Pentru glazură:
- 200 gr de ciocolată amăruie cu min. 50% masă de cacao
Rețetă pentru prăjitura Rigo Jancsi – Mod de preparare
Începe cu prepararea blaturilor umede care necesită un timp de coacere și alt timp de răcire. Cât timp blaturile sunt la cuptor, prepari crema de ciocolată. Iar la final, după ce montezi prăjitura, prepari și glazura de ciocolată.
Cum prepari blaturi umede cu cacao
Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Pune untul într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului și lasă-l să se topească. Apoi lasă-l la răcorit. Pune gălbenușurile într-un bol și presară peste ele un praf de sare. Amestecă-le cu un tel până la omogenizare, apoi adaugă untul topit și răcorit. Omogenizează din nou.
În bolul unui mixer pune albușurile. Presară și peste acestea un praf de sare și amestecă-le până când devin spumoase și cristaline. Apoi adaugă, treptat, cele două tipuri de zahăr și continuă să amesteci energic cu mixerul. Când obții o bezea fermă, adaug-o peste amestecul de gălbenușuri cu unt. Omogenizează ușor cu mixerul, apoi îndepărtează-l și folosește în continuare o spatulă.
Amestecă făina cu pudra de cacao și trece amestecul prin sită deasupra compoziției pentru blat. Încorporează făina și pudra de cacao în compoziție, folosind acele mișcări circulare, de jos în sus, ca pentru rețeta de pandișpan. Astfel vei obține o compoziție aerată.
Pune hârtie de copt într-o tava cu laturile de 30 x 40 cm. Întinde în tavă compoziția pentru blaturi și niveleaz-o uniform cu o spatulă de tort. Pune tava la cuptor pentru 15 minute la 200 de grade Celsius. După răcire, taie blatul în două jumătăți. Vei obține astfel două blaturi cu laturile de 20/30 cm.
Cum prepari crema de ciocolată pentru prăjitura Rigo Jancsi
Împarte smântâna lichidă în două părți egale. Pune 500 de ml din smântână la încălzit împreună cu zahărul. A doua parte de smântână las-o la rece până în momentul folosirii.
Amestecă în smântâna din vasul de pe foc până când se topește zahărul. Apoi adaugă ciocolata ruptă și amestecă intens până când aceasta se topește. Omogenizează compoziția și las-o să se răcească bine. Vei obține o cremă ganache de ciocolată delicioasă și aerată.
După ce s-a răcit, scoate smântâna pentru frișcă de la rece și amestec-o cu mixerul până când capătă fermitate. Adaugă compoziția de ciocolată și omogenizează bine amestecul. Presară și un praf de sare în timp ce amesteci. Va accentua gustul delicios al cremei.
Cum montezi prăjitura Rigo Jancsi
Pune folie alimentară într-o tavă cu dimensiunile de 20/30 cm. Așază primul blat în tavă și întinde crema peste el. Așază al doilea blat, dar cu partea inferioară deasupra. Partea blaturilor de la baza tăvii sunt întotdeauna mai uniforme. Presează ușor blatul de deasupra să se uniformizeze bine prăjitura. Acoperă prăjitura cu folie și pune-o la rece pentru 5-6 ore, sau de pe o zi pe alta.
A doua zi, scoate prăjitura din tavă trăgând de marginile foliei. Topește cele 200 de ciocolată neagră pe baie de aburi. Întinde rapid ciocolata topită peste prăjitură și las-o să se răcească și să devină fermă.
Apoi poți porționa prăjitura și savura alături de cei dragi.
Iar dacă ți-am deschis apetitul pentru deserturi cu ciocolată, îți oferim pentru data viitoare o rețetă de tort cu cremă de ciocolată și aromă de rom.