1 martie reprezintă venirea primăverii. Este ziua când femeile primesc flori, ciocolată, dar și mărțișoare. Bărbații sunt cei care oferă aceste daruri speciale, însă în unele zone chiar și femeile oferă mărțișoare. Această tradiție este veche și a rămas în colectivul nostru.
Pe ce parte se poartă mărțișorul
Se spune că tradiția legată de oferirea mărțisorului este mai veche de 8.000 de ani. Mulți consideră că această tradiție este legată de credințele și practicile dacilor.
Aceștia ar fi fost cei care și-ar fi confecționat șiraguri cu pietricele albe și roșii pe care le purtau la gât. În tradiția veche, roșu reprezintă focul, sângele și soarele, în timp ce albul reprezintă limpezimea apelor și înțelepciunea. Mărțișoarele nu sunt simple accesorii pe care le oferim în ziua de 1 martie.
Ele au în spate o însemnătate cu totul deosebită. Tradiția populară spune că acestea ar trebui puse în piept.
Tradiția spune că acesta ar trebui pus în partea stângă. În trecut, șnurul mărțișoarelor se punea la gât sau la mână. Dacă în ceea ce privește purtarea șnurului la mână nu este importantă partea pe care o alegi, când vine vorba de cel pus în piept este imperios necesar să fie așezat în dreptul inimii.
Se spune că în acest fel, dorințele pe care ți le-ai pus la începutul primăverii vor deveni realitate. Este important să păstrezi acolo mărțișorul pe care l-ai primit în dar, spun cei de la A1.ro.
Șnurul trebuie și el păstra. La finalul lunii martie acesta se poate prinde de o crenguță a unui copac.
Se spune că trebuie să-ți pui o dorință. Snurul va dispărea din copac în momentul în care dorința ta se împlinește, spune o vorbă din bătrâni.
Ce semnifică ziua de 1 Martie
Mărțișorul este un simbol al tradițiilor din țara noastră. Acest obicei vechi s-a păstrat chiar și în zilele noastre. Șnurul bicolor poate prevesti dacă vei avea belșug pe parcursul anului. De cele mai multe ori, șnurul mărțișorului este legat de simboluri precum cele ale norocului.
Tradiția populară comună spune că acesta aduce noroc și fericire. Sunt multe legende legate de mărțișor. Una dintre ele spune că un zmeu a răpit soarele timp de trei anotimpuri, iar când a venit primăvara, un viteaz l-a înfruntat și a redat libertatea soarelui.
Viteazul a fost rănit în luptă și în locul în care s-a scurs sângele său pe zăpadă ar fi crescut ghiocei. Este o legendă specială care datează din vechi strămoși.
Tot în această perioadă se alege și baba. Poți afla mai multe despre această tradiție din articolul pe care l-am dedicat babelor.
Mărțișorul are semnificații diferite în funcție de zona țării noastre, însă în esență acesta reprezintă norocul și fericirea.