Vezi câte calorii ar trebui, de fapt, să consumi la această masă. Deși toate mesele sunt importante, alegerea unui echilibru potrivit de alimente la micul dejun îți oferă un start bun pentru întreaga zi. Mulți oameni se mulțumesc doar cu o felie mică de pâine prăjită, o banană sau o ceașcă de cafea.
Numărul ideal de calorii la micul dejun
În realitate, consumul a 200 de calorii sau mai puțin reprezintă o gustare, nu o masă. Dacă sari peste un mic dejun consistent poți avea energie scăzută, concentrare slabă și pofte alimentare constante mai târziu în cursul zilei. Pentru majoritatea adulților activi, micul dejun ar trebui să reprezinte aproximativ 25–30% din caloriile consumate zilnic. Fiecare persoană are un necesar caloric diferit. Încearcă să consumi cel puțin 350–600 de calorii la micul dejun. Unele persoane pot avea nevoie de și mai mult.
Cercetările sugerează că metabolismul este cel mai activ dimineața. Astfel, consumul unui mic dejun mai consistent poate fi mai benefic pentru sănătate. Asta în detrimentul unei cine bogate în calorii.
Cantitatea și calitatea caloriilor consumate la micul dejun pot avea un impact major asupra modului în care te vei simți pe parcursul zilei. Un mic dejun bogat în carbohidrați și sărac în proteine, cum ar fi un covrig simplu sau o brioșă cu zahăr, îți poate oferi un val rapid de energie. Va urma însă de o scădere bruscă a glicemiei. Să nu uităm de acele pofte alimentare în cursul după-amiezii.
În schimb, încearcă să optezi pentru un mic dejun echilibrat. Carbohidrați complecși, precum ovăz, pâine integrală, fructe sau legume. Toate pentru a-ți oferi energie și fibre.
Proteine, cum ar fi iaurtul grecesc, brânza cottage, ouăle, fasolea, tofu, carnea de pasăre sau peștele, pentru a susține senzația de sațietate. Grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado, semințele sau nucile, pentru a te menține sătulă mai mult timp, arată cei de la Today.com.
Cum să începi această schimbare
Iată câteva sugestii de mese care oferă un echilibru corect de nutrienți și un aport caloric suficient. O alegere ideală ar fi fulgi de ovăz preparați cu lapte, garnisiți cu semințe, fructe de pădure și unt de nuci. O altă variantă ar putea consta în iaurt grecesc și fructe.