Oul de Paște: valabilitate și recomandări

În multe culturi ale lumii, oul este un simbol al vieții, al fertilității și renașterii. Indiferent de originea obiceiurilor pascale, vopsirea sau decorarea ouălor, vânătoarea sau ciocnitul lor, au devenit parte integrantă a sărbătorii de Paște. Multe dintre produsele pascale conțin ouă, sub o formă sau alta. Pentru a evita și a învăța mai multe despre toxiinfecția alimentară, am selectat o serie de date despre oul de Paște, valabilitate și recomandări.

Publicat: 1 mai 2021, 7:26 / Actualizat: 1 mai 2021, 5:42

Perioada de valabilitate a ouălor fierte este mai scurtă decât cea a ouălor proaspete. După fierbere, coaja de ou devine poroasă, ceea ce înseamnă că aerul și bacteriile pot pătrunde mai ușor în acesta. Pentru a nu mânca un ou expirat, poți scrie pe fiecare ou în parte data la care a fost fiert.

Oul de Paște – valabilitate și recomandări

Durata de valabilitate a ouălor crude este de 28 de zile. După fierbere, ouăle cu coajă au o valabilitate de șapte zile, în vreme ce ouăle fără coajă de cinci zile, informează eatbydate.com.

Ouăle fierte trebuie ținute la frigider pentru a evita contaminarea și umezeala. Acestea trebuie păstrate la frigider, într-un recipient bine închis, sau într-un loc uscat și răcoros.

Este necesar să te speli bine pe mâini înainte și după folosirea acestora, dar și să cureți temeinic vesela și ustensilele pe care le folosești. Prin fierbere este eliminat riscul de a te îmbolnăvi cu bacteria Salmonella.

Deși controalele pentru siguranța alimentelor și consumatorului s-au îmbunătățit în ultimii ani, asigură-te că ouăle pe care le cumperi sunt marcate cu dată de expirare.

Câte ouă poți mânca zilnic?

Un gălbenuș de ou conține o cantitate mare de colesterol, aproximativ 200 de miligrame. Specialiștii în sănătate nu recomandă ca o o persoană ce dorește să își mențină greutatea să consume mai mult de 300 mg de colesterol pe zi.

Ouăle au un număr redus de calorii și sunt bogate în proteine și minerale. Însă nu este indicat să consumi mai mult de șapte ouă pe săptămână, potrivit medicului Howard LeWine, citat de health.harvard.edu.

Ai grijă la nivelul tău de colesterol. Deoarece acesta poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă. Așa că dacă ți-a fost recomandată o dietă, redu numărul de ouă pe care le mănânci.

Ouăle din mâncarea ta

De Paște nu vei mânca însă numai ouă fierte sau umplute. Există o serie de preparate ce au în componența lor ouă: creme, sufleuri, maioneză, sosuri, înghețată, glazuri, prăjituri etc.

Dacă mergi în vizită întreabă „bucătarul” dacă a folosit ouă din comerț, sau care dintre rețete conțin ouă crude.

Dacă tu ești cea care gătește, evită toxiinfecțiile sau răspândirea bacteriilor astfel: ține deoparte ouăle de alte alimente, spală-te bine pe mâini cu apă caldă și săpun, nu utiliza ouăle care au coaja crăpată, informează nhs.uk.

De asemenea, gătește ouăle fără a le adăuga sare sau grăsimi. Atunci când prăjejști un ou crești conținutul său de grăsimi cu 50%.

Chiar dacă nu există recomandări clare în privința numărului de ouă, fierte sau nu, pe care le poți mânca în mod obișnuit sau în perioada pascală, o dietă sănătoasă este mereu una echilibrată, așa că fii moderată și nu mânca mai mult decât de obicei doar pentru că este Paștele. Un alt aliment specific perioadei pascale este iepurașul de ciocolată, însă nici în cazul acestuia nu trebuie să exagerezi.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Jennifer LOpez, într-o emisiune televizată / Getty Images
Divertisment
Jennifer Lopez, surprinsă într-o ținută lejeră, la cumpărături. Ce a purtat vedeta care nu își arată vârsta
Jennifer Lopez a fost surprinsă într-o ținută lejeră, în timpul unei ieșiri la cumpărături, în Beverly Hills, alături de fiica ei de 13 ani, Emme. Cântăreața și actrița, în vârstă de 51 de ani,...
2
Madison LeCroy, fotografiată în timp ce se afla prin Zoom, la o emisiune tv
Divertisment
Madison LeCroy și-a spus părerea despre relația dintre JLo și Ben Affleck. Ce a spus frumoasa blondină
Despre frumoasa blondină s-a scris mult în ultimul timp. Chiar dacă a oferit doar scurte declarații despre relația ei cu Alex Rodriguez, recent Madison LeCroy și-a spus părerea despre relația dintre JLo și Ben...
3
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la filmările unui videoclip, în 2002, în timp ce se țin de mână
Divertisment
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au sărutat în public. Imaginile care confirmă povestea lor de dragoste
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au sărutat în public. Cei doi nu și-au confirmat încă relația în mod oficial. Acest gest tandru face însă mai mult decât o mie de cuvinte. Povestea lor de...
4
Elvis Presley și Priscilla Presley, îmbrăcați în mire și mireasă, la nunta lor, în 1967
Divertisment
Cum s-a schimbat chipul Priscillei Presley. Fosta soție a lui Elvis Presley a apelat la operațiile estetice
Priscilla Presley, în vârstă de 76 de ani, avea doar 15 ani când l-a cunoscut pe bărbatul cu care s-a căsătorit opt ​​ani mai târziu, Elvis Presley. Pentru a opri efectele trecerii timpului, vedeta...
5
Beyonce și Jay-Z, apropiați, la un eveniment NBA
Divertisment
Beyonce a strălucit alături de Jay-Z. Cum s-a îmbrăcat artista pentru un eveniment sportiv
Beyonce și Jay-Z formează unul dintre cele mai sudate cupluri de celebrități. Cei doi au rar apariții în public și preferă să-și trăiască viața de cuplu departe de lumina reflectoarelor. Cu toate acestea, cei...
PARTENERI
×