Reclamă

Olena Zelensky a dat un nou interviu la nouă luni de la izbucnirea războiului în Ucraina: „Vom îndura”

Olena Zelensky a dat un nou interviu la nouă luni de la izbucnirea războiului în Ucraina. Prima doamnă a Ucrainei a spus pentru BBC că țara sa va rezista iernii care vine, în ciuda frigului și a întreruperilor de curent cauzate de rachetele rusești. Soția lui Volodymyr Zelensky spune că acesta e un război al viziunilor lumii, pentru că „fără victorie nu poate exista pace”.

Publicat: 25 noiembrie 2022, 14:00

Prima doamnă a Ucrainei spune că tot ce se întâmplă acum în Ucraina e un drum îngrozitor de lung și rece și ea știe asta la fel de bine ca poporul ucrainean.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„Suntem gata să suportăm asta”, a afirmat Olena Zelensky pentru interviul realizat într-un complex puternic securizat, ascuns într-un labirint de clădiri pline de nisip din Kiev.

Olena Zelensky a dat un nou interviu

„Am avut atât de multe provocări teribile, am văzut atât de multe victime, atât de multe distrugeri, încât întreruperile de curent nu sunt cel mai rău lucru care ni s-a întâmplat”. Ea citează un sondaj recent în care 90 % dintre ucraineni au spus că sunt gata să trăiască cu o lipsă de energie electrică timp de doi până la trei ani dacă există perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

„Știi, este ușor să alergi la un maraton când știi câți kilometri sunt”, spune ea. „În acest caz însă, ucrainenii nu știu distanța pe care trebuie să o alerge. Uneori poate fi foarte dificil. Dar există câteva emoții noi care ne ajută să rezistăm”, a mai adăugat ea.

Toți ucrainenii vor deveni mai puternici datorită acestui război, spune cu multă încredere Olena Zelensky.

Reclamă

Unde a fost realizat interviul cu prima doamnă a Ucrainei

Interviul a fost înregistrat pentru sezonul anual al 100 de femei al BBC. Acesta a avut loc în emblematica Casa Himerelor din cartierul istoric Lipki din Kiev. Clădirea a fost fundalul celebrului discurs al președintelui Zelensky din 26 februarie în care cerea adunarea ucrainenilor, filmat cu telefonul său la două zile după ce tancurile rusești au trecut granița țării pe care o conduce. „Sunt aici. Nu ne vom lăsa armele”, a declarat el la vremea respectivă.

„Și așa a fost din prima zi și continuă și acum”, își amintește Olena Zelensky. Reporterii BBC spun că în timpul interviului, Olena abia și-a ascuns tensiunea enormă prin care trece familia ei, ca toate familiile ucrainene care acum sunt destrămate, fără locuințe și siguranța zilei de mâine.

Reclamă

Președintele Zelensky lucra nu departe de locul interviului, se mai menționează în articolul BBC. Cei doi soți stau atât de aproape și totuși atât de departe pentru că președintele Ucrainei a muncit non-stop de când a început războiul. Olena nu a reușit să dea o dată exactă de când au luat ultima dată cina împreună cu copiii lor, Oleksandra, în vârstă de 18 ani, și Kyrylo, în vârstă de nouă ani. „Este foarte rar în zilele noastre. Foarte rar”, spune ea.

Olena și Volodymyr Zelensky, la un eveniment, în timp ce președintele Ucrainei ține un discurs
Olena Zelensky a postat un nou mesaj emoționat pe Instagram / Getty Images

Cum s-a schimbat viața în familia Zelensky după începerea războiului

„Locuiesc separat cu copiii mei, iar soțul meu locuiește la serviciu”, explică ea. „Cel mai mult ne lipsesc lucrurile simple. Să stăm, fără să ne uităm la timp, atâta timp cât ne dorim”.

Viața fiecărui ucrainean a fost întoarsă pe dos din data de 24 februarie 2022. Ingineri și balerine luptă acum cot la cot pe linia frontului. BBC mai notează că aproximativ opt milioane de oameni, în principal femei și copii, au fost forțați să fugă din țara lor pentru a-și salva viața.

