Cum a arătat copilăria Oanei
– Cum ai descrie stilul tău de viață?
– Un stil de viață foarte agitat, dar am un stil de viață sănătos.
– Cum te-a modelat locul natal?
– Sunt din Constanța. Acolo am făcut liceul și am copilărit până la 18 ani. În copilărie am fost obeză, am avut 108 kilograme. La 14 ani aveam obezitate de gradul 3. Am fost destul de traumatizată și marginalizată, dar știu că asta m-a ajutat să devin medicul de astăzi.
– Cum ai descrie-o pe fetița Ona?
– Eram destul de introvertită și frustrată. Obezitatea se reflectă și în viața mea socială. Eram însă și foarte amuzantă, am încercat mereu să vin cu această completare de comportament.
– Cum erau zilele când erai copil?
– Pasiunea mea era mâncarea. Părinții au încercat să mă ducă la tot felul de activități sportive, dar fără succes. Nu am vrut să fac medicină de prima dată.
– Cum erau părinții tăi?
– Părinții mei aveau o iubire pe care o manifestau prin mâncare. Știu că am ajuns obeză din prea multă dragoste. Părinții mei au și ei probleme cu greutatea. Asta m-a determinat mai tare să fac un demers și să schimb ceva.
– Ce rol au jucat părinții tăi în parcursul pierderii în greutate?
– Un rol esențial și m-au susținut în tot ce am făcut. Au investit în educația mea.
– Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit de la părinții tăi?
– Să fiu independentă. Muncesc la asta zi de zi. Să fiu o persoană cu principii, care să rămână cu picioarele pe pământ. Lucrul acesta m-a determinat să fac carieră.
– Ai simțit nevoia de a te distanța de părinții tăi atunci când ai vrut să slăbești?
– Nu, nu am simțiti. Părinții mei m-au susținut și m-au ajutat.
– Ce nu poți să refuzi atunci când mergi acasă?
– Cred că dulciurile sunt cea mai mare adicție a mea.
Sfaturi utile de la medicul nutriționist
Oana și-a rupt din timp și ne-a răspuns tuturor curiozităților. Un alt medic dedicat este Alexandra Mircea. Alexandra este medicul stomatolog care le redă pacienților săi zâmbetul perfect. Te invităm să o cunoști și pe Alexandra în cadrul seriei de interviuri CaTine.ro.
– Este micul dejun cea mai importantă masă a zilei?
– Depinde. Fiecare om este diferit. Pentru o persoană care lucrează în gărzi este destul de greu să ia micul dejun la prima oră.
– Care sunt cele mai nocive alimente?
– Primul aliment nociv este zahărul. El este drogul alb din bucătărie. 90% din produsele alimentare au zahăr în compoziția lor.
– Sunt îndulcitorii mai sănătoși?
– Nu! Îndulcitorii nu sunt mai sănătoși. Creierul tău nu face diferența, între ei și zahăr. E bine să ne îndreptăm adicția către un îndulcitor cât mai natural, cum ar fi fructoza.
– Dacă ai o dietă săracă în calorii, atunci vei pierde în greutate?
– Un deficit caloric te slăbește, dar nu e un stil de viață sănătos.
– Mâncatul la ore fixe ajută la procesul de slăbire?
– Nu cred că ajută. Dacă vorbim despre o patologie atunci lucrurile s-ar putea schimba.
– Proteina vegetală sau proteina animală? Care ajută mai mult în procesul de slăbire?
– Ele ajută în procesul de creștere în masă musculară. Aș integra în masa zilnică și proteina vegetală, dar și pe cea animală. Proteina vegetală nu este o proteină incompletă.
– Ne cântărim zilnic sau e mai sănătos să se întâmple o singură dată pe săptămână?
– Este important să ne cântărim o singură dată pe săptămână. Mare atenție la fete în perioada premenstruală. În această perioadă se face retenția de apă și este jocul hormonal.
– Dacă mâncăm încet, atunci ne săturăm mai repede?
– Senzația de sațietate apare atunci când mestecăm așa cum trebuie.
– Cum ne menținem?
– Este cea mai importantă perioadă și este mult mai grea decât perioada de slăbit. Corpul nostru are memorie și ca să-ți accepte o greutate trebuie să stai minim 8 luni de zile la greutatea aceea. Când ești la greutatea ideală poți să mai jonglezi cu alimentele.
Ce crede Oana Ciuhureanu despre frumusețe și alimentație
Frumusețea nu este vizibilă doar la exterior. Chiar dacă prima impresie este importantă, Oana este de părere că inteligența este cea care face diferența. O femeie trebuie să știe să fie elegantă, blândă și feminină.
– Ce este frumusețea?
– Eu mă gândesc la suflet când spun frumusețe. Frumusețea înseamnă energie, blândețe, feminitate. Frumusețea nu are legătură cu aspectul fizic.
– Ce nu ar trebui să spună o femeie despre ea niciodată?
– Că este urâtă. E important ce gândești tu despre tine. Atragi ceea ce gândești.
– Care este definiția unei femei puternice?
– O femeie puternică este o femeie independentă, dar nu o femeie care intră în energie masculină. O femeie independentă știe să transmită putere. O femeie trebuie să fie puternică, dar să rămână în energie feminină. Să știe să se impună prin delicatețe și bunătate.
Oana Ciuhureanu ne-a explicat cum anume putem avea o dietă sănătoasă și echilibrată. Ea este medic de familie, dar și medic dietetician-nutrițuionist. Aceasta a participat în trecut și la un interviu cu Mirela Vaida pentru echipa DePărinți.
În cadrul interviului, Oana a povestit mai multe despre cum creezi o relație armonioasă între copii și o alimentație sănătoasă. Te invităm să o urmărești în cadrul interviului oferit pentru DePărinți.ro.
Timpul petrecut alături de Oana a fost unul extrem de prețios. Ne-am bucurat de o atmosferă plăcută, dar în același timp am aflat informații utile.
Schimbare nu este ușoară, după cum Oana Ciuhureanu ne-a povestit. Cu toate acestea, voința și ambiția pot face transformări incredibile în viața oricărei persoane. Oana și-a dorit să-și transforme viața și să-și pună cunoștințele în ajutorul oamenilor din jurul său.
Aceasta a trecut printr-un process de slăbire impresionat și a demonstra că orice este posibil. Știe cât de greu este la început și își dorește să-și ajute pacienții să-și găsească echilibrul. Noi ne-am bucurat să o aveam alături și sperăm să o revedem și cu altă ocazie.