Reclamă

Ce alimente e recomandat să eviți dacă ai colesterolul mare. Ce poți face pentru o dietă echilibrată

Colesterolul ridicat este o problemă care apare tot mai des în rândul populației din întreaga lume. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, doi adulți americani din cinci se confruntă cu această afecțiune. Colesterolul ridicat poate crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord. Descoperă ce alimente e recomandat să eviți dacă ai colesterolul mare.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 4 februarie 2024, 6:07

Colesterolul în sine nu este neapărat periculos. Avem nevoie de colesterol pentru a ne ajuta să construim celule și să producem hormoni, dar un nivel prea mare de colesterol poate cauza probleme. Excesul de colesterol în sânge, de exemplu, este principalul factor în crearea aterosclerozei, acumularea de grăsimi în interiorul vaselor de sânge.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce alimente e recomandat să eviți dacă ai colesterolul mare

Dacă te gândești la vasele de sânge ca la niște conducte care trebuie să aducă sânge în organele tale interne, în timp colesterolul poate crea acumulări în interiorul acestora.

Astfel, fluxul sanguin nu va mai fi la fel de bun și poate duce la diferite situații cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sau chiar disfuncțiile renale.

Colesterolul este măsurat printr-un test de sânge, cunoscut sub numele de panou lipidic. Dacă colesterolul este ridicat, medicul poate prescrie medicamente sau modificări ale stilului de viață, cum ar fi o dietă mai săracă în grăsimi.

Una dintre cele mai naturale schimbări începe cu dieta. Experții spun că anumite alimente pot influența nivelul colesterolului și ar trebui să fie evitate. Experții au realizat o listă cu alimente pe care e recomandat să le eviți dacă ai colesterolul ridicat.

Reclamă

Lactate pline de grăsime

Lactatele bogate în grăsimi sunt bogate i în grăsimi saturate, ceea ce nu este bine pentru LDL, denumit adesea și colesterolul rău. Grăsimile saturate pot scădea capacitatea organismului de a elimina colesterolul rău din sânge.

Colesterolul tău rău ajunge la ficat pentru a fi curățat, fiind ulterior eliminat din organism. Acea grăsime saturată va afecta ficatul, deoarece acesta nu va putea descompune cantitatea mare de colesterol rău. Produsele lactate au unele beneficii pentru sănătate.

Reclamă

Specialiștii recomandă totuși alegerea lactatelor care au un conținut scăzut de grăsimi. Aceștia recomandă iaurtul și chefirul, două produse lactate care nu au un conținut ridicat de grăsimi saturate.

Carnea roșie

Carnea roșie, cum ar fi carne de vită, porc sau miel, nu este grozavă pentru persoanele care au colesterolul ridicat. Carnea roșie este bogată în grăsimi saturate, ceea ce îngreunează organismul să descompună colesterolul.

Acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui niciodată să mănânci carne roșie, dar cei cu colesterolul ridicat ar trebui să ia în considerare un consum moderat al acesteia.

Specialiștii recomandă sursele de proteine vegetale pentru persoanele care au colesterolul ridicat.

Pielea de pe carne

Grăsimile saturate sunt, de asemenea, prezente în pielea de pe carne. Acest lucru este valabil pentru pielea de pe orice tip de carne.

Specialiștii recomandă persoanelor care se confruntă cu un colesterol ridicat să opteze pentru surse slabe de proteine, cum ar fi carnea de pasăre fără piele, pește, leguminoase și altele.

Aceste surse de proteine sunt mai scăzute în grăsimi saturate și pot ajuta la menținerea masei musculare, au spus specialiștii pentru Parade.com.

Alimentele procesate

Alimentele procesate ar trebui evitate dacă te confrunți cu un colesterol ridicat. Alimentele procesate sunt bogate în grăsimi nesănătoase, sare și sunt sărace în fibre, minerale și vitamine.

Specialiștii recomandă evitarea acestora și înlocuirea alimentelor nesănătoase cu mese bogate în fibre și proteine.

Cum poți să-ți îmbunătățești sănătatea inimii

Nu doar dieta poate să îmbunătățească sănătatea inimii și să scadă nivelul de colesterol. Variabilitatea colesterolului de la o persoană la alta poate depinde inclusiv de genetica unei persoane și modul în care organismul se ocupă de colesterol.

Totuși, alegerile alimentare sănătoase te pot ajuta să reduci în timp nivelul colesterolului. Pentru persoanele cu trigliceride mari, alegerile dietetice sunt foarte importante. Trigliceridele ridicate, care sunt măsurate atunci când colesterolul este ridicat, sunt impactate de alimentele pe care le consumi. Alimentele procesate sau bogate în grăsimi vor crește semnificativ nivelul trigliceridelor.

Trigliceridele ridicate pot fi influențate și de carbohidrații rafinați.

Carbohidrații rafinați sunt reprezentați de pâinea albă, pastele albe, biscuiții care nu au fibre și multe altele. În general, specialiștii recomandă un stil de viață sănătos pentru o sănătate mai bună a inimii. Acesta poate fi completat cu exerciții fizice, hrană sănătoasă, somn suficient și o hidratare corespunzătoare.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×