Dacă sunt depozitate în frigider la o temperatură echivalentă cu sau sub 4 grade, ouăle pot dura între 3-5 săptămâni de la data marcată pe ambalaj. Ouăle lichide ar trebui consumate în interval de 2-6 zile de la deschidere. Ouăle pudră reconstituite cu apă pot fi folosite în termen de 4 zile. Însă cu condiția să fie depozitate în frigider într-un recipient bine sigilat. Data trebuie marcată pe ambalaj cu un marker.
Cât timp mai poți păstra ouăle după data de expirare
La modul ideal, ouăle pot fi consumate în deplină siguranță în termen de 3-5 săptămâni de la data marcată pe ambalaj. Potrivit lui Rafael E. Rivera, director de siguranță alimentară la Asociația Americană a Ouălor și Cărnii de pasăre, datele de expirare sunt o marcă a calității și prospețimii. Asta înseamnă că poți observa o deteriorare a calității după aceste date.
Datele de expirare nu indică siguranța produsului. În consecință, mai poți consuma ouă chiar și după data de expirare. Cu condiția ca ele să fie depozitate în ambalajul original în cea mai rece zonă din frigider, la temperatura potrivită. Și desigur, dacă trec testele de siguranță explicate mai jos.
Cât de sigur e să mănânci un ou expirat
Așa cum s-a precizat anterior, ouăle au o marjă de siguranță pentru consum de 3-5 săptămâni după data de expirare marcată pe ambalaj. Consumul e sigur dacă acestea sunt manevrate corect și nu prezintă semne de deterioare, punctează specialistul. De asemenea, pe lângă o manipulare corectă, este necesar ca ouăle să fie gătite total pentru a distruge bacteriile.
Albușul de ou se coagulează la 62-65 de grade, gălbenușul la 65-70 de grade, iar oul întreg la 65-70 de grade. Este importantă verificarea temperaturilor prin folosirea unui termometru cu citire instantă, mai explică Rivera.
Dacă vrei să știi dacă un ou mai este bun sau nu, folosește-ți toate simțurile. Dacă simți un miros neplăcut, de stricat, aruncă oul. În egală măsură, acordă atenție spargerii ouălor. Cele care nu sunt proaspete tind să fie gelatinoase și se întind când le spargi, deoarece membranele din jurul gălbenușului și albușul nu mai sunt la fel de intacte.
Ouăle proaspete nu vor prezenta niciodată un miros de putred, nici nu vor avea un aspect gelatinos sau tulbure, mai precizează specialistul. Acestea sunt semnele că ouăle sunt vechi sau stricate și nu pot fi consumate. Ouăle proaspăte au un gălbenuș tare. Albușul este la fel de ferm, chiar dacă un mic fragment poate curge.
Mai există însă și testul scufundării. Așază oul într-un vas cu apă. Dacă e proaspăt, se va scufunda. Ouăle mai vechi se pot ridica la suprafață sau pot pluti din cauza aerului în exces din interior.
Trucuri care te ajută să determini dacă un ou e bun
Află în cele ce urmează câteva trucuri rapide care să te ajute atunci când vrei să determini cât de calitative sunt ouăle tale.
- Depozitează ouăle imediat după cumpărare și așează-le în cea mai rece secțiune din frigider – nu în interior sau lângă ușă – pentru a evita fluctuațiile de temperatură.
- Depozitează ouăle într-un carton închis. Astfel le vei proteja de crăpături și de absorbția mirosurilor de la alte alimente.
- Dacă ai spart un ou din carton, transferă-l într-un recipient curat și etanș, apoi consumă-l în maximum două zile.
- Ține întotdeauna la frigider ouăle lichide și folosește-le în termen de 2-6 zile de la data cumpărării.
- În vreme ce albușurile ouălor proaspete în coajă nu ar trebui să fie ținute la rece, albușurile și gălbenușurile ouălor pot fi bătute împreună și ținute la rece într-un recipient etanș până la un an.
- Nu este nevoie ca ouăle să fie spălate fiindcă ele sunt supuse deja unui proces de curățare înainte de ambalare.
- Două ore este intervalul optim pentru ca ouăle să fie lăsate la temperatura camerei înainte ca bacteriile să înceapă să se dezvolte.