Home // Divertisment // Squid Game, cel mai apreciat serial al momentului. Secretul din spatele unei producții de succes
Squid Game, cel mai apreciat serial al momentului. Secretul din spatele unei producții de succes
Squid Game este unul dintre cele mai urmărite seriale ale momentului. Distopia despre inegalitate a reușit să strângă fani din întreaga lume și astfel să deschidă porți noi către un nou univers cinematografic. Drama sud-coreeană a reușit să ajungă pe primul loc în topul celor mai vizionate seriale, demonstrând talentul și genialitatea regizorilor care s-au format în Coreea de Sud în ultima vreme.
Nu este o surpriză faptul că Squid Game a rezonat atât de profund cu telespectatorii, în special cu cei din Coreea de Sud. Serialul aduce în prim-plan una dintre problemele stringente ale societății sud-coreene, unde cetătățenii se simt tot mai apăsați de creșterea inegalității dintre clasele sociale. Într-o societate atât de prăpăstioasă, un astfel de serial vine ca un pansament pentru cei care, din varii motive, nu au reușit să atingă stabilitatea financiară.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Squid Game, cel mai apreciat serial al momentului
Serialul sud-coreean, Squid Game, a ajuns la foarte scurt timp pe primele locuri ale topurilor de filme și seriale din multe zone ale lumii. La acest lucru a contribuit popularitatea pe care o are pe rețelele sociale. În plus, povestea expusă a rezonat enorm de mult cu oamenii din întreaga lume.
Squid Game prezintă într-un mod cât se poate de dur distopia care a luat naștere în Coreea de Sud. Considerată a fi una dintre cele mai bogate țări din Asia, Coreea de Sud trece printr-o perioadă istorică extrem de sensibilă.
Prăpastia care se mărește între clasele sociale pune sub semnul întrebării evoluția acestei țări în linii pașnice în viitorul apropiat. Acesta fiind motivul pentru care Squid Game a reușit să prindă atât de multă popularitate printre tinerii din întreaga lume. Caracterul brutal al realității este ceea ce-l face ușor de înțeles și de privit pentru cei din jur.
Squid Game aduce în lumină temerile noi care au pus stăpânire pe tinerii din Coreea de Sud în ultima vreme.
Creșterea ratei șomajului, dar și inegalitățile sociale, sunt cele care duc la o astfel de dramă în orice stat. Serialul Netflix are la bază mai multe jocuri sud-coreene pe care personajele trebuie să le ducă la bun sfârșit. Însă povestea are un substrat mult mai adânc de pătruns.
Reclamă
Construcția microuniversului din serialul Squid Game
În linii mari, Squid Game aduce în lumină un grup de 456 de oameni care se află la limita existenței. Aceștia sunt ”provocați” să joace un joc ale cărui reguli nu le cunosc, având șansa ca la finalul jocului să câștige o sumă impresionantă de bani, sumă care să-i scoată din impasul financiar în care se află.
O idee care a reușit să atragă în jurul său milioane de admiratori. Una din persoanele din grupul de 456 de participanți va avea șansa să plece acasă cu 39 de milioane de dolari dacă va câștiga seria de șase jocuri sud-coreene. Jocurile sunt extrem de simple, desprinse din copilăria participanților, însă miza este mult mai mare. Cei eliminați sunt omorâți pe loc.
Aici este momentul în care serialul ia o întorsătură neașteptată. Juxtapunerea dintre inocența copilăriei și violența morții participanților, dirijată într-un mod sumbru de un grup de oameni bogați este ceea ce a stârnit reacțiile în lanț a milioanelor de telespectatori.
Așa cum spunea Hwang Dong-hyuk, regizorul serialului Squid Game, ”oameniisunt atrași de ironia unei situații în care adulții își riscă viețile pentru a câștiga un joc de copii”.
Însă afirmația sa ascunde în spate mai multe înțelesuri. Înțelesuri pe care le poți cuprinde doar în momentul în care ai o privire de ansamblu asupra realității sociale și a scindării dintre grupurile sociale din Coreea de Sud.
Particularițățile personajelor
Un alt motiv pentru care serialul Squid Game a ajuns atât de repede adorat de public ține de particularitățile de construcție ale personajelor. În cele mai multe cazuri, jucătorii sunt aleși în funcție de problemele financiare cu care se confruntă, dar și de locul pe care îl ocupă în societate.
În ciuda problemelor financiare uriașe, acești jucători au în spate povești cu un substrat mult mai interesant.
Personajul principal, jucătorul 456, încearcă să devină o figură paternă în viața familiei pe care a pierdut-o din cauza problemelor financiare. Divorțat de soție, cu datorii pe care nu le poate restitui, jucătorul 456 se află la limita subzistenței, încercând să-și recapete viața de altă dată. Acesta este și motivul pentru care alege să ia parte la joc fără să privească înapoi.
