Specialiștii susțin că pielea călcâielor și cea din talpă se poate usca ușor deoarece în aceste zone nu există nicio glandă care să secrete uleiuri care ajută la hidratare.
Prin urmare, crăparea călcâielor este considerată o problemă comună, mai ales în timpul verii, atunci când picioarele sunt expuse mai mult condițiilor externe
Ce poți face pentru a trata călcâiele crăpate și uscate
Pielea din zona călcâielor este adesea mai groasă și mai uscată decât pielea de pe restul corpului. Aceasta are tendința să se crape atunci când este supusă presiunii. Descoperă cum poți trata pielea din această zonă a picioarelor.
Balsamuri sau creme hidratante
Balsamul pentru tălpi ajută foarte mult la hidratare, netezire și exfolierea pielei moarte. Pentru rezultate bune, încearcă să folosești produse care conțin acid salicilic, uree, acid alfa lipoic sau izomerat zaharidic.
Este important să aplici balsam hidratant pentru călcâie dimineața pentru a stimula elasticitatea. E indicat să hidratezi zonele afectate de două-trei ori pe zi (dacă ai posibilitatea) și să porți încălțăminte care îți protejează picioarele, scrie Healthline.com.
Bandaj lichid
Dacă ești în căutare de remedii pentru călcâie crăpate și uscate, poți testa și această recomandare.
Bandajele lichide, gelul sau spray-ul, pot fi folosite pentru vindecarea pielii afectate a călcâielor. Se creează un strat care acoperă crăpăturile, reduce durerea, împiedică microbii sau murdăria să pătrundă în răni și grăbește efectul de vindecare.
Miere
Mierea este un remediu natural pentru călcâiele crăpate. Potrivit unui studiu din 2012, mierea are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Mierea vindecă și curăță rănile și hidratează pielea. Poți folosi mierea ca exfoliant după baie sau ca mască pe timpul nopții.
Ulei de cocos
Uleiul de cocos este adesea recomandat pentru tratarea pielii uscate, a eczemelor și psoriazisului. Proprietățile antibacteriene și antimicrobiene pot ameliora crăpăturile care tind să sângereze.
Șosete de bumbac
Dacă îți pui în picioare șosete 100% din bumbac, după ce le-ai uns cu vaselină cosmetică pură, vei păstra umiditatea în interior, vei permite pielii să respire și vei păstra lenjeria de pat curată.
Pielea de pe suprafața călcâielor va fi mult mai moale după ce vei repeta acest tratament timp de câteva zile.
Exfolierea călcâielor
Înmuierea și exfolierea tălpilor pot ajuta la înbunătățirea aspectului pielii.
Îți poți înmuia picioarele timp de 20 de minute în apă caldă cu săpun. Cu ajutorul unui burete de baie sau a unei pietre ponce, înlătură stratul de piele întărită.
Usucă apoi picioarele cu un prosop moale și aplică o crema puternic hidratantă pe zonele afectate.
Nu uita să aplici apoi un strat generos de vaselină cosmetică și să te încalți cu șosete de bumbac. În acest mod vei evita să pătezi suprafețele sau așternuturile.
Alte remedii naturale
Există o mulțime de remedii naturale pe care le poți folosi atunci când ai călcâiele crăpate și uscate. Reține totuși că majoritatea lor nu a fost testată științific. Sunt considerate remedii deoarece ajută la hidratarea și îmbunătățirea aspectului pielii.
Multe dintre acestea se găsesc chiar în casa ta:
- oțel, benefic în procesul de înmuiere al călcâielor;
- ulei de măsline, unt de shea sau parafină, recomandate pentru hidratarea pielii;
- ovăz amestecat cu ulei, un mix perfect pentru exfolierea zonelor cu probleme.
De reținut: nu trata acasă călcâiele crăpate din cauze medicale. Sfatul specializat al unui podiatru te poate ajuta să eviți situații neplăcute.
Dacă te confrunți cu o problema severă la nivelul călcâielor, nu ezita să apelezi la ajutorul unui medic. Acesta îți va recomanda cel mai bun tratament pentru afecțiunea cu care te confrunți.