Vaccinul împotriva cancerului de sân a trecut de prima fază a testelor pe oameni

Oamenii de știință de la Institutul de Vaccin împotriva Cancerului din Seattle se apropie de un real succes. Vaccinul împotriva cancerului de sân a trecut de prima fază a testelor pe oameni.

Publicat: 25 ianuarie 2023, 15:58
Vaccinul HER2 nu este la fel cu cele pe care le primim pentru a preveni variola, poliomielita, rujeola, chiar și cancerul de col uterin / Shutterstock

Dr. Nora Disis în cercetarea cancerului de sân a declarat recent: „Eram singura femeie din clasa mea de oncologie, cu bursă, așa că m-au pus să merg la clinica pentru cancerul de sân”. Disis, director al Institutului de Vaccin împotriva Cancerului de la UW Medicine și membru al facultății de la Universitatea din Washington și Fred Hutch Cancer Center, este în pragul celei mai mari realizări din cei peste 30 de ani de carieră. Lucrează la un vaccin împotriva cancerului de sân.

Vaccinul împotriva cancerului de sân a trecut de prima fază a testelor

În noiembrie anul trecut, în jurnalul medical JAMA Oncology, Disis și echipa ei au publicat rezultatele studiului de fază 1 ale unui vaccin ADN care vizează o proteină cunoscută sub numele de receptorul 2 al factorului de creștere epidermică uman, sau HER2. E produs în aproximativ 30% dintre cancerele de sân, scrie seattlemet.com.

Șaizeci și șase de femei cu cancer de sân cu metastaze în stadiu avansat au primit vaccinul. Ele au fost monitorizate pentru o perioadă de 10 ani. Până la sfârșitul studiului, 80% dintre participanți erau încă în viață. Un succes colosal, având în vedere că doar jumătate dintre pacienții cu stadii similare de cancer de sân supraviețuiesc după cinci ani.

Înscrierea pentru studiul de fază 2 controlat, mai mare, al Disis este în curs de desfășurare. Dacă aceste rezultate se dovedesc la fel de reușite, „Cred că în următorul deceniu, vom vedea vaccinurile ca parte a tratamentului cancerului de sân”, spune ea.

Vaccinul HER2 nu este la fel cu cele pe care le primim pentru a preveni variola, poliomielita, rujeola, chiar și cancerul de col uterin. Distincția este mare. Vaccinul lui Disis învață sistemul imunitar al organismului să recunoască și să distrugă celulele canceroase de sân care exprimă proteina HER2 pentru a le împiedica să apară din nou. El nu împiedică apariția unei tumori.

Află de aici mai multe despre alimente care îți pot vindeca corpul.

Se încadrează în categoria umbrelă a imunoterapiei. Valorifică răspunsul imun al organismului pentru a lupta împotriva bolilor, în special a cancerului. Institutul Seattle, în special, este cunoscut pentru asta. Disis s-a mutat aici la începutul carierei ei. „Dacă erai interesat de cancer și de sistemul imunitar, acesta era într-adevăr locul potrivit, încă mai este”, spune ea.

Ce este imunoterapia și de când datează

Progresele anterioare în imunoterapie au „schimbat deja peisajul tratamentului cancerului”, notează dr. Shaveta Vinayak, directorul de studii clinice al CVI și, de asemenea, membru al facultății UW și Fred Hutch. Inhibatorii punctelor de control imunitare, de exemplu, împiedică celulele canceroase să evite apărarea naturală a organismului și sunt aprobați pentru utilizare în multe tipuri diferite de cancer.

Imunoterapia împotriva cancerului există de peste un secol, spune Disis. Ea datează de la William B. Coley. În 1891 el a injectat bacterii în cancere care nu puteau fi operate. Exista speranța că sistemul imunitar al pacientului va reacționa corespunzător.

„Suntem într-un punct de cotitură”, spune ea. „A fost nevoie de ceva timp pentru a pune cap la cap. Dar am învățat atât de multe despre imunoterapie și boli virale. Acum oamenii trec de la laborator în clinică într-un mod foarte rapid”.

Pe măsură ce Disis vede progrese, ea și echipa continuă să progreseze. Ei dezvoltă vaccinuri pentru a preveni cancerul de sân și de colon și un altul pentru celulele stem canceroase. Într-o zi, spune ea, s-ar putea în sfârșit să se oprească și să se bucure de succes.

„Când ești în tranșee, nu te gândești neapărat la impact în fiecare zi, dar este munca vieții mele. A vedea că un vaccin este aprobat pentru a deveni parte a tratamentul cancerului, cred că ar fi uimitor”.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI