Reclamă

(P) Cum ne pregătim pentru sezonul de schi

Pregătirile pentru sezonul de schi ar trebui să dureze de fapt tot anul, timp în care ne îngrijim sistematic de starea fizică a corpului. Totuși, dacă nu suntem activi zilnic, cu câteva luni înainte de plecare, să începem antrenamentele orientate către părțile corespunzătoare ale corpului.

Publicat: 22 decembrie 2022, 5:28 / Actualizat: 22 decembrie 2022, 16:30
Doi oameni care schiază pe pârtie
Sezonul de schi nu va fi plăcut și cu siguranță nu ne va duce la culmile abilităților tehnice dacă nu ne pregătim întregul corp pentru asta / Shutterstock

Să completăm și îmbrăcămintea de schi corespunzătoare și să avem grijă de echipament. Vă sfătuim cum să vă pregătiți pentru sezonul de schi.

Cum ne pregătim pentru sezonul de schi: aveți grijă de condiția fizică înainte de sezonul de schi

Sezonul de schi nu va fi plăcut și cu siguranță nu ne va duce la culmile abilităților tehnice dacă nu ne pregătim întregul corp pentru asta. Acest lucru este important mai ales dacă nu facem sport în mod regulat în fiecare zi și ducem un stil de viață sedentar. Lipsa de pregătire din punct de vedere al condiției fizice poate fi foarte periculoasă: duce la accidentări, contuzii și suprasolicitare. Poate duce la încordări musculare, rupturi și chiar fracturi. În plus, un corp neantrenat va fi mai predispus la contuzii, iar plămânii nepregătiți nu vor permite schierea un timp îndelungat pe pârtie.

Grupuri întregi de mușchi și articulații sunt activate atunci când schiați sau faceți snowboarding. Așadar, ar trebui să avem grijă de mușchii picioarelor, ai centurii sub-abdominale, ai abdomenului, ai centurii scapulare, ai brațelor, ai zonei sacro-lombare; și a articulațiilor de la gleznă, de la genunchi și de la șold.

Cum ar trebui să arate și cât trebuie să dureze antrenamentul înainte de sezonul de schi? O serie de exerciții în săptămâna înainte de plecare nu este suficientă. Dacă este prea intens, vom supraîncărca corpul și nu vom putea să schiem. Cel mai bine este să începeți pregătirile fizice cu câteva luni înainte.

Timpul minim este de aproximativ 3 luni cu frecvența exercițiilor fizice de 3 ori pe săptămână (cu 2 săptămâni înainte de sezon merită să o crești la 4-5 ori pe săptămână). Exercițiile ar trebui să includă o încălzire, antrenament cardio, o serie de exerciții pentru părțile selectate și antrenament aerobic pentru a îmbunătăți condiția fizică.

Reclamă

Cum să ne îmbrăcăm la schi: pregătiți îmbrăcăminte de schi și lenjerie termică adecvată

Corpul este deja antrenat, organismul este gata pentru a face față pe pârtie. Este timpul să alegeți îmbrăcămintea de schi potrivită, care să vă asigure un confort termic adecvat. S-a testat că pentru a obține cele mai bune rezultate în timpul antrenamentului, temperatura optimă este de 37°C.

Pentru a-l păstra în toate condițiile – atât în timpul activității fizice, cât și în timpul odihnei – ar trebui să te îmbraci în straturi și să alegi haine funcționale destinate pârtiei. Merită să vă bazați pe mărcile specializate în acest tip de îmbrăcăminte. De exemplu, Peak Performance, Descente, Perfect Moment sau Rossignol.

Reclamă

Lenjerie termoactivă

Primul strat care este în contact cu pielea trebuie să fie lenjerie termică, care este concepută în primul rând pentru a drena bine umezeala, a ventila și a asigura confortul termic. De asemenea, puteți utiliza efectul de compresie musculară pentru a îmbunătăți eficiența și eficacitatea antrenamentului. Lenjeria termoactivă de cea mai bună calitate – începând de la chiloții de tip boxer și de la sutiene, până la colanți, maiouri și longsleeve – este confecționată din lână merinos igienă sau tricot tehnic, ușor, plăcut la atingere, care a fost îmbogățit cu cele mai moderne tehnologii de construcție ale acestui tip de îmbrăcăminte.

Stratul din mijloc cu izolație termică – tricouri și pulovere la schi

Ar trebui să avem o abordare similară atunci când alegem un strat mijlociu. Cel mai bine este să optăm pentru lână naturală cu proprietăți termice excelente sau tricotaje funcționale. Datorită acestui fapt, hanoracul sau puloverul va fi subțire, dar vă va ține de cald în timpul odihnei și coborârilor de pe pârtie.

