Reclamă

Alimente și băuturi pe care nu e recomandat să le consumi după 50 de ani

Cu siguranță îți amintești cu nostalgie despre vremurile când trăiai toată ziua cu o pizza și o băutură răcoritoare. Există un motiv pentru care după o anumită vârstă trebuie să-ți schimbi stilul de viață. Dieta joacă un rol important în sănătatea organismului. Iată o listă cu alimente și băuturi pe care nu trebuie să le consumi după vârsta de 50 de ani.

Publicat: 12 octombrie 2021, 9:32 / Actualizat: 13 octombrie 2021, 10:37

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, trebuie să fii din ce în ce mai atentă la alimentele pe care le consumi. Nu spunem să nu te bucuri din când în când de gustul unor produse ca pizza sau cele de tip fast-food. Acestea nu trebuie să facă parte din regimul tău alimentar zilnic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Adoptarea unei diete echilibrate cu alimente sănăoase și reducerea la minimum a produselor procesate este un pas esențial pentru un organism sănătos și energic.

Alimente și băuturi pe care nu trebuie să le consumi după 50 de ani

Este destul de dificil să ajutezi plăcerile și preferințele culinare după o anumită vârstă. Primul pas este să înțelegi cât de mult te ajută mâncarea sănătoasă și cât rău îți fac alimentele cu grăsimi după vârsta de 50 de ani. Ce înseamnă bun sau rău? Există anumite alimente și grupuri de alimente pe care ar trebui să le eviți când ai peste 50 de ani.

O dietă echilibrată după vârsta de 50 de ani înseamnă vitamine și minerale adecvate pentru a maximiza funcționarea sănătoasă a organismului. Metabolismul încetinește în mod natural pe măsură ce îmbătrânești. Ceea ce pe vremuri însemna o dietă sănătoasă, acum poate fi un pericol pentru funcțiile corpului.

Un regim alimentar potrivit ajută la menținerea densității osoase și la forța musculară, promovează metabolismul, furnizează energie, ajută la păstrarea memoriei și a funcțiilor creierului, stimulează sistemul imunitar. O dietă sănătoasă trebuie să devină o prioritate mai mare după 50 de ani.

Reclamă

Trebuie să reduci aportul de sodiu

Sodiul se găsește în multe alimente preambalate și procesate, precum și în produsele murate. Carnea, slănina, pizza, brânza, supa, toate au adesea o cantitate semnificativă de sodiu. În timp ce sodiul este un mineral esențial pentru funcționarea corpului, o cantitate prea mare poate provoca creșterea tensiunii arteriale, poate agrava afecțiunile cardiace asociate și poate provoca retenție de apă.

Trebuie să reduci cantitatea de zahăr

Reclamă

Acesta este un sfat bun la orice vârstă. Sifonul, prăjiturile, înghețata, produsele de patiserie, bomboanele și altele similare sunt toate surse de zahăr care pot fi eliminate din dieta ta. Aceste alimente cu zahăr au adesea o valoare nutritivă redusă. Sunt în mod efectiv calorii goale crescând riscul de diabet și probleme cardiace, fără a face nimic pozitiv pentru sănătatea ta.

Evită excesul de grăsimi saturate

Unele grăsimi saturate din dieta ta sunt sănătoase, dar prea multe, precum cele sub formă de unt, brânză, lapte și alte produse lactate, pot crește riscul de colesterol și boli de inimă. Încearcă să reduci aportul de grăsimi saturate și folosește în schimb grăsimi mai sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline.

Alege fructele pe care le consumi

Nu toate fructele sunt la fel și dacă ai mâncat un fruct nu înseamnă automat că acela este și sănătos. Strugurii și cireșele sunt două exemple de fructe care sunt extrem de bogate în zahăr. Acestea ar trebui savurate doar cu măsură.

Trebuie să reduci aportul de carbohidrați

Nu trebuie să elimini în niciun fel toți carbohidrații din dietă. Cu toate acestea, reducerea cantității sau procentului de carbohidrați poate ajuta la menținerea sau pierderea în greutate. Evită lucruri precum gogoși, produse de patiserie, biscuiți și carbohidrați similari. Cartofii, orezul și pastele sunt bune, dar cu măsură. Reducerea cantității de pâine, a chiflelor și a altor carbohidrați similari te poate ajuta cu caloriile, greutatea și metabolismul.

