într-un grad mult mai mare.
Forer susține că: „Individul este o configurație unică de caracteristici, fiecare dintre ele pot fi găsite în toată lumea, dar în grade diferite.”
Horoscopul întrunește, de cele mai multe ori, caracteristici generale, motiv pentru care avem impresia că acestea ni se potrivesc în cea mai mare măsură, susțin specialiștii.