Da, dovleacul plăcintar este un fruct, nu o legumă, așa cum îl consideră majoritatea. Acesta este bogat în minerale și vitamine importante pentru creșterea și dezvolatarea celor mici.
Dovleacul este un aliment versatil, care poate fi introdus cu ușurință în mai multe preparate. În 100 de grame de dovleac plăcintar se găsesc 9 mg de vitamina C, 1 mg de vitamina E și peste 7 000 de unități de vitamina A. Pe lângă aceste beneficii, potasiul se regăsește în cantități mari în dovleacul plăcintar. Betacarotenul este și el prezent în cantități ridicate în compoziția dovleacului, fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanți.
Este o sursă importantă de minerale precum fosfor, calciu, cupru, antioxidanti, fibre, proteine, calciu, magneziu, vitamina B5 (acid pantotenic) și triptofan (aminoacid important), vitamina B1 (tiamină), vitamina B6 (piridoxină) și vitamina B3 (niacină).
Dovleacul nu este un aliment alergen, ceea ce îl include pe lista alimentelor care pot fi oferite celor mici încă de la vârsta de 6 luni, de la începutul diversificării.
Rețetă rapidă de supă cremă de dovleac
Îți oferim în continuare cea mai simplă rețetă de supă cremă din dovleac plăcintar. Poate oricând să reprezinta primul fel de mâncare al mesei de prânz.
Ingrediente
- 200 de grame de dovleac plăcintar
- 1 morcov
- 1 ceapă de mărime medie
- 1 bucată mică de țelină
- 1/2 ardei gras
- 1 bucată de rădăcină de pătrunjel
- pătrunjel frunze
- puțin unt
- un cățel de usturoi
Mod de preparare supă cremă de dovleac
Primul pas este să cureți legumele, să le speli și să le tai în bucățele de dimensiuni potrivite, astfel încât procesul de fierbere să fie accelerat, dacă te grăbești. Pune mai apoi legumele la fiert într-un litru de apă.
Secretul acestei rețete constă în faptul că dovleacul nu trebuie pus la fiert de la început. Acesta trebuie adăugat abia după ce legumele celelale sunt aproape fierte. Taie-l cubulețe și lasă-l la fiert pentru 15 minute.
La sfârșit trebuie să adaugi frunzele de pătrunjel și după câteva minute să iei oala de pe foc.
Următorul și cel mai important pas este să separi în primă fază apa de legumele fierte, iar mai apoi să le adaugi într-un blender, împreună cu bucata de unt.
Nu arunca apa în care au fiert legumele. După ce s-au omogenizat cu untul, adaugă treptat din apa în care ele au fiert, până când obții consistența dorită.
În cazul în care alegi să coci dovleacul, atunci acesta se va pune direct în blender alături de legumele fierte.
Cum se alege corect dovleacul
În funcție de forma sa, pentru un gust deosebit, dovleacul trebuie ales cu mare atenție. Dacă alegi să cumperi un dovleac rotund, acesta trebuie să fie unul de mărime mică, fiind o alegere excelentă pentru supă.
Dacă mizezi pentru un dovleac în formă de pară, acesta trebuie să fie unul mare, greu, acesta este cel mai aromat. Trebuie să fii atentă și la coaja acestuia. Nu trebuie să alegi un dovleac care are pete pe suprafața cojii. Coaja trebuie să fie tare, astfel încât să nu o poți străpunge cu unghia.
Iarna, depozitarea dovleacului se poate face în spații aerisite, cu temperaturi scăzute. Dacă a fost tăiat, acesta trebuie consumat în 2 zile, singura diferență este că trebuie păstrat neapărat la frigider. În cazul în care consideri că nu ai cum să-l consumi în 2 zile, atunci îl poți porționa și îl poți depozita în congelator.