Limitează consumul de alcool

Majoritatea produselor pe bază de alcool sunt pline de calorii și zaharuri. Deși există dovezi că consumul de vin poate fi benefic, majoritatea studiilor sugerează limitarea acestuia la un pahar pe zi. Băuturile cu un conținut mai mare de alcool pot deveni, de asemenea, mai greu de procesat pentru corpul tău pe măsură ce îmbătrânești, ducând la efecte mai pronunțate de mahmureală, precum și la afectarea ficatului și a rinichilor. Alcoolul este, de asemenea, un diuretic. Acest lucru înseamnă că poate exacerba nevoia de a folosi baia de mai multe ori în timpul nopții, precum și perturbarea orelor de odihnă.

Renunță pe cât de mult poți la alimentele prăjite

Acestea au un gust aparte, dar sunt pline de acele grăsimi saturate. De asemenea, sunt mai grele și tind să rămână în stomac pentru o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru poate crește frecvența și intensitatea arsurilor la stomac sau a indigestiei, care tinde să crească în mod natural pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Monitorizează aportul de legume și lactate

Nimeni nu sugerează că nu ar trebui să ai o mulțime de legume în dietă, precum și unele produse lactate. Cu toate acestea, ambele grupuri de alimente pot provoca la unii oameni gaze și balonare, mai ales dacă sunt consumate mai târziu în timpul zilei. Monitorizează aportul acestor alimente. Dacă te deranjează, încercă să le consumi mai devreme în timpul zilei sau să le schimbi cu alte opțiuni.

Limitează aportul de cafea

Unele cafele s-au dovedit a avea efecte pozitive asupra sistemului imunitar și asupra metabolismului. Prea multă cofeină însă poate crește, de asemenea numărul de vizite la baie. Poate exacerba problemele cardiace și poate afecta funcția sexuală.

Băuturi pe care trebuie să le eviți după 50 de ani

Câteva pahare de vin în plus după 50 de ani se simt mult mai greu în organism. Dacă ești atentă și
ții cont de sfaturile de mai sus în ceea ce privește alimentația, atunci trebuie să-ți spunem că există un lucru peste care e posibil să treci cu vederea atunci când vine vorba despre sănătatea organismului tău. E despre obiceiul de a consuma băuturi alcoolice.

Consumul zilnic de alcool

Este foarte ușor ca un cocktail alcoolic pe care îl savurezi cu plăcere ocazional să devină un ritual. Acest lucru poate avea efecte nocive grave asupra sănătății tale, mai ales dacă ai peste 50 de ani.

„Chiar și opțiunile de alcool fără zahăr pot contribui la creșterea în greutate. Caloriile lichide nu au fibre, proteine, grăsimi sau orice nutrienți ce contribuie la senzația de sațietate. Acest lucru poate duce la un aport caloric în exces. Te poate face chiar să renunți la o opțiune mai nutritivă în locul celui de-al doilea pahar de bere sau vin”, explică Megan Roosevelt, RDN, fondatorul HealthyGroceryGirl.com.

Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr

Acele delicatese îndulcite cu zahăr nu favorizează sănătatea la nicio vârstă și sunt dăunătoare pentru sănătate, mai ales dacă ai peste 50 de ani. Aportul ridicat de zahăr rafinat este asociat cu o scădere a funcției cognitive. Prin urmare, recomandăm să iei în considerare limitarea aporturilor de zahăr rafinat și băuturi îndulcite cu zahăr pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Consumi prea multe băuturi cu cafeină

Chiar dacă nu îți îndulcești cafeaua, excesul de cofeină poate avea un efect nociv major asupra sănătății după 50 de ani. Înaintarea în vârstă te va face să obții mai greu un somn de calitate. Cofeina durează până la 10 ore pentru a fi complet eliminată din organism.

Consumi multe lichide prea aproape de ora de culcare

Câteva înghițituri de apă înainte de somn s-ar putea să nu-ți facă rău. Dacă consumi mai multe lichide decât este nevoie s-ar putea să ai o problemă cu raportul dintre calitatea și durata ciclurilor de somn. E recomandat să consumi lichide pe timpul zilei. Spre seară însă limitează-le pentru a nu pune presiune pe vezica urinară, limitează cantitatea.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×