Reclamă

Nadia Comăneci, numele care a scris istoria gimansticii în România. Un exemplu de putere, voință și determinare

Nadia Comăneci este un nume care s-a impregnat puternic în istoria României. Gimnasta româncă a devenit prima care a reușit să obțină nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică impresionând atunci cu performanțele sale. Ea este una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și astăzi împlinește 60 de ani.

Publicat: 12 noiembrie 2021, 7:23

Despre performanțele Nadiei Comăneci s-a scris ani la rând. De altfel, momentul său magic care a schimbat complet percepția asupra gimnasticii din România nu poate fi uitat de nimeni. Însă puțini știu câtă muncă și determinare s-a ascuns în spatele unei fetițe care avea să scrie istorie.

Nadia Comăneci, numele care a scris istoria gimansticii în România

Ștefania Alexandrina Comăneci alături de soțul său, Gheorghe Comăneci, aduce pe lume pe data de 12 noiembrie 1961 o fetiță care avea să scrie istorie. Născută la Onești în județul Bacău, Nadia s-a făcut remarcată încă din copilărie.

La doar șase anișori a început să frecventeze clubul de gimnastică din orașul său natal. Acolo, Nadia a intrat sub atenta îndrumare a antrenorilor Marta și Bela Karolyi care au pregătit-o cu atenție pe micuța fetiță. Prima sa competiție a avut loc în 1970 unde a participat la campionatele naționale de gimnastică reprezentând Clubul Sportiv Școlar din Onești.

Vezi mai multe imagini în Galeria Foto!

Nadia Comăneci în costum alb executând un exercițiu la bârnă la Jocurile Olimpice de vară din 1976
Anul 1976 a venit cu mai multe provocări pentru Nadia Comăneci / Getty Images
Reclamă
Reclamă

Iscusința, grația și hotărârea sa au dus-o mai departe în competițiile sportive ce au urmat. La doar 13 ani a reușit să aducă acasă trei medalii de aur și una de argint în urma participării la Campionatele Europene din 1975 de la Skien, Norvegia.

A fost momentul în care Nadia a atins pentru prima dată succesul internațional, fiind denumită de către presa străină ”Atleta Anului”, iar din acel moment, Nadia a început să scrie istorie. La 14 ani Nadia avea să devină o stea, în adevăratul sens al cuvintelor, a Jocurilor Olimpice.

Nadia Comăneci a adus acasă aurul de la Jocurile Olimpice de vară din 1976

O inimă puternică, un caracter de admirat și un moment care avea să intre în istorie pentru totdeauna. Anul 1976 a venit cu o provocare adevărată pentru Nadia Comăneci, o provocare pe care a transformat-o într-o bucățică de istorie. Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal i-au adus Nadiei scorul perfect, nota zece.

Gimnasta româncă a reușit să obțină scorul perfect nu mai puțin de șapte ori, iar de fiecare dată tabela electronică a afișat nota 1.00, nefiind concepută pentru a afișa vreodată nota maximă. Acela a fost momentul în care Nadia Comăneci a scris istorie, devenind prima gimnastă din întreaga istorie care a obținut nota zece la Jocurile Olimpice.

Performanțele sale i-au adus trei medalii de aur, la individual compus, bârnă și paralele, dar și o medalie de argint pentru performanța cu echipa sa și o medalie de bronz pentru numărul de la sol. Presa internațională a scris atunci despre Nadia că este ”prima gimnastă care a reușit să acapareze întregul spectacol” desfășurat în sălile Jocurilor Olimpice.

Întradevăr, era momentul în care s-a născut o stea. Acasă, oamenii au așteptat-o pe Nadia Comăneci cu sufletul la gură. Gimnasta a primit distincția de ”Eroul al Muncii Socialiste”, o distincție care nu putea egala niciodată imaginea și mândria pe care Nadia a reușit să o aducă țării.

Evoluția Nadiei Comăneci

Anul 1977 a venit cu mai multe provocări pentru Nadia Comăneci. Aceasta a încercat să-și apere titlul european, însă echipa României a ieșit din competiția finală. Un an mai târziu Nadia a participat la Campionatele Mondiale. Eșecul de la paralele a clasat-o pe locul patru, reușind să câștige totuși titlul de campioană mondială la bârnă.

Ulterior, Nadia Comăneci a reușit să câștige cu mândrie cel de-al treilea titlu european la individual compus în 1979. A fost momentul în care a devenit prima sportivă din istoria gimnasticii care a reușit să obțină o astfel de performanță.

Nadia Comăneci executând un exercițiu la bârnă la Jocurile Olimpice de vară din 1976
Gimnasta româncă a devenit prima care a reușit să obțină nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică impresionând atunci cu performanțele sale / Getty Images

Tot în 1979 a scris istorie la Campionatele Mondiale. Atunci, în urma unei accidentări, medicii i-au recomandat să nu participe la concurs. Însă Nadia a demonstra că nimic nu-i poate sta în cale. Aceasta a reușit să obțină nota 9.95 la bârnă. Astfel, Nadia Comăneci a contribuit la medalia de aur a echipei reprezentative a țării noastre.

