Reclamă

Povestea autoarei Harry Potter: prima carte a fost refuzată de 12 ori

Pentru J. K. Rowling succesul nu a venit peste noapte. Povestea autoarei Harry Potter s-a dezvoltat pe coordonatele sacrificiului, muncii asidue și perseverenței.

Publicat: 27 ianuarie 2021, 10:10 / Actualizat: 11 februarie 2021, 19:04

Numele J.K. Rowling este sinonim cu Harry Potter pentru sutele de mii de fani ale personajului din toată lumea. Seria de cărți care a inspirat franciza de film cu cele mai mari încasări din toate timpurile este reușita monumentală a scriitoarei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cine este J. K. Rowling

Joanne Rowling s-a născut în 1965 în Gloucestershire, un district în sud-vestul Angliei. Și-a antrenat talentul de scriitor de la o vârstă foarte fragedă datorită imaginației bogate. Prima povestire a pus-o pe hârtie la vârsta de cinci sau șase ani. 

Din acel moment mi-am dorit să devin scriitoare, deși rareori am recunoscut asta cuiva.

Părinții ei nu au crezut că Rowling va face vreodată bani de pe urma imaginației, potrivit insider.com. Mai mult, au obligat-o pe tânăra cu aspirații de scriitoare să studieze limbi străine pentru a deveni secretară bilingvă. 

Munca de birou, recunoaște Rowling, era un prilej de a scrie povești pe ascuns în timpul ședințelor. 

Reclamă

Singurul lucru care mi-a plăcut la munca de birou este faptul că puteam să scriu povești pe calculator când nu se uita nimeni. Nu eram niciodată foarte atentă în timpul ședințelor pentru că de obicei mâzgâleam fragmente de povești sau alegeam nume excelente pentru personaje.

Harry Potter, un drum presărat cu depresie, sărăcie și respingere

După ce a devenit evident că nu va excela ca secretară, Rowling a plecat în Portugalia pentru a preda engleza. În aceeași perioadă, a început să lucreze la Harry Potter. După-amiezile și serile și le petrecea în sala de clasă, în timp ce diminețile scria povestea pentru copii care avea să devină un succes internațional. 

Reclamă

M-am întors din Portugalia cu jumătate de valiză de hârtii pline de povești despre Harry Potter.

Tot în Portugalia Joanne s-a căsătorit cu jurnalistul de televiziune Jorge Arates și a născut-o pe Jessica, al cărei nume a fost inspirat de scriitoarea ei preferată, Jessica Mitford. În noiembrie 1993, la doar cinci luni după ce au devenit părinți, Joanne și Jorge s-au despărțit. Povestea autoarei Harry Potter este însă una cu final fericit.

J.K. Rowling a primit ajutor social de la stat

Întoarsă în țara natală cu un copil pe care trebuia să îl crească singură și fără loc de muncă, a trăit doar din ajutorul social de la stat. În acest timp, în a continuat să scrie povestea lui Harry Potter.

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Cartea a prins contur în cafenelele din Edinburg pe care Joanne le frecventa la braț cu căruciorul în care se afla fiica ei și cu mașina de scris. 

Depresie și gânduri suicidale

În perioada în care a trebuit să-și crească singură copilul din ajutorul social, Joanne Rowling a ajuns în pragul depresiei și s-a confruntat cu gânduri sucidale. 

Circumstanțele vieții la mijlocul anilor douăzeci au fost slabe și m-am prăbușit cu adevărat.

Scriitoarea s-a confruntat cu mai multe episoade de depresie de-a lungul carierei. Succesul volumelor Harry Potter nu i-au adus doar faimă interațională, ci și epuizare psihică. 

Pentru câțiva ani am simțit că eram pe o bandă de alergat psihică, încercând să țin ritmul.

”Harry Potter și piatra filozofală”, respins de 12 editori

Volumul Harry Potter și piatra filozofală a ajuns pe rafturile librăriilor la un an după ce agentul literar londonez Christopher Little a fost de acord să îl publice. Primii 12 editori care au citit cartea lui J.K. Rowling nu au reușit să îi recunoască potențialul. 

Joanne a fost nevoită să își găsească un pseudonim masculin pentru a asigura succesul cărții în rândul băieților. Editorul a considerat că băieții nu ar fi citit povestea dacă ar fi știut că este scrisă de o femeie. Joanne a preluat inițiala J din numele ei și inițiala K din numele bunicii ei, Kathleen.

J.K. Rowling dă autografe la premiera filmului ”Fantastic Beasts And Where to Find Them” în 2016 / Profimedia Images

Succesul răsunător de care s-a bucurat J. K. Rowling

În martie 1999, la doi ani de la lansare, Harry Potter și piatra filozofală se vânduse în 300.000 de exemplare în Marea Britanie. După încasările de peste 100.000 de dolari în Statele Unite,  Joanne Rowling și-a cumpărat propriul apartament. 

Apariția celui de-al doilea volum al seriei, Harry Potter și camera secretelor, a fost urmată de propunerea studiourilor Warner Bros de a adapta cărțile în producții cinematografice. 

În anul 2011, când a ajuns la final, seria Harry Potter era franciza de film cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

J. K. Rowling s-a deghizat pentru ca nunta să rămână un secret

Povestea autoarei Harry Potter este ghidul perfect al succesului. Cu pași mici, Rowling a știut mereu ce vrea și în cele din urmă a reușit. Când s-a căsătorit pentru a doua oară, Joanne s-a deghizat în momentul în care și-a cumpărat rochia de mireasă pentru ca evenimentul să rămână un secret. 

Voiam doar să mă pot căsători cu Neil, fără să se întâmple o prostie.

J. K. Rowling pozează pe covorul roșu alături de soțul ei. Ea poartă o rochie albastră și el un costum albastru
J. K. Rowling alături de cel de-al doilea soț, Neil Murray, pe covorul roșu / Profimedia Images
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×