Reclamă

Cât timp mai pot fi consumate ouăle după ce au expirat. Sfaturi utile de la specialiștii în nutriție

Subiectul valabilității ouălor preocupă destul de multe persoane, mai ales că termenul de garanție afectează calitatea lor. Află din acest articol cât timp mai pot fi consumate ouăle după ce au expirat.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 12 februarie 2024, 7:25

Specialiștii în nutriție explică unde se face diferența, precum și cele mai bune trucuri pentru a menține și prelungi calitatea ouălor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât timp mai pot fi consumate ouăle după ce au expirat

Din perspectiva calității și siguranței pentru consum a acestor alimente foarte populare, este util să știi cum să interpretezi acele cifre imprimate pe lateralul cartoanelor de ouă. În acest fel vei putea afla dacă ouăle mai sunt bune de consum sau nu. 

O recomandare preliminară din partea nutriționiștilor este importanța spălării pe mâini înainte de prepararea felurilor de mâncare care includ ouăle în compoziție. La fel de importantă este spălarea mâinilor după ce ai atins un ou, pentru a preveni o eventuală contaminare, notează Parade.

Unde este marcată data expirării pe un carton de ouă

Dacă achiziționezi ouă de la un magazin agro-alimentar, cu siguranță ai remarcat un set de numere imprimate pe lateralul fiecărui carton de ouă. În esență este vorba de data ambalării, data expirării și numărul de fabrică.

Reclamă

Data ambalării (calendarul iulian) este un cod numeric de 3 cifre care reprezintă ziua când ouăle au fost spălate, certificate și ambalate. Aceste numere reflectă zile consecutive ale anului. De exemplu, data de 001 corespunde lui 1 ianuarie, iar 365 reprezintă data de 31 decembrie.

Datele de expirare pot fi etichetate pentru a indica data până la care oul mai poate fi vândut sau data până la care mai poate fi consumat efectiv. Este un indiciu obligatoriu al utilizării ouălor, însă nu este singurul factor de evaluare al prospețimii.

Numerele de producător (sau codul de fabrică) pe un carton de ouă pot începe cu “P“ urmat de numere. Numerele corespund producătorului, respectiv unității de procesare care a spălat, certificat și ambalat ouăle la data menționată.

Cât timp rezistă ouăle în frigider

Reclamă

Dacă sunt depozitate în frigider la o temperatură echivalentă cu sau sub 4 grade, ouăle pot dura între 3-5 săptămâni de la data marcată pe ambalaj. Ouăle lichide ar trebui consumate în interval de 2-6 zile de la deschidere. Ouăle pudră reconstituite cu apă pot fi folosite în termen de 4 zile. Însă cu condiția să fie depozitate în frigider într-un recipient bine sigilat. Data trebuie marcată pe ambalaj cu un marker.

Cât timp mai poți păstra ouăle după data de expirare

La modul ideal, ouăle pot fi consumate în deplină siguranță în termen de 3-5 săptămâni de la data marcată pe ambalaj. Potrivit lui Rafael E. Rivera, director de siguranță alimentară la Asociația Americană a Ouălor și Cărnii de pasăre, datele de expirare sunt o marcă a calității și prospețimii. Asta înseamnă că poți observa o deteriorare a calității după aceste date.

Datele de expirare nu indică siguranța produsului. În consecință, mai poți consuma ouă chiar și după data de expirare. Cu condiția ca ele să fie depozitate în ambalajul original în cea mai rece zonă din frigider, la temperatura potrivită. Și desigur, dacă trec testele de siguranță explicate mai jos. 

Cât de sigur e să mănânci un ou expirat

Așa cum s-a precizat anterior, ouăle au o marjă de siguranță pentru consum de 3-5 săptămâni după data de expirare marcată pe ambalaj. Consumul e sigur dacă acestea sunt manevrate corect și nu prezintă semne de deterioare, punctează specialistul. De asemenea, pe lângă o manipulare corectă, este necesar ca ouăle să fie gătite total pentru a distruge bacteriile.

Albușul de ou se coagulează la 62-65 de grade, gălbenușul la 65-70 de grade, iar oul întreg la  65-70 de grade. Este importantă verificarea temperaturilor prin folosirea unui termometru cu citire instantă, mai explică Rivera.

Dacă vrei să știi dacă un ou mai este bun sau nu, folosește-ți toate simțurile. Dacă simți un miros neplăcut, de stricat, aruncă oul. În egală măsură, acordă atenție spargerii ouălor. Cele care nu sunt proaspete tind să fie gelatinoase și se întind când le spargi, deoarece membranele din jurul gălbenușului și albușul nu mai sunt la fel de intacte.

Ouăle proaspete nu vor prezenta niciodată un miros de putred, nici nu vor avea un aspect gelatinos sau tulbure, mai precizează specialistul. Acestea sunt semnele că ouăle sunt vechi sau stricate și nu pot fi consumate. Ouăle proaspăte au un gălbenuș tare. Albușul este la fel de ferm, chiar dacă un mic fragment poate curge.

Mai există însă și testul scufundării. Așază oul într-un vas cu apă. Dacă e proaspăt, se va scufunda. Ouăle mai vechi se pot ridica la suprafață sau pot pluti din cauza aerului în exces din interior.

Trucuri care te ajută să determini dacă un ou e bun

Află în cele ce urmează câteva trucuri rapide care să te ajute atunci când vrei să determini cât de calitative sunt ouăle tale.

  • Depozitează ouăle imediat după cumpărare și așează-le în cea mai rece secțiune din frigider – nu în interior sau lângă ușă – pentru a evita fluctuațiile de temperatură.
  • Depozitează ouăle într-un carton închis. Astfel le vei proteja de crăpături și de absorbția mirosurilor de la alte alimente.
  • Dacă ai spart un ou din carton, transferă-l într-un recipient curat și etanș, apoi consumă-l în maximum două zile.
  • Ține întotdeauna la frigider ouăle lichide și folosește-le în termen de 2-6 zile de la data cumpărării.
  • În vreme ce albușurile ouălor proaspete în coajă nu ar trebui să fie ținute la rece, albușurile și gălbenușurile ouălor pot fi bătute împreună și ținute la rece într-un recipient etanș până la un an.
  • Nu este nevoie ca ouăle să fie spălate fiindcă ele sunt supuse deja unui proces de curățare înainte de ambalare.
  • Două ore este intervalul optim pentru ca ouăle să fie lăsate la temperatura camerei înainte ca bacteriile să înceapă să se dezvolte.
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×