Astfel, pielea ta poate deveni uscată sau crăpată. Acesta este principalul semn că bariera protectoare a pielii este deteriorată. Straturile pielii au funcții diferite care necesită îngrijire personalizată pentru a reface bariera cutanată. Află cum poți îngriji corect pielea pentru a reface bariera cutanată.
Tot ce trebuie să știi despre bariera de protecție a pielii
Epiderma este stratul superior al pielii, cunoscut și sub denumirea de barieră cutanată. Aceasta acționează ca un scut și are un rol de apărare împotriva factorilor interni și externi, precum agenții patogeni, radicalii liberi, schimbările de temperatură, poluarea sau radiațiile UV.
De asemenea, bariera cutanată are rolul de a echilibra nivelul de umiditate al pielii. Aceasta conține nutrienți esențiali precum ceramide, acizi grași sau proteine.
Acești compuși mai sunt denumiți „factorul natural de hidratare al pielii”, deoarece ajută la menținerea hidratării în straturile mai profunde ale pielii.
Bariera cutanată este principalul determinant al aspectului sănătos al pielii tale. Dacă bariera cutantă este puternică, aceasta va fi capabilă să rețină apa în mod eficient, menținând pielea hidratată, netedă și elastică.
Bariera pielii are un nivel de PH ușor acid. Nivelul de acidiatate ajută la crearea unui tampon împotriva răspândirii bacteriilor și virușilor care ar putea deteriora pielea. De asemenea, PH-ul acid este esențial pentru multe dintre interacțiunile biologice care apar în timpul procesului de vindecare a pielii.
Atunci când bariera cutanată nu funcționează corect, te poți confrunta cu următoarele simptome și afecțiuni ale pielii: piele uscată, mâncărimi, acnee, infecții acteriene, virale sau fungice ale pielii.