Anul 1980 avea să-i aducă Nadiei o nouă medalie la Jocurile Olimpice de la Moscova. A luat argintul la individual compus și aurul pentru sol alături de echipa sa. În anul 1984 a primit Ordinul Olimpic din partea președintelui Comitetului Olimpic Internațional, marcând totodată retragerea Nadiei Comăneci din competiție. Între 1984 și 1989 a devenit membră a Federației Române de Gimnastică și a antrenat mai mulți gimnaști juniori.

Viața Nadiei Comăneci după retragerea din competiții

Nadia Comăneci nu doar că a scris istorie, ci a adus speranța în inima a milioane de români. Deși s-a retras din competiție, aceasta a continuat să antreneze tinerele speranțe. Însă vremurile în care Nadia și-a desfășurat activitatea nu au fost întotdeauna cele mai ușoare.

În noiembrie 1989, Nadia a reușit să treacă ilegal granița și a solicitat azil politic în Statele Unite ale Americii. O lună mai târziu, istoria țării noastre avea să se schimbe definitiv. În Statele Unite, Nadia a promovat mai multe linii vestimentare pentru gimnastică. Acolo a dus o viață împlinită și l-a întâlnit pe cel care avea să-i fie partener, gimnastul american Bart Conner.

Nadia Comăneci într-un costum sport albastru la Berlin în 2020
S-au logodit în 1994 și s-au întors în România. Nadia Comăneci și-a unit destinul cu cel al lui Bart în 1996, iar în 2006 a devenit mama lui Dylan Paul. Activitatea Nadiei nu s-a oprit niciodată. Numele Nadia Comăneci răsună și astăzi în sufletul tuturor / Getty Images

S-au logodit în 1994 și s-au întors în România. Nadia Comăneci și-a unit destinul cu cel al lui Bart în 1996, iar în 2006 a devenit mama lui Dylan Paul. Activitatea Nadiei nu s-a oprit niciodată. Numele Nadia Comăneci răsună și astăzi în sufletul tuturor.

”Sportiva Secolului XX” așa cum a fost desoeri numită s-a implicat în continuare în lumea sportului. Nadia Comăneci este vicepreședintele și președintele a mai multe organizații sportive prestigioase și susține în continuare sportul de performanță. Gesturile sale generoase au continuat să impresioneze publicul fiind desemnată în 2009 Femeia anului la categoria campanii umanitare de succes.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Macaulay Culkin, în rolul lui Kevin, în Home Alone
Divertisment
Cum arată azi actorii din filmul Singur Acasă. Transformarea lor e remarcabilă la 31 de ani de la premieră
Sărbătorile de Crăciun se apropie. Cum acesta este un eveniment intens pregătit, de la cele mai gustoase preparate și până la decorațiuni, filmele nu au cum să lipsească din zilele de sărbătoare. Unul dintre...
2
Regina Elisabeta într-o rochie argintie în fața unu brad de Crăciun la Windsor în 2017
Divertisment
Castelul Windsor este decorat pentru Crăciun. Cum arată primele imagini de la reședința regală
Castelul Windsor este decorat pentru Crăciun. Pregătirile au început de ceva vreme, iar primele imagini de la reședința regală au fost distribuite pe contul oficial de Instagram al Familiei Regale Britanice. Bradul este împodobit...
3
Chantel Jeffries cu părul prins într-o coadă la un eveniment public din 2017
Divertisment
Chantel Jeffries și-a impresionat fanii la plajă. Ce costum de baie a ales să poarte vedeta
Chantel Jeffries și-a impresionat fanii la plajă. Vedeta în vârstă de 29 de ani s-a distrat alături de prietenii săi în Miami, Florida. Aceasta a ales un costum de baie roz care să-i scoată...
4
Ben Affleck alături de Jennifer Lopez pe covorul roșu la premiera filmului The Last Duel de la festivalul de film de la Veneția
Divertisment
Ben Affleck a oferit un interviu sincer. Ce spune actorul despre relația sa cu Jennifer Lopez
Ben Affleck a oferit un interviu sincer în care a vorbit despre relația sa cu Jennifer Lopez, dar și despre începuturile în cariera sa de la Hollywood. Actorul în vârstă de 49 de ani...
5
Sylvie Meis într-o rochie cu paiete roz în timp ce prezintă o emisiune
Divertisment
Sylvie Meis și Niclas Castello au fost surprinși în ipostaze tandre. Cum s-au distrat soții pe plaja din Miami
Sylvie Meis și Niclas Castello au fost surprinși în ipostaze tandre. Cei doi soți nu au ținut cont de nimic și s-au iubit sub privirile tuturor celor din jur. Actrița în vârstă de 43...
PARTENERI
×