Reclamă

Cât timp mai pot fi consumate ouăle după ce au expirat. Sfaturi utile de la specialiștii în nutriție

Subiectul valabilității ouălor preocupă destul de multe persoane, mai ales că termenul de garanție afectează calitatea lor. Află din acest articol cât timp mai pot fi consumate ouăle după ce au expirat.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 12 februarie 2024, 7:25

Specialiștii în nutriție explică unde se face diferența, precum și cele mai bune trucuri pentru a menține și prelungi calitatea ouălor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât timp mai pot fi consumate ouăle după ce au expirat

Din perspectiva calității și siguranței pentru consum a acestor alimente foarte populare, este util să știi cum să interpretezi acele cifre imprimate pe lateralul cartoanelor de ouă. În acest fel vei putea afla dacă ouăle mai sunt bune de consum sau nu. 

O recomandare preliminară din partea nutriționiștilor este importanța spălării pe mâini înainte de prepararea felurilor de mâncare care includ ouăle în compoziție. La fel de importantă este spălarea mâinilor după ce ai atins un ou, pentru a preveni o eventuală contaminare, notează Parade.

Unde este marcată data expirării pe un carton de ouă

Dacă achiziționezi ouă de la un magazin agro-alimentar, cu siguranță ai remarcat un set de numere imprimate pe lateralul fiecărui carton de ouă. În esență este vorba de data ambalării, data expirării și numărul de fabrică.

Reclamă

Data ambalării (calendarul iulian) este un cod numeric de 3 cifre care reprezintă ziua când ouăle au fost spălate, certificate și ambalate. Aceste numere reflectă zile consecutive ale anului. De exemplu, data de 001 corespunde lui 1 ianuarie, iar 365 reprezintă data de 31 decembrie.

Datele de expirare pot fi etichetate pentru a indica data până la care oul mai poate fi vândut sau data până la care mai poate fi consumat efectiv. Este un indiciu obligatoriu al utilizării ouălor, însă nu este singurul factor de evaluare al prospețimii.

Numerele de producător (sau codul de fabrică) pe un carton de ouă pot începe cu “P“ urmat de numere. Numerele corespund producătorului, respectiv unității de procesare care a spălat, certificat și ambalat ouăle la data menționată.

Cât timp rezistă ouăle în frigider

Reclamă

Dacă sunt depozitate în frigider la o temperatură echivalentă cu sau sub 4 grade, ouăle pot dura între 3-5 săptămâni de la data marcată pe ambalaj. Ouăle lichide ar trebui consumate în interval de 2-6 zile de la deschidere. Ouăle pudră reconstituite cu apă pot fi folosite în termen de 4 zile. Însă cu condiția să fie depozitate în frigider într-un recipient bine sigilat. Data trebuie marcată pe ambalaj cu un marker.

Cât timp mai poți păstra ouăle după data de expirare

La modul ideal, ouăle pot fi consumate în deplină siguranță în termen de 3-5 săptămâni de la data marcată pe ambalaj. Potrivit lui Rafael E. Rivera, director de siguranță alimentară la Asociația Americană a Ouălor și Cărnii de pasăre, datele de expirare sunt o marcă a calității și prospețimii. Asta înseamnă că poți observa o deteriorare a calității după aceste date.

Datele de expirare nu indică siguranța produsului. În consecință, mai poți consuma ouă chiar și după data de expirare. Cu condiția ca ele să fie depozitate în ambalajul original în cea mai rece zonă din frigider, la temperatura potrivită. Și desigur, dacă trec testele de siguranță explicate mai jos. 

Cât de sigur e să mănânci un ou expirat

Așa cum s-a precizat anterior, ouăle au o marjă de siguranță pentru consum de 3-5 săptămâni după data de expirare marcată pe ambalaj. Consumul e sigur dacă acestea sunt manevrate corect și nu prezintă semne de deterioare, punctează specialistul. De asemenea, pe lângă o manipulare corectă, este necesar ca ouăle să fie gătite total pentru a distruge bacteriile.

Albușul de ou se coagulează la 62-65 de grade, gălbenușul la 65-70 de grade, iar oul întreg la  65-70 de grade. Este importantă verificarea temperaturilor prin folosirea unui termometru cu citire instantă, mai explică Rivera.

Dacă vrei să știi dacă un ou mai este bun sau nu, folosește-ți toate simțurile. Dacă simți un miros neplăcut, de stricat, aruncă oul. În egală măsură, acordă atenție spargerii ouălor. Cele care nu sunt proaspete tind să fie gelatinoase și se întind când le spargi, deoarece membranele din jurul gălbenușului și albușul nu mai sunt la fel de intacte.

Ouăle proaspete nu vor prezenta niciodată un miros de putred, nici nu vor avea un aspect gelatinos sau tulbure, mai precizează specialistul. Acestea sunt semnele că ouăle sunt vechi sau stricate și nu pot fi consumate. Ouăle proaspăte au un gălbenuș tare. Albușul este la fel de ferm, chiar dacă un mic fragment poate curge.

Mai există însă și testul scufundării. Așază oul într-un vas cu apă. Dacă e proaspăt, se va scufunda. Ouăle mai vechi se pot ridica la suprafață sau pot pluti din cauza aerului în exces din interior.

Trucuri care te ajută să determini dacă un ou e bun

Află în cele ce urmează câteva trucuri rapide care să te ajute atunci când vrei să determini cât de calitative sunt ouăle tale.

  • Depozitează ouăle imediat după cumpărare și așează-le în cea mai rece secțiune din frigider – nu în interior sau lângă ușă – pentru a evita fluctuațiile de temperatură.
  • Depozitează ouăle într-un carton închis. Astfel le vei proteja de crăpături și de absorbția mirosurilor de la alte alimente.
  • Dacă ai spart un ou din carton, transferă-l într-un recipient curat și etanș, apoi consumă-l în maximum două zile.
  • Ține întotdeauna la frigider ouăle lichide și folosește-le în termen de 2-6 zile de la data cumpărării.
  • În vreme ce albușurile ouălor proaspete în coajă nu ar trebui să fie ținute la rece, albușurile și gălbenușurile ouălor pot fi bătute împreună și ținute la rece într-un recipient etanș până la un an.
  • Nu este nevoie ca ouăle să fie spălate fiindcă ele sunt supuse deja unui proces de curățare înainte de ambalare.
  • Două ore este intervalul optim pentru ca ouăle să fie lăsate la temperatura camerei înainte ca bacteriile să înceapă să se dezvolte.
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×