Înainte de a putea înțelege cu adevărat ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci făină albă, trebuie să știi ce este făina albă și în ce alimente o vei găsi. Această făină fină este ingredientul principal în multe alimente. Ea se găsește în pâine, clătite, vafe, cereale pentru micul dejun, biscuiți, paste, produse de patiserie sau prăjituri.
Făina albă, după cum sugerează și numele, este de culoare albă. Mai întâi, ea este rafinată, adică bobul de grâu a fost complet îndepărtat de tărâțe bogate în nutrienți și de germenul grâului. „Procesul de rafinare are ca rezultat mai puține proteine. Mai puține fibre, vitamine și minerale decât omologul său din cereale integrale”, spune pentru eatthis.com Molly Hembree, dietetician înregistrat.
Efecte secundare periculoase ale consumului de făină albă
După rafinare, făina măcinată este albită de morării prin tratarea cu substanțe chimice precum clorul gazos sau peroxidul de benzoil. Produsul final este o făină albă strălucitoare, super fină și moale, catifelată, ideală pentru producerea de produse delicate de panificație.
Deși este o bază, făina albă nu este cea mai bună alegere atunci când vine vorba de sănătate. „Alegerea în mod regulat a alimentelor făcute cu făină rafinată nu numai că vă face să pierdeți nutrienți importanți, dar vă poate determina să aveți o sațietate mai scăzută. Un control mai slab al glicemiei”, explică Hembree.
De aceea, sunt recomandate alimentele din cereale integrale. Acesta conțin cei mai mulți nutrienți, inclusiv fibre alimentare care minimizează impactul carbohidraților asupra zahărului din sânge. „Optați 100% pentru cereale integrale pentru cel puțin jumătate din toate alegerile de cereale făcute zilnic”, sfătuiește Hembree.
Află de aici cum să depozitezi în mod corect făina.
Este posibil să ai un risc mai mare de diabet de tip II
Diabetul zaharat de tip 2 este o boală cronică caracterizată prin rezistență la insulină. Are ca rezultat niveluri foarte ridicate de zahăr în sânge. În timp ce genetica, originea etnică și vârsta joacă un rol, stilul de viață contribuie la diabetul de tip 2.