Reclamă

Alimente care accelerează procesul de îmbătrânire. Ce e recomandat să eviți atunci când mergi la cumpărături

Nutriționiștii au întocmit o listă cu alimente care accelerează procesul de îmbătrânire. Aceștia sugerează că ar trebui să eviți aceste produse atunci când îți întocmești lista de cumpărături. Pe lângă aspectul îmbătrânire, aceste alimente pot scădea calitatea vieții.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 18 februarie 2024, 7:32

Este greu să oprim timpul, dar puteam controla vârsta biologică a organismului nostru. Stilul nostru de viață, inclusiv alimentele pe care le consumăm, determină cât de repede poți să îmbătrânești la nivel biologic și modul în care arăți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente care accelerează procesul de îmbătrânire

Îmbătrânirea biologică se referă la deteriorarea treptată a caracteristicilor funcționale la nivel celular și molecular, care poate fi influențată de factori precum stilul de viață și alimentația.

O dietă echilibrată, bogată în antioxidanți, acizi grași și esențiali, vitamine, minerale și fibre este crucială pentru susținerea longevității prin încetinirea procesului de îmbătrânire.

Pe de altă parte, o dietă nesănătoasă, care nu conține nutrienți esențiali, poate duce la inflamația cronică, stres oxidativ, sănătatea intestinală compromisă și probleme metabolice.

Acești factori accelerează în mod colectiv deteriorarea celulară, afectează funcția organelor și crește riscul de boli cronice. În mod clar, o dietă bogată în nutrienți este cheia pentru a încetini ceasul biologic.

Reclamă

Iată ce alimente ar trebui să excluzi din dieta dacă nu vrei să îmbătrânești mai devreme decât ar trebui.

Cerealele cu zahăr

Cerealele pot fi un mic dejun rapid, însă pe piață există o mulțime de sortimente bogate în zahăr. Majoritatea caloriilor din zahăr, în special cele consumate la prima oră a zilei, pot provoca creșteri rapide ale glicemiei.

Reclamă

Acest lucru determină organismul să elibereze rapid insulină pentru a regla nivelul zahărului din sânge. Această fluctuație continuă a zahărului din sânge și a nivelului de insulină poate duce la rezistența la insulină și la creșterea stresului oxidativ.

Toate aceste lucruri contribuie la accelerarea procesului de îmbătrânire. În plus, consumul regulat de alimente bogate în zahăr poate contribui la creșterea în greutate.

Excesul de zahăr reacționează cu proteinele din organism, cum ar fi colagenul și elastina, printr-un proces numit glicație. Acest lucru poate duce la apariția primelor semne premature de îmbătrânire a pielii.

Alimente bogate în grăsime și bacon

Ouăle cu bacon sunt delicioase, dar pot provoca daune organismului dacă sunt consumate zilnic. Includerea regulată a cărnii procesate în dieta ta poate să ducă la accelerarea procesului de îmbătrânire.

Carnea roșie procesată este bogată în grăsimi saturate și conține adesea conservanți precum nitrații, care contribuie la îmbătrânirea biologică prin promovarea inflamației cronice.

Acești factori accelerează îmbătrânirea celulară și cresc riscul bolilor legate de vârstă, cum ar fi bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer. Consumul de carne roșie sau procesată este asociat cu un risc mai mare de apariție a bolilor cronice, spun specialiștii pentru EatThis.com.

Consumul de alcool poate accelera procesul de îmbătrânire

Paharul ocazional de vin nu va face niciun rău, dar consumul excesiv de băuturi alcoolice poate avea un impact direct asupra organismului tău.

Alcoolul poate crește vârsta biologică a organismului tău.Alcoolul este un diuretic, ceea ce înseamnă că te vei deshidrata mult mai repede, rezultând o piele destul de uscată și apariția liniilor fine.

Alcoolul împiedică absorbția nutrienților vitali, cum ar fi vitaminele B12 și acid folic, ceea ce poate compromite sănătatea celulară și poate contribui la declinul cognitiv. Nu în ultimul rând, alcoolul poate provoca leziuni hepatice, inclusiv ficatul gras, hepatita și ciroza.

Făina albă

Alimentele precum pâinea labă, covrigii, pastele și multe altele sunt lipsite de fibre și nutrienți. Acestea sunt făcute din cereale rafinate, care pot accelera procesul de îmbătrânire.

Aceste alimente pot crește rapid nivelul zahărului din sânge. Totodată, consumate în exces pot provoca stres oxidativ și inflamație în orgasnim.

În lipsa fibrelor, organismul nu poate să absoarbe și ceilalți nutrienți esențiali. Specialiștii recomandă limitarea consumului de produse bogate în făină albă.

Alimentele prăjite

Alimentele prăjite sunt des întâlnite în restaurantele de tip fast-food. Aceste grăsimi trans contribuie la inflamarea organismului și la apariția stresului oxidativ, lucruri care accelerează îmbătrânirea.

Reutilizarea uleiurilor poate duce și ea la apariția grăsimilor trans. Uleiul încălzit în mod repetat suferă oxidare și degradare termică.

Uleiurile cu concentrații mari de grăsimi nesaturate sunt predispuși la formarea de grăsimi trans și pot crește riscul de a face boli cronice. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×