Reclamă

Perseidele în 2023. Ating punctul maxim pe 13 august, la ora 4:00

În 2023, perseidele ating punctul maxim pe 13 august, la ora 4:00, au anunțat reprezentanți de la Societatea Astronomică Română de Meteori. Iubitorii de astre trebuie să știe că vor cădea între 50 și 100 de meteori pe oră.

Alina Drăgușin
Alina Drăgușin
Publicat: 12 august 2023, 6:14

Specialiștii de la NASA au precizat în cadrul unui interviu că, în noaptea de 12 spre 13 august, Luna va fi luminată în proporție 13%. Din acest motiv, mult așteptatul fenomen astronomic din această vară poate fi observat chiar cu ochiul liber.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Perseidele ating punctul maxim pe 13 august, la ora 4:00

Perseidele sunt particule de praf, care au diametrul de un milimetru, iar când intră în atmosfera Pământului, ele emit lumină. Altfel spus: lasă o dâră luminoasă pe bolta cerească pe timp de noapte și milioane de oameni le privesc fascinați.

Denumirea corectă este „meteor“, iar numele de „stea căzătoare“ provine din vechime, întrucât, strămoșii noștri au crezut că una dintre stelele aflate pe cer cădea. În prezent, toată lumea știe că stelele nu au cum să cadă. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă“, au scris cei de la EarthSky.org.

Celebra ploaie de meteori se desfășoară în fiecare an în perioada 17 iulie – 24 august. Iar în România, Perseidele vor atinge punctul maxim în noaptea de 12 spre 13 august, la ora 4:00, dimineața.

Meteorii provin de la cometa Swift-Tuttle, ce este compusă din gheață, stâncă și praf. Conform specialiștilor, această cometă orbitează în jurul Soarelui, lăsând un nor de particule și praf cosmic. Iar în luna august, Pământul se intersectează cu ea.

Reclamă

Descoperită în 1862, cometa Swift-Tuttle are un nucleu cu un diametru de aproximativ 10 km și are nevoie, ca perioadă de timp, de aproximativ 133 de ani ca să parcurgă orbita eliptică în jurul Soarelui.

Ultima trecere a cometei la periheliu a avut loc în 1992, iar următoarea se va produce în 2126.

Astrologii susțin că nativii din zodiacul european vor fi influențați de Perseide. În plus, luna aceasta sunt retrograd 6 planete. Iar efectele lui Venus retograd se pot resimți până pe 7 octombrie.

Reclamă

Diferența dintre „meteoroid“, „meteor“ și „meteorit“

Oficiali de la NASA au precizat într-un interviu că meteoroidul reprezintă un corp de mici dimensiuni din spațiu. El poate să fie chiar de mărimea unui grăunte de nisip. Și, spun experții, există posibilitatea să provină dintr-o cometă sau dintr-un asteroid.

Meteoroidul arde în atmosfera terestră la 80 – 100 de kilometri altitudine, au mai menționat specialiștii.

Meteorul este un meteoroid sau un asteroid de mici dimensiuni, ce intră în atmosfera Pământului și arde complet în urma frecării cu atmosfera terestră. Așadar, nu există niciun pericol în timpul producerii acestui fenomen astronomic.

Pe de altă parte, un meteoritul este un asteroid îndeajuns de mare, încât să ajungă la sol înainte de a arde în întregime pe durata frecării cu aerul atmosferei terestre. Și, în funcție de dimensiunile sale, poate provoca dezastre.

Locurile de unde pot fi văzute cel mai bine Perseidele

Dacă îți dorești să vezi ploaie de meteori, specialiștii îți recomandă să mergi în zone de munte, în cele rurale sau în locuri în care nu există clădiri înalte și multă lumină. În cazul în care nu poți pleca din oraș, o variantă bună este reprezentată de parcuri.

Perseidele se văd cel mai bine după miezul nopții, pentru că sunt șanse să fie mai puțini nori pe cer. Și în orele dinaintea zorilor poate fi admirată „ploaia de stele“, cum era denumit în trecut fenomenul. În plus, nu ai nevoie de niciun echipament ca să admiri spectacolul astronomic.

Potrivit calculelor unor experți de peste hotare, în București vor cădea până la 142 de meteori pe oră în noaptea de 13 august, când este atins punctul maxim, au relatat jurnaliștii publicației In-The-Sky.org.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care paortă haine de zâne și aripi de fluture pentru a ilustra ce talent ascuns ai, în funcție de zodie
Horoscop
Ce talent ascuns ai, în funcție de zodie. La ce se pricep nativii din zodiac
Semnul zodiacal sub care te-ai născut poate influența multe aspecte din viața ta. Printre acestea se numără și abilitățile pe care le poți avea. Descoperă ce talent ascuns ai, în funcție de zodie. Află...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Pentru Balanțe și Vărsătorii, horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023 vine cu despărțiri și complicații în relațiile de cuplu. Cei mai mulți dintre nativi vor lua decizii pe care mai apoi le...
3
Cara Delevingne, pe o bancă, desculță, fotografiată în timp ce vorbește la telefon, într-o stare de ebrietate avansată
Divertisment
Cara Delevingne a participat la o prezentare de modă de la Milano Fashion Week. Cum arată acum și care e starea ei după imaginile din aeroport
Cara Delevingne a participat la o prezentare de modă de la Milano Fashion Week. Află mai multe despre cum arată acum și care e starea ei după imaginile din aeroport. Modelul a fără sutien,...
4
Prințul George, alături de Prințul William, în tribune, în sacouri, la un eveniment sportiv
Divertisment
La ce vârstă va pleca Prințul George singur în călătorii. Aniversarea care îi va schimba pentru totdeauna destinul
Prințul George, la fel ca și frații săi sunt pregătiți încă de mici să facă față evenimentelor regale. Cu toate acestea, regulile Familiei Regale sunt stricte. Acum s-a aflat la ce vârstă va pleca...
5
Prințesa Leonor, în uniformă militară, în timp ce primește o distincție
Divertisment
Prințesa Leonor a Spaniei a fost fotografiată în uniformă militară. Fiica Reginei Letizia și a Regelui Felipe se antrenează la Academia Militară
Prințesa Leonor a Spaniei a arătat că nu se teme să implice în acțiune. Acest lucru a fost dovedit de o serie de fotografii dezvăluite de Casa Regală a Spaniei. Prințesa Leonor a Spaniei...
PARTENERI
×