Cercetătorii de la Universitatea din Danemarca de Sud și de la Universitatea Wageningen din Țările de Jos au rezumat informațiile existente despre postul intermitent.
Regula de bază în postul intermitent
Una dintre concluziile cheie este că postul intermitent trebuie combinat cu gestionarea aportului de calorii pentru ca orice pierdere în greutate să fie relevantă. Reducerea caloriilor totale este cea care face diferența, mai degrabă decât pauzele lungi între mese.
„Când faci post intermitent, se aplică în continuare regula fundamentală că ar trebui să consumăm mai puține calorii decât ardem, dacă vrem să slăbim”, susține biologul Philip Ruppert de la Universitatea din Danemarca de Sud.
„Acest lucru înseamnă că postul intermitent nu reprezintă permisiunea pentru a mânca cantități nelimitate de alimente.”
Lucrarea se referă, de asemenea, la sentimentele de euforie pe care unii oameni le au după câteva zile de post. Sentimentele de euforie încep să înlocuiască senzația de foame. Specialiștii susțin că acesta e un răspuns la procesele chimice în schimbare care au loc în corp și creier.
Deocamdată, oamenii de știință nu sunt siguri de ce se întâmplă acest lucru, dar o posibilitate este că cetonele furnizează energie mai eficient creierului.
„Creierul este hrănit cu cetone în timpul postului”, spune Ruppert. „Poate de aceea ai putea experimenta această claritate”.
Metode diferite ale postului intermitent
Există diferite abordări ale postului intermitent. Unii aleg să mănânce doar într-un anumit interval orar în timpul zilei, în timp ce alții nu mănâncă deloc în anumite zile ale săptămânii.
Echipa de cercetare indică numeroase beneficii pentru sănătate ale postului, dincolo de pierderea în greutate. Printre ele s-a numărat cel mai des scăderea tensiunii arteriale.
Chiar dacă studiile susțin benefici ale postului intermitent asupra organismului, e important de menționat că fiecare răspunde în mod diferit la acest regim. De asemenea, consultă un medic dacă te gândești să reduci aportul alimentar.
„Există într-adevăr multe beneficii pentru sănătate ale postului intermitent, dar postul în sine nu duce la o pierdere semnificativă în greutate”, spune Ruppert.
Înainte de a apela la una dintre metodele porstului intermitent este recomandat să te consulți cu medicul tău nutriționist. În funcție de nevoile organismului tău și de istoricul medical, specialistul poate să întocmească o dietă potrivită pentru tine.
Cea mai răspândită metodă este cea de 16/8. Această metodă implică post în fiecare zi timp de 16 ore și permite persoanelor să consume alimente doar timp de 8 ore. În această fereastră e opt ore este indicat să ai între două și trei mese.
Cea de-a doua metodă este cunoscută generic drept metoda 5:2. Astfel, dacă alegi această metodă poți să mănânci în mod obișnuit pentru 5 zile, dar să restricționezi aportul de calorii la 50-600 în următoarele 2 zile. Află mai multe despre metodele postului intermitent și cum poți să le folosești în avantajul tău.
Metodele de fasting ajută corpul să ardă grăsimi, dar să nu piardă din masa musculară. Cât de mult poți să slăbești folosind postul intermitent variază în funcție de organismul fiecărei persoane.