Pielea este cel mai mare organ al corpului. Este predispusă la aceleași efecte ale stresului la care sunt supuse și alte organe. Stresul în exces sau prelungit poate avea un impact asupra funcției celulare normale a celulelor pielii sau asupra modului în care sistemul imunitar interacționează cu pielea.
5 semne că pielea ta este stresată
Abordarea stresului pielii este o sarcină care necesită atât muncă interioară, cât și exterioară. Iată care sunt semnele care arată că tenul tău este stresat. Află cum poți identifica din timp semnalele pe care pielea ta ți le oferă și care sunt sfaturile oferite de specialiști pentru calmarea acesteia.
Principalul vinovat de pielea stresată este un hormon numit cortizol. În timp ce răspunsul cortizolului este un răspuns vital de supraviețuire pentru organism, creșterile inutile de cortizol din cauza factorilor de la locul de muncă, a lipsei somnului sau a problemelor personale pot provoca un efect de domino negativ asupra corpului tău.
Tenul acneic
„Printre multe funcții, cortizolul crește producția de ulei din glandele sebacee, ceea ce agravează acneea”, atenționează dermatologul Murphy-Rose. Așadar, dacă observi mai multe puncte albe și puncte negre în timpul săptămânilor de lucru dificile sau după zile lungi de călătorie, stresul poate fi motivul.
Semnele accelerate de îmbătrânire
Unul dintre cele 5 semne că pielea ta este stresată ca și tine îl reprezintă ridurile. Acestea pot face ca pielea să pară mai bătrână decât vârsta ta biologică. Semnalele prelungite de stres pot contribui la îmbătrânirea prematură a pielii sub forma liniilor fine, a ridurilor și a laxității pielii.