Produsele farmaceutice nu sunt singura alegere atunci când vine vorba de îmbunătățirea sănătății tale și scăderea riscului de îmbolnăvire. Mâncarea sănătoasă este o altă opțiune, mult mai gustoasă, cu puteri nebănuite. Alimentele au un potențial uimitor de a remedia tot felul de simptome, boli și afecțiuni.
Alimente care îți pot vindeca corpul
Acest lucru e cunoscur încă de când Hipocrate a scris celebrul citat: „Lasă mâncarea să fie medicamentul tău, medicamentul tău va fi hrana ta”. Alegerile în ceea ce privește mâncarea sunt investiții bune pentru sănătate.
Deci, urmează sfatul medicului. Cu toate acestea, e important să știi că există multe alimente pe care le poți alege pentru a ajuta la vindecarea corpului.
Broccoli
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face zilnic pentru a-ți îmbunătăți sănătatea și a reduce riscul de îmbolnăvire este să mănânci legume verzi precum broccoli.
Broccoli este atât de bogat în compuși bioactivi încât se știe că cercetătorii îl numesc „Green Chemoprevention”. Rezultatele studiilor și experimentelor epidemiologice au sugerat că un compus numit sulforafan, care se găsește din abundență în legumele crucifere precum broccoli și conopida, funcționează la nivel genetic pentru a „închide” genele canceroase, ducând la moartea țintită a celulelor canceroase.
Studiile arată că consumul de broccoli crud sau ușor aburit de câteva ori pe săptămână poate scădea ratele de cancer de prostată, sân, plămân și piele.
În plus, cercetările publicate în 2019 în Nutrition & Cancer sugerează că consumul de legume crude crucifere precum broccoli este asociat cu șanse mai mici de cancer de stomac.
Spanac
Spanacul este o sursă puternică de luteină și zeaxantină. Aceștia sunt doi carotenoizi despre care o analiză a studiilor din Jurnalul Institutului Național al Cancerului sugerează că pot reduce semnificativ rata cancerului de sân atunci când sunt consumate din abundență. Această salată verde este, de asemenea, bogată în acid folic care întărește ADN-ul, o vitamina B esențială în timpul sarcinii. Un studiu din PLoS One a asociat nivelurile scăzute de acid folic cu un risc crescut de cancer de sân. Ai aici o rețetă super delicioasă de supă cremă de spanac cu usturoi.
Fasole
Spre deosebire de sursele animale de proteine, fasolea nu conține grăsimi nesănătoase. Acesta ar putea fi motivul pentru care un mare studiu epidemiologic din JAMA Internal Medicine a descoperit că persoanele care consumau leguminoase de cel puțin patru ori pe săptămână au un risc cu 22% mai mic de boli de inimă în comparație cu cei care le consumau mai puțin de o dată pe săptămână. De asemenea, o meta-analiză din 2019 din Advances in Nutrition a arătat că consumul de fasole, linte, mazăre și alte leguminoase reduce în mod regulat riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, și îl scade și pe cel provocat de boli coronariene și hipertensiune arterială.
Ovăz
Consumul regulat de fulgi de ovăz poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. Datorită efectului său asupra controlului zahărului din sânge. Ovăzul conține un tip de fibre solubile numite beta-glucan, care pare să susțină sănătatea metabolică.
Într-un studiu din 2021 din Journal of Functional Foods, cercetătorii au descoperit că, atunci când un grup de persoane cu diabet zaharat de tip 2 au primit un supliment de 5 grame de beta-glucan de ovăz o dată pe zi. Grupul și-a îmbunătățit și controlul zahărului din sânge și și-a redus pofta de mâncare. Ei au experimentat, de asemenea, o sănătate îmbunătățită a microbiotei lor intestinale, care joacă un rol important în sănătatea metabolică.
Un posibil mod în care beta-glucanul ajută la reglarea zahărului din sânge este prin formarea unui gel în intestin. Acesta întârzie eliberarea glucozei în fluxul sanguin, spun cercetătorii. Un alt rol puternic pe care beta-glucanii îl joacă în sănătate este scăderea LDL, așa-numitul colesterol rău.
Mere
Schimbarea obiceiurilor alimentare, totuși, poate face o mare diferență. Nu există un singur aliment magic care să scadă tensiunea arterială la un nivel sănătos. Ia un măr. Merele fac parte din planul DASH. Sunt deosebit de benefice pentru sănătatea cardiovasculară, menținând vasele de sânge flexibile și reducând tensiunea arterială. Acest lucru e susținut de o lucrare din 2020 publicată în Critical Reviews in Foods Science and Nutrition.
Pe lângă cele 4,5 grame de fibre din măr care scad tensiunea, te vei bucura de o porție de quercetină. Studiile American Heart Association au arătat că este aceasta e un antihipertensiv eficient.