Reclamă

(P) Cele mai comune boli ale plantelor din grădină și cum să le combați

Să ai propria grădină de legume este un vis pentru mulți dintre noi, și uneori acesta devine chiar și realitate. Una cam dură, ținând cont cât este de muncă pentru a avea parte de recolte bune și sănătoase. Hai să aflăm împreună care sunt cele mai comune boli ale plantelor din grădină și cum să le combați.

Publicat: 25 octombrie 2022, 13:39 / Actualizat: 26 octombrie 2022, 16:11

Nu ne referim aici doar la muncile agricole care sunt obligatorii de dus la bun sfârșit. Ne referim și la faptul că te poți confrunta cu multe boli ale plantelor. Dacă nu știi cum să le tratezi așa cum trebuie, îți pot afecta întreaga recoltă. Și chiar nu vrei să ai parte de așa ceva!

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai comune boli ale plantelor din grădină

Atunci când ești abia la început de drum în acest domeniu, este posibil ca multe dintre bolile de care pot suferi plantele să te ia prin surprindere. Cel mai bine este să iei din timp măsurile care se impun. Pentru asta trebuie să fii foarte atent la aspectul plantelor tale.

Dacă observi că fruntele sunt afectate, plantele și-au schimbat culoarea sau au parte de pete pe unele porțiuni sau pur și simplu legumele tale nu se dezvoltă așa cum trebuie, este clar că există o problemă. De aceea, am decis ca pentru fermierii începători, și nu numai, să vorbim puțin despre cele mai comune boli ale plantelor și ce poți face în acest sens.

Făinarea

Este o boală foarte răspândită, și care atacă florile, frunzele și lăstarii. Această afecțiune este favorizată în special de variațiile bruște de temperatură sau de valorile foarte ridicate ale acesteia. Din păcate, făinarea este o boală foarte contagioasă, iar plantele se îmbolnăvesc ușor de la una la alta. Pentru a-ți trata plantele afectate, aplicarea de fungicid timp de opt zile ar trebui să fie de ajuns. Atenție, acesta din urmă nu trebuie aplicat atunci când planta este în plin proces de înflorire. Poți găsi tot ce ai nevoie pentru a scăpa de această boală pe un magazin online legumicultura, ceea ce este un mare avantaj.

Reclamă

Mană

În afară de grădina de legume, ți-ai amenajat și una de flori, oaza ta de relaxare și pata de culoare și parfum de care avem nevoie! Din păcate, unele dintre flori – cum ar fi hortensiile sau crizantemele sunt afectate de această boală.

Dacă observi că florile tale au pete galbene pe frunză, sau ai remarcat o peliculă albă pe flori și tulpină, este clar că mana și-a făcut apariția. Tratează cât mai repede planta afectată cu substanțele potrivite din magazinele de specialitate pentru că în caz contrar aceasta nu va mai înflori.

Reclamă

Mucegai cenușiu

Din nou, o boală care se răspândește rapid, fiind provocată de o ciupercă apărută din cauza umidității prea mari. După cum vezi, nici irigarea în exces nu ajută plantele să se dezvolte, ci chiar dimpotrivă. În cazul în care a apărut această boală, trebuie tăiate organele afectate. De asemenea, și tratarea cu fungicide poate fi o soluție.

Mucegai negru

Această boală nu permite procesului de fotosinteză să se desfășoare așa cum trebuie, așa că nu mai aștepta prea mult. Distruge insectele parazite dar, în același timp, folosește și apă călduță pentru a spăla părțile plantei care au fost afectate de mucegaiul negru.

Rugină

Ușor de recunoscut prin culoarea specifică a unor umflături care apar pe plantă, în special pe frunze. Se transmite ușor, prin acțiunea vântului sau curățarea incorectă a uneltelor utilizate în grădină. Este favorizată de vremea ploioasă, iar în cazurile grave frunzele plantei cad. Se recomandă fie arderea plantelor bolnave sau mai poți încerca un antifungic pe bază de sulf.