Chiar dacă erau de foarte mult timp împreună, atunci când Volodymyr a candidat pentru funcția de președinte în urmă cu trei ani, Olena a spus clar că nu este o viață pe care și-a dorit-o. Dar acest război a scos-o în lumina reflectoarelor, pe o scenă globală și nu îi pare rău de asta.

După ce rachetele Rusiei au început să fluiere în Kiev la primele ore ale zilei de 24 februarie, Olena Zelensky a petrecut luni de zile ascunsă în locuri secrete cu copiii ei. Ea a apărut pe 8 mai, de Ziua Mamei anul acesta în Ucraina și în multe alte țări. S-a întâlnit cu Prima doamnă a SUA, Jill Biden, la un adăpost pentru refugiați din orașul Lviv, vestul Ucrainei.

Jill Biden și Olena Zelensky, față în față la o masă într-o școală din Ucraina
Jill Biden și Olena Zelensky s-au întâlnit față în față / Profimedia Images

Ce a făcut Olena Zelensky pentru poporul ucrainean

Ea a continuat să apară în discursuri pe zoom sau uneori în persoană, cu părul aranjat, îmbrăcată elegant, cu un zâmbet timid pe față. A ținut o serie de discursuri puternic formulate care au venit de la „o mamă, o fiică, o primă doamnă”.

Când Congresul SUA a aplaudat în picioare, de două ori, un lider ucrainean în iulie, nu a fost președintele Zelensky pe scenă. El nu a mai plecat din Ucraina de când țara sa a fost invadată de Rusia. Acea persoană a fost soția sa.

„Mi-a fost frică”, recunoaște ea. „Dar am înțeles această misiune. A fost imposibil să ratez această șansă”.

Ea a subliniat, așa cum face întotdeauna, suferința profundă a copiilor ucraineni, condamnând ceea ce ea a numit „jocurile foamei”. Apoi, ea a mers mult mai departe, cerând Congresului SUA să trimită arme în Ucraina.

„Nu a fost politică, a fost ceea ce am avut de spus”, a mărturisit ea. „Am cerut arme, nu pentru a ataca, ci pentru a preveni ca copiii noștri să fie uciși în casele lor”.

Cu un an înainte de aceste luni importante, Olena Zelensky stabilise deja un Summit al Primelor Doamne. Acum există deja o rețea globală puternică care a ajutat la evacuarea copiilor ucraineni ce au nevoie de tratament pentru cancer și le-a oferit oportunități de educație. A aranjat accesul la cărți ucrainene în țările care au primit milioane de femei și copii ucraineni forțați să fugă din calea războiului fără soții lor, cărora le este interzis să plece în timp de război.

Cum vede soția lui Volodymyr Zelensky războiul din Ucraina

Întreb dacă acum simte o oarecare „oboseală” în alte capitale din cauza războiului, deoarece acesta a creat o criză care a crescut mult prețurile la energie și alimente, ea a răspuns din nou sincer. „Nu simt că s-au săturat de noi. Toți înțeleg că acesta nu este doar un război în Ucraina. Este un război al vederilor asupra lumii.”

Olena Zelensky mai crede cu tărie că societatea ucraineană se schimba chiar înainte ca războiul să copleșească totul. Ea mai spune că această schimbare se accelerează acum. „Bucătărie, copii, biserică, asta nu mai este pentru societatea noastră. O femeie care a trăit asta nu va face un pas înapoi”.

Fundația înființată de Olena Zelensky se confruntă cu cele mai grele provocări, inclusiv sănătatea mintală și violența domestică. Oricât de mult războiul poate întări indivizii, îi poate și sfâșia de durere.

În final, Olena a declarat: „Nu îi putem trăda pe cei care se află acum în teritoriile ocupate. Nu putem lăsa oameni care așteaptă eliberarea. Aceasta nu este o poziție politică a președintelui sau a guvernului. Aceasta este poziția ucrainenilor. Înțelegem cu toții că fără victorie nu va exista pace. Ar fi o pace falsă și nu ar dura mult”.

Întrebată se înseamnă o victorie pentru ea, Olena a răspuns fără ezitare: „O întoarcere la o viață normală. Uneori se pare că am pus totul pe pauză. Nu suntem doar soții eu și Volodymyr. Pot spune cu siguranță că suntem cei mai buni prieteni”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×