Reclamă

Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021. Când se dă ceasul cu o oră înapoi

Ca în fiecare an până acum, românii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să facă schimbări în program. E vorba despre schimbarea orei. Acum, în octombrie 2021, în ultimul weekend din lună ceasul trebuie dat cu o oră înapoi. Când se face trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021.

Publicat: 16 octombrie 2021, 7:43 / Actualizat: 16 octombrie 2021, 9:01

În noaptea de sâmbătă spre duminică, între 30 și 31 octombrie 2021, românii trebuie să-și dea ceasurile înapoi cu o oră. Desigur, este vorba doar de cele care nu se schimbă automat, precum cele de la telefoanele mobile de ultimă generație.

Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021

Pentru a seta ceasurile la ora corectă, de exemplu ora 4:00 va deveni ora 3:00. Acest lucru înseamnă mai exact că ziua de 30 octombrie 2021 va avea 25 de ore și nu 24, așa cum se întâmplă în mod normal.

Schimbarea orei și trecerea la iarnă se face după echinocțiul de toamnă. Soarele traversează Ecuatorul ceresc și ajunge în Emisfera Sudică, scrie digiworld.ro. Echinocțiul de toamnă a avut loc pe data de 22 septembrie.

Schimbarea orei are loc de două ori pe an, în martie și în octombrie. În luna martie se trece la ora de vară, iar ceasul se dă cu o oră înainte.

Medicii spun că trecerea la ora de iarnă poate avea efecte negative asupra sănătății organismului. Se pare că persoanele în vârstă și copiii sunt cele două categorii afectate. Află ce fel de alimente e indicat să consumi pentru a face față schimbării de sezon.

Reclamă
Reclamă

Cum afectează schimbarea orei organismul

Schimbarea orei aduce cu ea modificări la nivelul organismului. Este o iluzie faptul că dormi mai mult. Acest lucru se întâmplă de fapt doar în noaptea în care se produce schimbarea. Pentru o perioadă de timp, aproximativ 2 săptămâni, cei afectați se vor confrunta cu simptome precum cei care călătoresc în țări cu un alt fus orar. E posibil să aibă stări de oboseală accentuată, insomnii, tulburări digestive sau stări de confuzie.

Modificările au loc din cauza modificărilor care se produc în rutina de funcționare a organismului uman. E vorba de rutina care se repetă în cicluri de 24 de ore, scrie doc.ro. Acest ritm este influențat de factori externi precum lumina sau întunericul, care ne ajută să știm care este momentul potrivit pentru a face diverse activități precum dormitul sau mâncatul.

De asemenea, faptul că se micșorează ziua poate duce la schimbări de dispoziție, din cauza faptului că nivelul de serotonină scade și el, iar serotonina este hormonul fericirii. Cel mai mare risc este faptul că sunt șanse destul de mari să apară depresia. Pentru a trece cu bine peste perioada de schimbări e nevoie să continui activitățile zilnice și să faci în continuare plimbări în natură.

Anul 2021 ar putea fi ultimul an în care se mai face trecerea la ora de iarnă. Parlamentul European a votat în luna martie a anului 2019 să se renunțe la ora de vară. Această măsură trebuia să intre în vigoare anul acesta. Cu toate acestea, țara noastră nu a luat încă o decizie în această privință. Țările din Uniunea Europeană trebuie să decidă și mai apoi să anunțe la Comisia Europeană ceea ce au hotărât, dacă fac pentru ultima oară trecerea la ora de iarnă sau cea de vară.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Amanda Seyfried pe covorul roșu la Vanity Fair Oscar din 2019
Divertisment
Amanda Seyfried este de nerecunoscut. Cum arată actrița la 36 de ani
Amanda Seyfried a împlinit recent 36 de ani și este de nerecunoscut. Actrița s-a transformat într-o femeie superbă, care are în spate o carieră de succes. Vedeta a distribuit pe rețelele sociale o imagine...
2
Regina Letizia, într-o haină cafenie și cu o bandană portocalie pe cap
Divertisment
Regina Letizia a Spaniei a purtat o rochie portocalie într-o vizită de stat. În ce ținută s-a întâlnit cu Regina Victoria a Suediei
Regina Letizia a Spaniei a purtat o rochie portocalie într-o vizită de stat în Suedia. Aceasta a călătorit alături de soțul ei, Regele Felipe al VI-lea. Mamă a doi copii, Regina Spaniei i-a uimit...
3
Nicole Murphy, la un eveniment monden, într-o rochie albă, cu decolteu abisal
Divertisment
Nicole Murphy are o siluetă impecabilă la 53 de ani. Cum a fost fotografiată pe stradă
Nicole Murphy are o siluetă impecabilă la 53 de ani. Acest lucru a fost din nou demonstrat de cele mai recente imagini cu ea, pe stradă. Fosta soție a actorului Eddie Murphy pare că...
4
icon
Furnica, într-o bluză neagră, la interviul CaTine.ro
CaTine
Furnica, demonstrație de talent și determinare în fiecare clipă: „A fi tu e cel mai bine”
Dana Luca sau Furnica, așa cum o cunoaște toată lumea, este una dintre cele mai bune și mai talentate coregrafe din România. Aceasta este alături de vedetele care participă la show-ul Te cunosc de...
5
Adele cu jumătate de față machiată și jumătate de față nemachiată
Divertisment
Adele s-a pozat fără machiaj. Cum arată chipul artistei cu adevărat
Adele s-a pozat fără machiaj. Cântăreața în vârstă de 33 de ani a fost invitată de către make-up artista Nikkie de Jager pentru a lua parte la o transformare incredibilă. Vedeta s-a lăsat machiată...
PARTENERI
×