Schimbarea orei la cea de vară are lor în ultimul weekend din luna martie. Ceasurile trebuie date cu o oră înainte, astfel ora 01:00 devine ora 02.00. Comisia Europeană a cerut mai multor state membre să renunțe la schimbarea orei, însă la nivelul țării noastre nu s-a luat încă o decizie definitivă.
Ce semnifică ora de vară 2023
Trecerea la ora de vară 2023 va avea loc în noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie. România urmează să treacă la ora de vară alături de multe alte state membre ale Uniunii Europene. Ceasul se va da cu o oră înainte, iar ziua de duminică va fi considerată cea mai scurtă zi din an.
Ora de vară se schimbă la doar câteva zile după echinocțiul de primăvară din 2023 care a avut loc pe data de 21 martie. Astfel, ziua va fi mai lungă în această perioadă, iar noaptea mai scurtă. Trecerea la ora de vară 2023 va însemna o noapte de somn mai scurtă cu cel puțin 60 de minute.
Totuși, specialiștii spun că această schimbare are beneficii asupra organismului. Cum ziua este mai lungă te poți bucura mai mult de beneficiile aduse de razele soarelui. Ocazie pentru care te invităm să afli mai multe despre beneficiile vitamina D asupra organismului.
Statistica.com spune că mai multe țări din Uniunea Europeană au renunțat la trecerea la ora de vară 2023. Justificarea decizie a avut în spate mai multe studii clinice care au atestat că lipsa unei ore de somn, cauzată de schimbarea ceasului, poate duce la creșterea numărului de accidente.
Ce decizie a luat Comisia Europeană privind ora de vară
Comisia Europeană a cerut mai multor țări să renunțe la trecerea la ora de vară.
Mai multe țări din întreaga lume au luat deja această decizie. Mexic a renunțat la schimbarea ceasului, iar oamenii par mult mai mulțumiți de acest aspect.
Mai multe statistici au arătat faptul că numărul cazurilor de accidente rutiere cauzate de trecerea la ora de vară au scăzut în țările care au renunțat la acest obicei, relatează The Guardian.
O altă țară care a renunțat definitiv la trecerea la ora de vară este Iordania. Autoritățile au decis că acest lucru este mult mai eficient pentru statul lor. Nici China și Japonia nu folosesc ora de vară, după cum relatează sursele internaționale.
Trecerea de la ora de iarnă la cea de vară a fost dezbătută intens în ultimii ani în Parlamentul European. Recomandarea la renunțarea schimbării orei a fost făcută încă din anul 2021.
În lume există în acest moment peste 70 de țări care schimbă în continuare ora, iar duminică vor trece la ora de vară.Țara noastră nu a renunțat la acest obicei, astfel că trecerea la ora de vară 2023 va avea loc și anul acesta pe data de 26 martie.