Regina Elisabeta și cei 13 președinți americani, pe care i-a întâlnit de-a lungul vieții. Imagini de colecție

Regina Elisabeta a II-a se află la conducerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, încă din 1952. Ea deține titlul de Regină de 69 de ani. Și este cel mai longeviv monarh din istoria britanică. Relațiile diplomatice ale unui stat sunt de o importanță majoră și trebuie întreținute constant. SUA și Marea Britanie sunt doi pioni importanți în economia mondială. Motiv pentru care, Regina Elisabeta și cei 13 președinți americani, ai ultimelor decenii, au trebuit să aibă cel puțin o întâlnire oficială.

Publicat: 15 iunie 2021, 7:00 / Actualizat: 14 iunie 2021, 13:27

Membrii Familiei Regale Britanice au o agendă încărcată, cu multe întâlniri oficiale. Întâlnirile cu lideri din întreaga lume fac parte din activitatea lor de a întreține relațiile cu statele străine. Datorită longevității sale, Regina Elisabeta a putut întâlni consecutiv, încă din anii 1950, toți președinții ce au succedat postului de președinte al SUA.

Regina Elisabeta și cei 13 președinți americani

Fotografiile demonstrează că relația Reginei cu Statele Unite a variat de-a lungul timpului. Cu unii dintre aceștia reușind să sedimenteze o relație apropiată, însă cu alții păstrându-și doar politețea binecunoscută.

Harry Truman

Regina l-a întâlnit pe președintele Harry Truman, pe când purta încă titlul de Prințesă. Prințesa Elisabeta și soțul ei, Ducele de Edinburgh, au călătorit în America de Nord pentru o serie de vizite oficiale, în 1951.

Atunci, cei doi l-au întâlnit pe Truman la Ambasada Canadei din Washington DC, la 1 noiembrie 1951, unde a avut loc o cină oficială. Prințesa a devenit regină trei luni mai târziu, la 6 februarie 1952, după ce tatăl său, Regele George al V-lea a decedat.

Vezi mai multe imagini în Galeria FOTO!

Președintele Eisenhower

Președintele Eisenhower a găzduit monarhul Marii Britanii, în SUA, în cadrul primei vizită de stat ca regină, la 17 octombrie 1957. La prima lor întâlnire în SUA, președintele Eisenhower a purtat medalia Ordinului de Merit britanic, pe care Regele George al VI-lea, tatăl Reginei, i-a acordat-o după al Doilea Război Mondial. Cei doi membri de stat au avut o relație apropiată. Regina chiar împărtășindu-i acestuia rețeta sa de biscuiți („scones” în original) la grătar.

Președintele Eisenhower și Regina Elisabeta inspectează Garda de Onoare, în cadrul unei vizite a acestuia la Balmoral, pe 28 august, 1959 / Getty Images
President Eisenhower and HM Queen Elizabeth II inspecting a Guard of Honor at the gates of Balmoral, Scotland, August 28th 1959. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

John F. Kennedy și Jackie Kennedy Onasis

Cuplul prezidențial american a vizitat Palatul Buckingham pe 15 iunie, 1961. Președintele Kennedy a fost primul președinte american care s-a întâlnit cu regina Elisabeta la Palatul Buckingham. Regina și Prințul Philip i-au găzduit pe președintele și Prima Doamnă a SUA la o cină oficială, în 1961, potrivit ambasadei și consulatelor SUA din Marea Britanie.

Se pare că Regina ar fi fost geloasă pe atenția pe care Jacqueline Kennedy Onassis a primit-o în timpul călătoriei sale în Marea Britanie, a raportat pe atunci presa internațională. Cele două doamne s-au întâlnit și mai târziu, inclusiv la ceremonia de inaugurare a memorialului Runnymede, construit în memoria președintelui Kennedy, ce a fost asasinat.

