Conform unui studiu realizat de specialiștii americani, sunt câteva plante care pot purifica aerul din locuință. Acestea au capacitatea de a diminua praful, toxinele și germenii care se găsesc în majoritatea țesăturilor și pieselor de mobilier din casă.
Plante de interior care purifică aerul
Aerul din interior, locul în care petrecem cel mai mult timp, poate fi mai poluant decât cel de afară. Vopsea mobilei sau detergenții cu care speli prin casă emit substanțe nocive ce îți pot afecta organismul.
Plantele reprezintă cea mai la îndemână metodă pentru a elimina toxinele sau germenii dintr-o încăpere. Nu ezita să faci din ele ajutorul tău de nădejde.
Iedera diavolului – Epipremnum aureum
Deși nu are cel mai atractiv nume, iedera diavolului este extrem de benefică pentru casa ta. Planta nu este deloc pretențioasă. Dacă o uzi cu regularitate, te va răsplăti cu oxigen. În plus, este și o plantă decorativă de efect. Frunzele sale au formă de inimă și sunt colorate în nuanțe de verde și galben.
Curmalul sau finicul – Phoenix dactylifera
Curmalul, cunoscut și sub denumirea de finic, face parte din familia palmierilor și e pe lista plantelor care purifică aerul. Specialiștii recomandă să fie cultivați într-un loc cu umbră pentru a fi cultivați. Aceștia pot fi obținuți direct prin plantarea semințelor, pe care le putem cumpăra din supermarket. Dacă vrei ca locuința ta să aibă un “aer exotic”, curmalul poate fi o alegere inspirată.
Crinul păcii – Spathiphyllum wallisii
Aceste plante sunt foarte ușor de întreținut. Frunzele lor verzi și lucioase le diferențiază de alte plante și îți vor înfrumuseța cu siguranță orice încăpere.
Pe lângă florile încântătoare, Crinul-păcii are și beneficii pentru sănătate. Acesta oxigenează foarte bine camera și absoarbe toxinele, în special, formaldehida, ceea ce o face ideală pentru birou și pentru dormitor.
Dacă vei alege să o așezi în dormitor, somnul tău va fi mult mai odihnitor.
Planta Păianjen – Chlorophytum comosum
Planta-păianjen, numită popular crinul verde sau voalul miresei, este alegerea perfectă pentru cei care se mută într-o casă nouă, dar și pentru cei care au avut în trecut experiențe neplăcute cu plantele pe care le-au deținut.
Aceasta este una dintre cele mai potrivite plante pentru decorarea apartamentelor, mai ales că are și calități de purificare a aerului din locuință. În plus, planta păianjen este rezistentă la variațiile de temperatură și de lumină. Poate rezista chiar și la temperaturi de aproximativ 0 grade Celsius. Frunzele sale sunt lungi și subțiri, cu dungi albe pe mijloc, de aici și asemănarea cu un păianjen. Florile sale sunt mici, albe și parfumate.
Crizantema – Chrysanthemum
Originare din Asia, crizantemele anunță încheierea sezonului de toamnă. Sunt numite și tufănele, dumitrițe sau margarete de toamnă. Florile lor sunt superbe și se regăsesc în diferite culori.
Ai de unde alege! De la mov până la galben, roșu sau portocaliu. Îți vei umple de veselie spațiul în care locuiești. Există diferite specii, care mai de care mai intens colorate și parfumate, conform bhg.com.au. Le place aerisirea constantă, lumina naturală și udarea numai cu apă caldă. Asigură-te că absorb toată cantitatea de apă până la următoarea udare.
Ficusul de cauciuc – Ficus elastica
Originar din India, ficusul de cauciuc este o plantă care rezistă chiar şi în condiţii de lumină slabă şi frig. Cu ajutorul ei, nu vei mai avea probleme cu formaldehida şi cu alți poluanţi. Este o plantă foarte rezistentă, care adoră o cantitate mare de lumină, scrie Countryliving.com. Este necesară udarea săptămânală vara și la două săptămâni pe timp de iarnă.
Feriga sabie – Nephrolepis exaltata
Feriga sabie sau feriga de cameră este renumită pentru capacitatea sa de a purifica aerul în spațiile închise. Procesul de îngrijire al acestei plante este la îndemâna oricui. Are nevoie doar de un loc luminos și multă umezeală. Mucegaiul și toxinele din interior vor dispărea, iar camera ta va căpăta un aer “wild”, inspirat din zonele tropicale.
Planta șarpe – Dracaena trifasciata
Planta șarpe, numită popular limba soacrei, este o plantă suculentă care poate ajunge să crească până la doi metri înălțime. Necesită foarte puțină îngrijire. Poți uita de ea o bună perioadă, iar planta nu va păți absolut nimic.
Trebuie udată doar o dată pe lună și are nevoie de puțină lumină solară. Ajută la eliminarea benzenului, formaldehidei, tricloretilenei și xilenului din aerul din interior. Este și o plantă foarte frumoasă, frunzele sale imitând pielea reptilei care i-a dat denumirea.
Floarea Flamingo – Anthurium
Crinul Flamingo satisface gusturile tuturor și este o plantă tropicală ideală pentru decorarea locuinței datorită varietății de culori: alb, roșu sau roz.
Anthurium are nevoie de multă lumină pentru a se dezvolta armonios și necesită udarea de două sau trei ori pe săptămână. Această plantă preferă spațiile cu mai multă umezeală, precum este bucătăria.