Pantaloni salopetă de schi și geacă de schi

Un echipament indispensabil pentru fiecare schior și snowboarder este setul format din pantaloni și o geacă de schi. Acestea sunt haine speciale, care diferă de hainele obișnuite de acest tip, cu funcționalități suplimentare și un material care protejează împotriva apei, înghețului și vântului. Gecile de schi de bună calitate pentru femei și bărbați sunt echipate cu o fustă internă pentru zăpadă. Manșete suplimentare cu un orificiu pentru degetul mare, un sistem de ventilație și buzunare utile, de exemplu, pentru un skipass. Pantalonii de schi pentru femei și bărbați nu restricționează mișcarea și protejează împotriva pătrunderii zăpezii. Au o manșetă suplimentară care se pune peste pantofi.

Accesorii de schi

Plăcerea de a fi pe pârtie și siguranța noastră pot depinde și de alegerea accesoriilor adecvate. Vă va prinde bine să purtați căciulă sau cagulă: (asigurați-vă că se potrivește bine sub cască). Ai nevoie și de un fular sau un încălzitor de gât din lână naturală și mănuși de schi întărite. În plus, e bine să aveți o cască bine potrivită și ochelari de protecție pentru pârtie. Este bine să nu vă lipsească ochelarii polarizați după ce ieșiți de pe pârtie.

Pregătiri echipament: întreținerea schiurilor și pregătirea echipamentului de schi înainte de sezon

Pregătirile de sezon trebuie sa includă și echipamentul. Înainte de fiecare sezon, schiurile sau snowboardul dumneavoastră trebuie să fie întreținute de dvs. sau la un centrul de service. Va fi deosebit de important să verificați starea de alunecare, adică întreaga suprafață care intră în contact cu zăpada. Cavitățile formate vor fi umplute, iar suprafața schiurilor, lubrifiată. De asemenea, va fi necesar să ascuțiți marginile și să reglați legăturile schiurilor. Înainte de a pleca, merită să verificați și dacă clăparii dvs. de schi sunt în stare bună.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie cu părul scurt stă în fața unei oglinzi și se dă cu ruj pe buze, sugerând nuanțe de ruj pe care să le eviți dacă ai peste 40 de ani
Frumusețe
Nuanțe de ruj pe care să le eviți dacă ai peste 40 de ani. Care sunt explicațiile make-up artiștilor
Există o serie de nuanțe de ruj pe care să le eviți dacă ai peste 40 de ani, iar specialiștii în frumusețe explică motivele. De cele mai multe ori, femeile aleg să folosească rujul...
2
O femeie tânără, în echipament sportiv se pregîtește de mișscare, unul dintre obiceiurile prin care să reduci grăsimea abdominală
Lifestyle
Obiceiuri prin care să reduci grăsimea abdominală. Ce exerciții fizice să faci
Recomandăm câteva obiceiuri prin care să reduci grăsimea abdominală, astfel încât să îți atingi obiectivele. În cazul în care grăsimea din zona abdomenului îți dă bătăi de cap, ai ajuns la locul potrivit. Îți...
3
O femeie mai în vârstă stă în fața unei oglinzi, fiind atentă la ce să nu facă părului său
Frumusețe
Ce să nu faci părului tău. Aceste sfaturi te vor ajuta să arăți cu 10 ani mai tânără
Stiliștii te învață ce să nu faci părului tău atunci când îl îngrijești. Deși poate ai impresia că îi oferi toată atenția de care are nevoie, s-ar putea să faci niște greșeli de care...
4
O femeie frumoasă, îmbrăcată într-o rochie roșie, cu aripi
Horoscop
Top 3 zodii care au faima la picioare. Ele sunt cele care reușesc să obțină tot ceea ce își doresc
Fie că se întâmplă accidental sau chiar își doresc, ele se încadrează în top 3 zodii care au faima la picioare. Reușesc întotdeauna să obțină atât lucruri materiale cât și prietenii. Fac mari eforturi...
5
O hartă cu zodii și monede
Horoscop
Top 3 zodii materialiste. Ele sunt cel mai greu de satisfăcut într-o relație
Se spune despre acestea că s-ar încadra în top 3 zodii materialiste, asta pentru știu să aprecieze bunurile de valoare și vor întotdeauna să fie înconjurate de lux și frumusețe. Au pretenții în viață,...
PARTENERI
×