Regina Elisabeta, alături de văduva Jackie Kennedy, la inaugurarea memorialului de la Runnymede, dedicat fostului președinte american
Regina Elisabeta, alături de văduva Jackie Kennedy, la inaugurarea memorialului de la Runnymede, dedicat fostului președinte american / Getty Images

Richard Nixon

Regina Elisabeta s-a întâlnit cu Richard Nixon, în calitate de președinte, la 15 februarie 1969, după ce acesta a devenit liderul SUA. Cei doi se întâlniseră însă și anterior, pe vremea când Nixon era vicepreședinte în timpul președinției lui Eisenhower. Aceștia s-au reîntâlnit apoi, însă, la câteva luni după ce Nixon a fost ales președinte. În timpul vizitei sale, Nixon i-a întâlnit și pe Prințul Philip, Prințul Charles și Prințesa Anne.

Președintele Nixon o întâlnește pe Regina Elisabeta, la un prânz oficial, în Marea Britanie, 1970
Președintele Nixon o întâlnește pe Regina Elisabeta, la un prânz oficial, în Marea Britanie, 1970 / Getty Images

Gerald Ford

Regina a vizitat SUA în timpul sărbătoririi bicentenare a Declarației de Independență. Președintele Gerald Ford și, pe atunci, Prima Doamnă a SUA, Betty Ford, i-au găzduit la cină pe Regină și pe Prințul Philip. Regina și Ford chiar au fost fotografiați dansând împreună un vals.

Betty Ford a documentat vizita Reginei în memoriile sale, scriind: „Dacă nu aș fi continuat să confund modul de adresare, mi-aș fi acordat patru stele pentru modul în care a decurs această vizită”. Potrivit normelor de etichetă regală, Prințului trebuie să i te adresezi folosind „Altețea sa”, în vreme ce Reginei cu „Majestatea Sa”.

Gerald Ford valsează cu Regina Elisabeta, la un bal organizat la Casa Albă
Gerald Ford valsează cu Regina Elisabeta, la un bal organizat la Casa Albă / Getty Images

Jimmy Carter

Președintele Jimmy Carter a făcut chiar o gafă de etichetă atunci când s-a întâlnit cu Regina, Prințul Philip și Regina Mamă, la 7 mai 1977. Regina l-a întâlnit pentru prima dată pe președintele Carter în timpul vizitei sale în SUA pentru sărbătorile bicentenarului. Cei doi s-au reîntâlnit însă când acesta a preluat funcția de președinte în 1977, potrivit The Insider.

Cu această ocazie, Jimmy Carter a fost invitat la cină, la Palatul Buckingham. În momentul în care președintele Carter a fost prezentat Reginei Mame, a sărutat-o ​​pe buze, încălcând protocolul regal. Ani mai târziu, Regina Mamă a declarat în cadrul unui interviu că în momentul acela, ea a făcut un pas înapoi, fiind șocată de ciudatul obicei american.

Președintele Carter vorbește cu Regina Elisabeta și Regina Mamă, în cadrul unei vizite oficiale la Palatul Buckingham
Președintele Carter vorbește cu Regina Elisabeta și Regina Mamă, în cadrul unei vizite oficiale la Palatul Buckingham / Getty Images

Ronald Reagan

Președintele Ronald Reagan a fost primul președinte american care a dormit peste noapte la castelul Windsor, pe 8 iunie 1982. Președintele Ronald Reagan și soția sa, Nancy Reagan, au petrecut mai mult timp cu Regina Elisabeta, la castelul Windsor, în iunie 1982.

Reagan și Regina au dezvoltat o relație apropiată pe parcursul președinției acestuia. Ambii fiind cunoscuți pentru pasiunea lor pentru cai. Regina i-a acordat lui Reagan Ordinul de Cavaler Onorific, în 1989.

