Reclamă

(P) Cele mai comune boli ale plantelor din grădină și cum să le combați

Să ai propria grădină de legume este un vis pentru mulți dintre noi, și uneori acesta devine chiar și realitate. Una cam dură, ținând cont cât este de muncă pentru a avea parte de recolte bune și sănătoase. Hai să aflăm împreună care sunt cele mai comune boli ale plantelor din grădină și cum să le combați.

Publicat: 25 octombrie 2022, 13:39 / Actualizat: 26 octombrie 2022, 16:11

Nu ne referim aici doar la muncile agricole care sunt obligatorii de dus la bun sfârșit. Ne referim și la faptul că te poți confrunta cu multe boli ale plantelor. Dacă nu știi cum să le tratezi așa cum trebuie, îți pot afecta întreaga recoltă. Și chiar nu vrei să ai parte de așa ceva!

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai comune boli ale plantelor din grădină

Atunci când ești abia la început de drum în acest domeniu, este posibil ca multe dintre bolile de care pot suferi plantele să te ia prin surprindere. Cel mai bine este să iei din timp măsurile care se impun. Pentru asta trebuie să fii foarte atent la aspectul plantelor tale.

Dacă observi că fruntele sunt afectate, plantele și-au schimbat culoarea sau au parte de pete pe unele porțiuni sau pur și simplu legumele tale nu se dezvoltă așa cum trebuie, este clar că există o problemă. De aceea, am decis ca pentru fermierii începători, și nu numai, să vorbim puțin despre cele mai comune boli ale plantelor și ce poți face în acest sens.

Făinarea

Este o boală foarte răspândită, și care atacă florile, frunzele și lăstarii. Această afecțiune este favorizată în special de variațiile bruște de temperatură sau de valorile foarte ridicate ale acesteia. Din păcate, făinarea este o boală foarte contagioasă, iar plantele se îmbolnăvesc ușor de la una la alta. Pentru a-ți trata plantele afectate, aplicarea de fungicid timp de opt zile ar trebui să fie de ajuns. Atenție, acesta din urmă nu trebuie aplicat atunci când planta este în plin proces de înflorire. Poți găsi tot ce ai nevoie pentru a scăpa de această boală pe un magazin online legumicultura, ceea ce este un mare avantaj.

Reclamă

Mană

În afară de grădina de legume, ți-ai amenajat și una de flori, oaza ta de relaxare și pata de culoare și parfum de care avem nevoie! Din păcate, unele dintre flori – cum ar fi hortensiile sau crizantemele sunt afectate de această boală.

Dacă observi că florile tale au pete galbene pe frunză, sau ai remarcat o peliculă albă pe flori și tulpină, este clar că mana și-a făcut apariția. Tratează cât mai repede planta afectată cu substanțele potrivite din magazinele de specialitate pentru că în caz contrar aceasta nu va mai înflori.

Reclamă

Mucegai cenușiu

Din nou, o boală care se răspândește rapid, fiind provocată de o ciupercă apărută din cauza umidității prea mari. După cum vezi, nici irigarea în exces nu ajută plantele să se dezvolte, ci chiar dimpotrivă. În cazul în care a apărut această boală, trebuie tăiate organele afectate. De asemenea, și tratarea cu fungicide poate fi o soluție.

Mucegai negru

Această boală nu permite procesului de fotosinteză să se desfășoare așa cum trebuie, așa că nu mai aștepta prea mult. Distruge insectele parazite dar, în același timp, folosește și apă călduță pentru a spăla părțile plantei care au fost afectate de mucegaiul negru.

Rugină

Ușor de recunoscut prin culoarea specifică a unor umflături care apar pe plantă, în special pe frunze. Se transmite ușor, prin acțiunea vântului sau curățarea incorectă a uneltelor utilizate în grădină. Este favorizată de vremea ploioasă, iar în cazurile grave frunzele plantei cad. Se recomandă fie arderea plantelor bolnave sau mai poți încerca un antifungic pe bază de sulf.

Cancer

Crizantemele, garoafele, trandafirii sunt plantele cele mai predispuse la această afecțiune, care se manifestă prin niște porțiuni umflate între rădăcină și tulpină.

Bacterioze

Sunt cele mai neplăcute boli ale plantelor, deoarece în acest caz pur și simplu nu există tratament. Plantele afectate trebuie distruse, arse mai exact, iar uneltele de grădină trebuie să fie foarte bine igienizate și dezinfectate.

Viroze

Se recunosc după petele care se observă pe tulpină sau pe frunze, și sunt boli transmise cel mai frecvent prin intermediul insectelor. Este bine să descoperi boala cât mai rapid, pentru a aplica tratamentul potrivit și a salva planta. În cazul în care nu mai este nimic de făcut, se recomandă eliminarea completă a plantei afectate.

Păduchii de plante/afidele

Este o afecțiune destul de des întâlnită, iar pentru a trata planta afectată trebuie rupți lăstarii afectați, se folosesc insecticide speciale. Nu trebuie să lași această problemă nerezolvată pentru că se creează în acest fel un mediu propice pentru dezvoltarea altor boli ale plantelor. Află mai multe și despre plantele care te ajută să îndepărtezi gândacii din băcătărie.

Cum ții deoparte bolile plantelor

Ca și în cazul oamenilor, și pentru plante este valabilă expresia care spune că este mult mai ușor să previi decât să tratezi. Prin urmare, trebuie să ai grijă ca plantele pe care le plantezi în grădina ta să fie unele sănătoase și ții cont de condițiile potrivite pentru acestea: calitatea solului, temperatura din aer și sol, luminozitate.

De asemenea, se recomandă ca plantarea florilor sau a legumelor să se facă la o distanță corectă, pentru că multe dintre bolile acestora sunt cauzate tocmai din aglomerarea excesivă a spațiului și a faptului că nu au parte de aerisirea de care au nevoie.

Udă florile doar dimineața și, pe cât posibil, evită ca apa să intre în contact cu florile sau frunzelor. Atenție și la drenajul solului, pentru că nu se recomandă băltirea apei. Nu folosi îngrășământ în exces, cu atât mai mult pentru plantele care deja sunt afectate de anumite boli.

Plantele uscate, dar și acele părți ale florilor sau legumelor tale care au fost afectate de anumite boli trebuie eliminate din grădina ta.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×