Frecvența spălării prosoapelor poate fi ajustată în funcție de condițiile specifice de umiditate din baia ta și de cât de des le folosești. Utilizarea apei fierbinți în timpul ciclului de spălare este esențială pentru a asigura îndepărtarea eficientă a celulelor moarte ale pielii și a bacteriilor acumulate pe suprafața prosoapelor.
Spălarea prosoapelor de baie
Celulele moarte alcătuiesc primele 20 de straturi ale pielii tale. Unele dintre aceste celule sunt îndepărtate la duș, dar multe dintre ele ajung pe prosopul de baie în fiecare zi. În plus, prosoapele de baie absorb multă apă și rămân umede ore întregi. Astfel, devin un mediu perfect de răspândire pentru germeni și bacterii.
Cea mai bună modalitate prin care poți preveni dezvoltarea germenilor pe prosopul de baie este să îl lași să se usuce complet între utilizări și să îl speli după cel mult trei utilizări. Asta înseamnă să înlocuiești prosoapeșe de aproape două ori pe săptămână.
„Cu cât prosopul rămâne mai mult timp umed, bacteriile și virusii rămân activi. Aceștia pot provoca iritații ale pielii, infecții fungice sau infecții virale, cum ar fi negii.”, explică medicul dermatolog Alok Vij.
Urmează recomandările legate de spălarea prosoapelor de baie pentru a le prelungi durata de viață, fără să te expui riscurilor.
Folosește setarea specifică pentru prosoape
Majoritatea mașinilor de spălat au o setare specifică dedicată curățării și igienizării prosoapelor. Dacă modelul tău de mașină de spălat nu are această opțiune, alege un program de spălare care folosește apă caldă.
Același lucru este valabil și pentru uscarea prosoapelor. Dacă uscătorul tău nu are o setare specifică pentru prosoape, alege un program mai lung, care folosește o temperatură ridicată.
Folosește înălbitor pentru prosoape
Dacă observi că prosoapele tale au un miros ciudat, acesta poate fi un semn clar că bacteriile se înmulțesc în țesătură. Înălbitorul de rufe conține hipoclorit, care dezinfectează țesăturile prin distrugerea proteinelor care dau structura bacteriilor și fungilor.
De asemenea, oțetul este un alt produs excelent pe care îl poți folosi pentru a dezinfecta prosoapele.
Spală prosoapele înainte de folosire
Din lista de sfaturi pentru spălarea prosoapelor de baie, acesta este unul dintre cele mai importante. Nu folosi prosoapele imediat după achiziție, fără să le speli înainte. Senzația oferită de un prosop nou-nouț este extrem de plăcută pentru că este moale și pufos.
În același timp, folosirea prosoapelor înainte de prima spălare poate fi dăunătoare pentru pielea ta. Prosoapele sunt tratate în stratul exterior cu substanțe chimice pentru a fi mai moi și pufoase. Dacă nu îndepărtezi aceste substanțe, risți să îți iriți pielea.
În plus, nu ai de ce să îți faci griji. Poți avea prosoape pufoase după fiecare spălare, cu ajutorul anumitor trucuri, cum ar fi uscarea prosoapelor la aer.
Igienizează frecvent mașina de spălat
Nu uita de igienizarea frecventă a mașinii de spălat. Aceasta acumulează în timp o cantitate mare de reziduuri și fire de păr.
De aceea este recomandat să o cureți la un interval de timp de cel mult 4-5 săptămâni, rulând un ciclu de autocurățare, la frecvența indicată în manualul de utilizare. De asememea, poți pune câteva linguri de oțet în cuvă pentru o igienizare eficientă a mașinii de spălat.
Nu folosi în exces produsele de curățare
În mașina de spălat rufe este recomandat să adaugi doar detergent și, cel mult, balsam de rufe. Nu exagera cu produsele pe care le adaugi în mașina de spălat deoarece acest lucru poate face mai mult rău decât bine, spun specialiștii.
Reziduurile de la perlele parfumate sau alte astfel de produse se vor acumula în țesătura prosoapelor tale de baie, devenind astfel o gazdă și mai primitoare pentru germeni și bacterii.