Cancer

Crizantemele, garoafele, trandafirii sunt plantele cele mai predispuse la această afecțiune, care se manifestă prin niște porțiuni umflate între rădăcină și tulpină.

Bacterioze

Sunt cele mai neplăcute boli ale plantelor, deoarece în acest caz pur și simplu nu există tratament. Plantele afectate trebuie distruse, arse mai exact, iar uneltele de grădină trebuie să fie foarte bine igienizate și dezinfectate.

Viroze

Se recunosc după petele care se observă pe tulpină sau pe frunze, și sunt boli transmise cel mai frecvent prin intermediul insectelor. Este bine să descoperi boala cât mai rapid, pentru a aplica tratamentul potrivit și a salva planta. În cazul în care nu mai este nimic de făcut, se recomandă eliminarea completă a plantei afectate.

Păduchii de plante/afidele

Este o afecțiune destul de des întâlnită, iar pentru a trata planta afectată trebuie rupți lăstarii afectați, se folosesc insecticide speciale. Nu trebuie să lași această problemă nerezolvată pentru că se creează în acest fel un mediu propice pentru dezvoltarea altor boli ale plantelor. Află mai multe și despre plantele care te ajută să îndepărtezi gândacii din băcătărie.

Cum ții deoparte bolile plantelor

Ca și în cazul oamenilor, și pentru plante este valabilă expresia care spune că este mult mai ușor să previi decât să tratezi. Prin urmare, trebuie să ai grijă ca plantele pe care le plantezi în grădina ta să fie unele sănătoase și ții cont de condițiile potrivite pentru acestea: calitatea solului, temperatura din aer și sol, luminozitate.

De asemenea, se recomandă ca plantarea florilor sau a legumelor să se facă la o distanță corectă, pentru că multe dintre bolile acestora sunt cauzate tocmai din aglomerarea excesivă a spațiului și a faptului că nu au parte de aerisirea de care au nevoie.

Udă florile doar dimineața și, pe cât posibil, evită ca apa să intre în contact cu florile sau frunzelor. Atenție și la drenajul solului, pentru că nu se recomandă băltirea apei. Nu folosi îngrășământ în exces, cu atât mai mult pentru plantele care deja sunt afectate de anumite boli.

Plantele uscate, dar și acele părți ale florilor sau legumelor tale care au fost afectate de anumite boli trebuie eliminate din grădina ta.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fată frumoasă cu părul lung și bluză galbenă pe un fundal albastru deschis
Horoscop
2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Acești nativi își schimbă percepția asupra vieții, a relațiilor și a planurilor profesionale. Vezi care sunt cele 2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Cosmosul le-a oferit mai mult noroc unora decât altora,...
2
Cinci porții de plăcintă cu dovleac de post
Rețete
Plăcintă cu dovleac de post. Rețetă simplă și ușoară
Această plăcintă cu dovleac de post este ușor crocantă la exterior, datorită foilor de plăcintă coapte, și are o umplutură parfumată și dulce, înmiresmată cu scorțișoară. Dovleacul copt oferă o aromă dulce, caldă și...
3
O femeie frumoasă care ține în mână o flacără și reprezintă una dintre acele zodii care este afectată de Pluto în Vărsător
Horoscop
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cei mai mulți nativi din zodiac se vor bucura de transformările acestea. Chiar dacă Pluto a intrat în Vărsaăor pe 19 noimebrie, puterea acestei planeta va persista în...
4
O femeie frumoasă care sfulă fulgi de nea pentru a ilustra una dintre cele două zodii care ar putea avea parte de evenimente neașteptate în noiembrie 2024
Horoscop
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Cum se schimbă destinul lor la finalul lunii noiembrie 2024
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Destinul lor s-ar putea schimba complet la finalul lunii noiembrie 2024. Ultima parte a acestui an pare să vină cu multe momente...
5
Cheryl Cole, în spatele sicriului lui Liam Payne
Știri
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete. Cheryl și Liam Payne...
PARTENERI
×