De obicei, pruritul este frecvent la persoanele cu vârste înaintate, întrucât pielea are tendința de uscare odată cu înaintarea în vârstă.
Caracterizată ca o formă de dermatită, mâncărimea pielii iarna le provoacă celor afectați o nevoie constantă de a se scărpina pe pielea uscată, solzoasă. Din nefericire, scărpinarea poate înrăutăți simptomele, ducând la fisurări ale pielii sau sângerare.
Afecțiuni ale pielii în sezonul rece
Mâncărimea pielii este un simptom al unei afecțiuni cunoscute sub numele de „mâncărime de iarnă”, a cărei denumire medicală este „pruritus hiemalis” sau „eczemă asteatotică”, relatează Healthdigest.
Motivele pentru care apare acest tip de mâncărime în sezonul rece nu este foarte clar. Lipsa umidității din aer este considerată un factor favorizant. Expunerea pielii la căldura din casă, când pornim centralele, poate absorbi și mai multă umiditate din aer. Așa o va face și pielea noastră.
De asemenea, purtarea articolelor de îmbrăcăminte din materiale aspre, izolante, cum ar fi lâna, poate agrava problema. Vremea rece poate încetini fluxul sângelui, provocând mâncărimi.
Scăderea producției de sebum, la vârstnici, radiațiile, deficiențele nutriționale, activitatea tiroidiană scăzută, utilizarea unor diuretice sau medicamente antiandrogenice, precum și cancerul pot contribui uneori la agravarea afecțiunii.
Adulții în vârstă sunt, de obicei, cei mai vulnerabili la mâncărimea de iarnă. Într-un studiu din 2019 publicat în Future Science OA, cercetătorii au analizat datele de la peste 40 de bătrâni danezi din azile de bătrâni, majoritatea participanților fiind femei.
S-a constatat că peste 42% dintre pacienți au experimentat mâncărimi zilnice, simptomele agravându-se în lunile de toamnă și iarnă.
Pruritul afectează în special extremitățile
Cel mai adesea, pruritul afectează extremitățile inferioare, cum ar fi picioarele. Dar poate afecta și gleznele, spatele genunchilor și interiorul coapselor. Fără tratament, pot apărea infectarea sau leziuni la nivelul pielii.
Pentru a trata această eczemă, se recomandă dușurile scurte cu apă caldă, nu fierbinte, uscarea pielii cu un prosop. Apoi aplicarea unei loțiuni pe bază de ceramidă, sugerează Vista Dermatology.
Ce este urticaria rece și care sunt cauzele apariției ei
Mâncărimea pielii în sezonul rece. Totuși, dacă constați că pielea ta este afectată de prurit mai degrabă decât de piele solzoasă, cauza ar putea fi o condiție medicală rară cunoscută ca „urticarie rece”.
Cu aspect de iritație, urticaria rece este o reacție alergică a pielii care se produce când organismul vine în contact cu temperaturi reci (potrivit Cleveland Clinic). De asemenea, poate fi provocată de consumul unei băuturi reci ca gheața, de înotul în apă foarte rece sau ieșitul afară într-o zi geroasă de iarnă.
Ca efecte pot surveni umflătura, roseața pielii porțiuni tumefiate ale pielii sau senzația de mâncărime. Totuși, cel mai probabil nu vei observa aceste semne imediat. Simptomele tind să se dezvolte în minutele după ce pielea începe să se încălzească din nou.
De obicei, medicii pot diagnostica pacienții observând răspunsul pielii la contactul direct cu un cub de gheață. Uneori se impun testări suplimentare.
Dacă se constată că nu există o legătură cu o altă afecțiune de sănătate, tratamentul implică, în general, evitarea factorilor declanșatori cunoscuți. Deși genetica poate juca un rol în apariția afecțiunii, majoritatea cazurilor nu implică un istoric medical familial.
Administrarea unui antihistaminic poate atenua mâncărimea
Dacă trebuie să te aventurezi afară mai des, în timpul iernii, asigură-te că te acoperi bine din cap până în picioare. Cei cu reacții alergice mai severe la aerul rece pot prezenta leșin, palpitații sau dificultăți de respirație, dar astfel de cazuri sunt extrem de rare.
În plus, deoarece urticaria rece apare din cauza eliberării de histamină de către organism, administrarea unui antihistaminic poate fi utilă în atenuarea unei reacții alergice.