Reclamă

Perseidele în 2023. Ating punctul maxim pe 13 august, la ora 4:00

În 2023, perseidele ating punctul maxim pe 13 august, la ora 4:00, au anunțat reprezentanți de la Societatea Astronomică Română de Meteori. Iubitorii de astre trebuie să știe că vor cădea între 50 și 100 de meteori pe oră.

Alina Drăgușin
Alina Drăgușin
Publicat: 12 august 2023, 6:14

Specialiștii de la NASA au precizat în cadrul unui interviu că, în noaptea de 12 spre 13 august, Luna va fi luminată în proporție 13%. Din acest motiv, mult așteptatul fenomen astronomic din această vară poate fi observat chiar cu ochiul liber.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Perseidele ating punctul maxim pe 13 august, la ora 4:00

Perseidele sunt particule de praf, care au diametrul de un milimetru, iar când intră în atmosfera Pământului, ele emit lumină. Altfel spus: lasă o dâră luminoasă pe bolta cerească pe timp de noapte și milioane de oameni le privesc fascinați.

Denumirea corectă este „meteor“, iar numele de „stea căzătoare“ provine din vechime, întrucât, strămoșii noștri au crezut că una dintre stelele aflate pe cer cădea. În prezent, toată lumea știe că stelele nu au cum să cadă. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă“, au scris cei de la EarthSky.org.

Celebra ploaie de meteori se desfășoară în fiecare an în perioada 17 iulie – 24 august. Iar în România, Perseidele vor atinge punctul maxim în noaptea de 12 spre 13 august, la ora 4:00, dimineața.

Meteorii provin de la cometa Swift-Tuttle, ce este compusă din gheață, stâncă și praf. Conform specialiștilor, această cometă orbitează în jurul Soarelui, lăsând un nor de particule și praf cosmic. Iar în luna august, Pământul se intersectează cu ea.

Reclamă

Descoperită în 1862, cometa Swift-Tuttle are un nucleu cu un diametru de aproximativ 10 km și are nevoie, ca perioadă de timp, de aproximativ 133 de ani ca să parcurgă orbita eliptică în jurul Soarelui.

Ultima trecere a cometei la periheliu a avut loc în 1992, iar următoarea se va produce în 2126.

Astrologii susțin că nativii din zodiacul european vor fi influențați de Perseide. În plus, luna aceasta sunt retrograd 6 planete. Iar efectele lui Venus retograd se pot resimți până pe 7 octombrie.

Reclamă

Diferența dintre „meteoroid“, „meteor“ și „meteorit“

Oficiali de la NASA au precizat într-un interviu că meteoroidul reprezintă un corp de mici dimensiuni din spațiu. El poate să fie chiar de mărimea unui grăunte de nisip. Și, spun experții, există posibilitatea să provină dintr-o cometă sau dintr-un asteroid.

Meteoroidul arde în atmosfera terestră la 80 – 100 de kilometri altitudine, au mai menționat specialiștii.

Meteorul este un meteoroid sau un asteroid de mici dimensiuni, ce intră în atmosfera Pământului și arde complet în urma frecării cu atmosfera terestră. Așadar, nu există niciun pericol în timpul producerii acestui fenomen astronomic.

Pe de altă parte, un meteoritul este un asteroid îndeajuns de mare, încât să ajungă la sol înainte de a arde în întregime pe durata frecării cu aerul atmosferei terestre. Și, în funcție de dimensiunile sale, poate provoca dezastre.

Locurile de unde pot fi văzute cel mai bine Perseidele

Dacă îți dorești să vezi ploaie de meteori, specialiștii îți recomandă să mergi în zone de munte, în cele rurale sau în locuri în care nu există clădiri înalte și multă lumină. În cazul în care nu poți pleca din oraș, o variantă bună este reprezentată de parcuri.

Perseidele se văd cel mai bine după miezul nopții, pentru că sunt șanse să fie mai puțini nori pe cer. Și în orele dinaintea zorilor poate fi admirată „ploaia de stele“, cum era denumit în trecut fenomenul. În plus, nu ai nevoie de niciun echipament ca să admiri spectacolul astronomic.

Potrivit calculelor unor experți de peste hotare, în București vor cădea până la 142 de meteori pe oră în noaptea de 13 august, când este atins punctul maxim, au relatat jurnaliștii publicației In-The-Sky.org.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×