De obicei, principala noastră sursă de vitamina D este de la Soare, dar cu zile mai scurt, aceste alimente te pot ajuta să suplinești nevoia de vitamina D.
Alimente bogate în vitamina D pe care e recomandat să le consumi iarna
Iarna presupune nopți mai lung și și zile mai scurte fără lumina soarelui. Odată cu creșterea seconzului de răceală și gripă, plus tulburarea afectivă sezonieră, sistemul nostru imunitar este afectat.
Un nutrient care este excelent în lupt împotriva atacurilor asupra corpului este vitamina D. Din păcate, cu orele mai lungi, absorbția vitaminei D din lumina soarelui poate fi mai dificilă în timpul iernii.
Acest lucru înseamnă doar că trebuie să muncești puțin mai mult pentru a obține ceea ce ai nevoie din alte surse decât soarele.
Vitamina D are mai multe beneficii, de la susținerea mușchilor și a funcțiilor neurologice până la ajutarea la absorbția calciului în oase și, desigur, la întărirea sistemului imunitar. Sursele de vitamina D, pe lângă soare, provin din alimentele noastre.
Somon
Cantitatea de vitamina D poate varia în funcție de peștele pe care îl consumi. Somonul de cresătorei ar conține 25% din conținutul de vitamina D recomandat zilnic. Ca atare, dacă ei vitamina D din surse de pelte, încearcă să optezi pentru somon.
Peștele-spadă
Un alt pește gras care este o sursă excelentă de vitamina D este peștele-spadă. Studiile arată că o porție de 100 de grame conține o cantitate semnificativă de vitamina D.
Galbenușurile de ou
Un nou studiu a arătat că un gălbenu de ou întreg conține 218 unități de vitamina D, Simpla preparare a unei fritate sau a unor ouă omletă dimineața îți pot oferi surse excelente de vitamina D.
Suc de portocale
În timp ce portocalele în sine sunt mai cunoscute pentru conținutul lor de vitamina C, sucul de portocale este adesea îmbogățit cu adaos de vitamina D.
Verifică eticheta de pe sucul tău de portocale pentru a vedea dacă acesta este îmbogățit cu vitamina D.
Un studiu a constatat că atât vitamina D2, cât și vitamina D3 sunt la fel de biodisponibile în sucul de portocale ca și luarea pastilelor de vitamina D, ceea ce înseamnă că organismul le poate absorbi în continuare.
Cereale fortificate
O altă modalitate bună de a accesa vitamina D este să alegi cereale care sunt îmbogățite cu vitamina D. Există o mare varietate de cereale care adaugă vitamina D. Cerealele fortificate sunt o sursă minunată de vitamina D.
Ficat de vită
Ficatul este un aliment pe care îl iubești sa îl urăști. Acesta este bogat în vitamina D. Rețetele cu ficat sunt populare și nu necesită mult timp de preparare.
Ciuperci sălbatice
Dacă cauți vitamina D care nu provine dintr-o sursă animală, ciupercile sunt perfecte. La fel ca noi, ciuperciile creează vitamina D atunci când sunt expuse la lumina soarelui. Ciupercile sunt pline cu vitamina D2, iar o cană de ciuperci sălbatice poate echivala cu aproximativ 136 de unici de vitamina D, spun specialiștii.