Alte trei personaje care transmit un mesaj foarte puternic sunt reprezentate de jucătorul 001, jucătoarea 067 și jucătorul 276.
Jucătorul 001, un om înaintat în vârstă, diagnosticat cu cancer, care trăiește fiecare clipă a jocului din plin. Acesta face abstracție de la sfârșitul tragic pe care l-ar putea avea.
Jucătoarea 067, o tânără cu un trecut tragic venită din Coreea de Nord, subliniază diferențele uriașe care există între cele două țări. Modul de construcție al personajelor îi face pe foarte mulți tineri să simpatizeze cu aceștia.
Nici faptul că acești participanți sunt asociați cu simple numere nu este deloc întâmplător. Dezumanizarea personajelor și retrogradarea lor la simple numere pe o tablă de joc ajunge să ofere publicului sentimente puternice, care sporesc simpatia pe care o poartă personajelor. Ca în final, mesajul să fie despre pierderea valorii lor umane, intrinseci.
Înțelegerea serialului Squid Game la nivel global
Societatea extrem de competitivă din Coreea de Sud a dus la crearea unui serial distopic, care să sublinieze perfect problemele actuale.
Sentimentele de deziluzie sunt cele care se generalizează pe tot parcursul episoadelor. În ciuda eforturilor depuse și a muncii grele, este aproape imposibil ca toți oamenii să ajungă la universități de top sau să găsească un loc de muncă ce le va permite un trai decent.
Astfel, jocul imaginat în serial le oferă oamenilor a alternativă de a reuși în viață. O alternativă mortală pe care cei mai mulți ajung să o accepte fiind disperați de nedreptățile realității. Jocul le oferă posibilitatea participanților de a fi într-o societate egală. Un microunivers în care jucătorii pornesc din același punct.
Alternativa finalului rămâne deschisă pentru fiecare jucător în parte. Posibilitatea de a câștiga sau de a fi eliminat din joc fiind cea care va face diferența dintre viață și moarte. Speranța care se naște în sufletul participanților este ceea ce îi face să redevină umani.
Înțelesurile serialului Squid Game sunt mult mai profunde de atât. De altfel, au existat numeroase persoane care s-au plâns de traducerea acestuia. Se pare că diferențele de limbă duc în final la un nou sens al serialului. Totuși, în ciuda acestor mici inconveniente, Squid Game rămâne unul dintre cele mai urmărite seriale ale momentului.
Dimensiunile cinematice ale serialului Squid Game
Squid Game a ajuns rapid în topurile preferințelor oamenilor. Geniul regizorului este cel care i-a făcut pe oameni să privească dintr-o perspectivă nouă proiectele cinematografice din Coreea de Sud. Squid Game a ajuns la scurt timp să fie comparat cu filmul Parasite, câștigător la Oscar în 2019. Filmul Parasite făcând și el referire la dispersiile existente în societatea din Coreea de Sud.
Deși considerat o adevărată revelație din punct de vedere al subiectului, serialul nu e tocmai o noutate în lumea filmului.
În ciuda popularității sale, ideea de ”vânătoare de oameni” există de mult mai mult timp. Selectarea unor oameni ai străzii, a unor oameni dintr-o categorie vulnerabilă, și momirea lor sub diverse forme a fost inclusă de mult în cinematografie.
Momirea și răsplata sub diverse forme pentru a merge la vânătoare într-un loc izolat de civilizație, dezumanizând astfel personajele și formând un microunivers, nu este ceva ce a apărut pentru prima dată în Squid Game. Individul momit ajunge la scurt timp în ipostază prăzii în lumea celor care au orchestrat vânătoarea.
La fel ca orice joc, acesta devine un conflict asimetric. Prada primește un avantaj simbolic, apoi vânătorii își încep drumul. Un simbol al exploatării unor categorii vulnerabile, doar pentru a satisface niște fetișuri macabre.
Dimensiunea supertehnologizata, este un fenomen întâlnit deja în alte filme și seriale. Filme precum Hunger Games, unde jucătorii primesc pe lângă dimensiunea primitivă a supraviețuirii într-un loc sălbatic și numeroase oportunități pentru a pune în practică abilități ce tind la interacțiunea digitală.
Având în vedere cele două elemente preexistente, Squid Games se prezintă într-o formă eclectică. Serialul aduce în scenă atât jucători care luptă pentru propria salvare, cât și cinismul unor categorii sociale. Scopul acestora din urmă fiind să profite de discrepanțele și uriașele contraste create în raport cu ceilalți semeni ai lor.