Regina Elisabeta și președintele Ronald Reagan, într-o plimbare exvenstru, în apropierea castelului Windsor
Regina Elisabeta și președintele Ronald Reagan, într-o plimbare exvenstru, în apropierea castelului Windsor / Getty Images

George H.W. Bush

Președintele George H.W. Bush a vizitat Palatul Buckingham la 1 iunie 1989. Regina a găzduit atunci prânzul pentru cuplul prezidențial. Doi ani mai târziu, George H.W. Bush a dus-o pe regină la un joc de baseball din SUA.

Regina Eliasbeta, într-o vizită la Casa Albă, alături de fostul președinte american Goerge W. H. Bush, în 1991
Regina Elisabeta, într-o vizită la Casa Albă, alături de fostul președinte american Goerge W. H. Bush, în 1991 / Getty Images

Bill Clinton

Președintele Bill Clinton și Regina Elisabeta s-au întâlnit la o cină cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a Debarcării din Normandia (cunoscută și ca D-Day), pe 4 iunie 1994. Cina a avut loc în Portsmouth, Anglia.

Regina s-a revăzut cu Clinton, după ce a fost reales președinte, la un ceai, la Palatul Buckingham, în 1995. În cadrul acestei vizite au participat și Prima Doamnă, Hilary Clinton, dar și fiica cuplului prezidențial, Chelsea Clinton.

Regina Elisabeta, Prințul Phillip și Bill Clinton, la un banchet ce a avut loc în Portsmouth, pentru a celebra D-Day
Regina Elisabeta, Prințul Phillip și Bill Clinton, la un banchet ce a avut loc în Portsmouth, pentru a celebra D-Day / Getty Images

George W. Bush

Regina și Prințul Philip s-au întâlnit cu președintele George W. Bush și cu Prima Doamnă a SUA, Laura Bush, la un prânz oficial, pe 19 iulie 2001. Această întrunire a avut loc la Palatul Buckingham. Mai târziu, președintele Bush s-a reîntors în Marea Britanie în 2003, în cadrul primei vizite oficiale de stat a unui președinte american, în statul britanic.

regina elisabeta într-un costum alb purtând o diademă și broșa reginei Maria alături de președintele Bush îmbrăcat într-un costum negru
Regina Elisabeta și George Bush participă la o cină de stat, la Casa Albă / Getty Images

Barack Obama

Președintele Barack Obama și Prima Doamnă a SUA, Michelle Obama, au fost prezentați Reginei Elisabeta, într-o vizită de stat în Marea Britanie, la 1 aprilie 2009. Regina și Prințul Philip au găzduit o recepție, la Palatul Buckingham, pentru președintele Obama și soția sa.

Președintele Obama i-a făcut cadou Reginei un iPod în care erau stocate înregistrări video ale vizitei Majestății Sale în SUA. Michelle Obama a dezvăluit în memoriile sale că a încălcat protocolul regal printr-o îmbrățișare oferită Reginei, ca gest prietenos. Regina a surprins-o însă returnându-i gestul, într-un mod politicos.

Președintele Barack Obama și soția sa, alături de Regina Elisabeta, la reședița ambasadorului SUA din Marea Britanie
Președintele Barack Obama și soția sa, alături de Regina Elisabeta, la reședița ambasadorului SUA din Marea Britanie / Getty Images

Donald Trump

Președintele Trump a încălcat de mai multe ori protocolul regal când a întâlnit-o pe Regină la Castelul Windsor, la data de 13 iulie 2018. Acesta a ajuns mai târziu decât ora stabilită, a dat mâna cu Regina, în loc să efectueze o reverență în fața ei. Totodată, el a mers în fața Reginei și și-a întors spatele către aceasta. Toate lucrurile menționate încalcă eticheta Familiei Regale.

Președintele Donald Trump ciocnește un pahar de șampanie cu Regina Elisabeta, în timpul unui banchet de stat, la Palatul Buckingham
Președintele Donald Trump ciocnește un pahar de șampanie cu Regina Elisabeta, în timpul unui banchet de stat, la Palatul Buckingham / Getty Images

Joe Biden

Actualul președintele american, Joe Biden, și Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, s-au întâlnit cu Regina pe 11 iunie 2021, în timpul summitului G7, ce avut loc în Cornwall. Aceasta a fost prima întâlnire între cei doi, de la punerea în funcție a lui Biden. Cu această oazie, Regina Elisabeta a atins recordul de a fi efectuat 13 întâlniri oficiale cu 13 președinți americani. Biden și Regina Elisabeta s-au cunoscut anterior, în 1982, în perioada când acesta era senator al SUA.

Regina Elisabeta și actualul președinte american, Joe Biden, în timpul unei vizite la Castelul Windsor
Regina Elisabeta și actualul președinte american, Joe Biden, în timpul unei vizite la Castelul Windsor, ce a avut loc pe 13 iunie 2021 / Getty Images

Imaginile cu Regina Elisabeta și cei 13 președinți americani, pe care i-a întâlnit de-a lungul vieții, se numără printre cele mai apreciate fotografii din istorie și au o însemnătate aparte.

În cadrul evenimentelor oficiale, Regina poartă mereu ținute impecabile, adeseori în culori pastel. Ea își accesorizează vestimentația cu ajutorul broșelor celebre, pline de semnificație și este considerată un exemplu de eleganță și rafinament.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Ryan Reynolds și Blake Lively pe covorul roșu la "Charles James: Beyond Fashion", Met Gala. Reynolds e îmbrăcat într-un costum negru, cămașă albă și papion, pe când Lively are o rochie roz-aurie mulată
Divertisment
Adevărul despre începutul relației lui Ryan Reynolds cu Blake Lively. Ce au făcut la doar o săptămână după prima întâlnire
Într-un interviu recent, actorul a vorbit despre cum a început relația lui Ryan Reynolds cu Blake Lively. Vedeta a dezvăluit că, deși cei doi se cunoscuseră pe platoul de filmare al filmului Green Lantern,...
2
Simona Halep care s-a căsătorit cu Toni Iurcu, într-o conferință de presă după meciul de tenis din 2021 de la Porsche Tennis Grand Prix
Divertisment
Simona Halep s-a căsătorit. Ce ținută a purtat jucătoare de tenis în cea mai importantă zi din viața sa
Simona Halep s-a căsătorit într-o zi cu mare însemnătate pentru lumea sportului. Frumoasa tenismenă și-a unit destinele cu Toni Iuruc chiar în ziua deschiderii Oficiale a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Simona a spus...
3
Prințesa Diana în rochie de mireasă alături de Prințul Charles într-o trăsură în timp ce face cu mâna publicului la plecarea de la nunta sa, imagine ce va apărea și în documentarul Prințesei Diana
Divertisment
Documentarul despre Prințesa Diana care va marca 40 de ani de la căsătoria cu Prințul Charles. Imagini inedite de la nunta regală
De-a lungul timpului s-au scris foarte multe despre povestea de iubire dintre Prințul Charles și Lady Di. Cei mai mulți sunt de părere că a existat o conexiune reală între cei doi. Indiferetn de...
4
Cântăreața Madison Beer zâmbind la cameră în timp ce poartă o rochie neagră pe covorul roșu la Republic Records Grammy în 2020
Divertisment
Madison Beer, în rol de model pentru un brand celebru. Cum a fost surprinsă artista
Artista Madison Beer și-a surprins publicul când a apărut în rol de model pentru un brand celebru de lenjerie intimă. Cântăreața a încercat să ofere o nouă aură și a filmat în cadrul unei...
5
Lady Gaga la Screen Actors Guild Awards, ediția 25, 2019. Pe covorul roșu, într-o rochie albă, cu decolteu, bijuterii de aur și ruj roșu închis, fundal alb
Divertisment
Costumul de baie pe care doar Lady Gaga l-ar purta. Cum a apărut la piscină
Costumul de baie pe care doar Lady Gaga l-ar purta a atras atenția fanilor săi. Vedeta a publicat un video sexy, în care iese lent din piscină și își pune în evidență formele apetisante....
PARTENERI
×