Reclamă

4 vitamine vedetă în anul 2024. Include-le în planul tău de dietă dacă vrei să slăbești

Vitaminele joacă un rol crucial în susținerea diferitelor funcții ale organismului și menținerea sănătății generale. Conștientizarea potențialului anumitor vitamine este o componentă cheie în ceea ce privește pierderea în greutate. Vitaminele esențiale contribuie la procesele metabolice, producerea de energie și reglarea apetitului. Toate sunt aspecte integrale ale unui plan de control al greutății de succes. Află de la specialiști care sunt cele 4 vitamine vedetă în anul 2024.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 28 ianuarie 2024, 6:22 / Actualizat: 1 februarie 2024, 17:57
Mai multe vitamine care sunt scoase dintr-un borcan
enerală, dr. Tesfu subliniază că doar vitaminele nu rezolvă ca prin magie pierderea în greutate. O dietă echilibrată, activitatea fizică regulată, hidratarea adecvată și somnul suficient compun un ansamblu de factori vitali în obținerea și păstrarea unei greutăți normale / Shutterstock

Potrivit specialiștilor, vitamina D, vitamina B, vitamina C și vitamina K au potențialul de a ne ajuta în procesul de slăbire pe care ni l-am propus în anul 2024.  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

4 vitamine vedetă în anul 2024

Ca notă generală, dr. Tesfu subliniază că doar vitaminele nu rezolvă ca prin magie pierderea în greutate. O dietă echilibrată, activitatea fizică regulată, hidratarea adecvată și somnul suficient compun un ansamblu de factori vitali în obținerea și păstrarea unei greutăți normale. În plus, nevoile individuale variază, iar aportul excesiv al anumitor vitamine poate avea efecte averse. În consecință, se impune consultarea unui dietetician înainte de a demara un nou plan de suplimente. Acest plan va include vitaminele în procesul de management al greutății.

Dieteticienii recomandă verificarea anuală a nivelurilor de vitamine și minerale pentru a stabili planul adaptat de slăbit în anul respectiv. Pe de altă parte, trebuie evitate soluțiile rapide și intens mediatizate care pretind că te scapă rapid de kilogramele suplimentare, conchid specialiștii nutriționiști.  

Vitamina D este importantă în managementul greutății

Vitamina D, cunoscută adesea și ca „vitamina soarelui”, este recunoscută pentru rolul său în sănătatea oaselor și funcția imunitară. Totuși, cercetările în curs sugerează că nivelurile adecvate de vitamina D pot juca de asemenea un rol în managementul greutății, notează Shefinds.

Reclamă

În viziunea dr. Blen Tesfu, nivelurile juste de vitamina D sunt esențiale pentru sănătatea organismului. Pot avea o influență în planul general de slăbit. Unele studii arată că deficiența de vitamina D este asociată cu obezitatea. Se consideră că ea poate influența depozitarea și eliberarea grăsimii în organism.

Deficiențele de vitamina D pot duce la simptome ca oboseala, depresia și alte probleme care pot avea un impact negativ asupra nivelurilor noastre de energie și a greutății.

Așa cum e valabil în cazul tuturor suplimentelor, este foarte important consultul unui specialist care să evalueze dacă poți adăuga vitamina D în planul tău. Dieteticianul-nutriționist Krutika Nanavati recomandă consultul unui doctor pentru un test de sânge. Așa vei stabili doza potrivită.

Reclamă

Vitamina B susține descompunerea grăsimilor și a carbohidraților

Vitaminele B, un grup de nutrienți esențiali solubili în apă, joacă un rol important în cadrul diferitelor procese metabolice din organism. În vreme ce fiecare vitamină de tip B joacă un rol distinct, împreună contribuie la producerea energiei, un metabolism eficient și descompunerea grăsimilor și a carbohidraților.

Potrivit dr. Tesfu, vitaminele din grupul B precum B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acidul pantotenic), B6 (piridoxina) și B12 (cobalamina) sunt implicate în diferite procese metabolice. Inclusiv descompunerea carbohidraților, grăsimilor și a proteinelor. O deficiență a acestor vitamine poate încetini metabolismul, afectând managementul greutății.

Vitaminele B sunt direct implicate în metabolismul hranei și deci pot ajuta la o slăbire mai rapidă. Așadar, este important să te asiguri că aportul tău de vitamine din grupul B este cel adecvat. Aceasta nu înseamnă că vitaminele B sunt soluția magică pentru slăbit. Însă dacă te asiguri că iei doza suficientă, ai făcut un pas important spre o bună sănătate generală și menținerea stării de bine.

Vitamina C combate inflamația din organism

Vitamina C, cunoscută pentru proprietățile sale de stimulare imunitară, joacă în egală măsură un rol în stimularea pierderii în greutate și a stării de bine de ansamblu. Ca un antioxidant puternic, vitamina C este utilă în combaterea stresului oxidativ și a inflamației. Acești factori pot afecta funcția metabolică, deci pot contribui la slăbit.

Vitamina C este un antioxidant care susține sistemul imunitar și ajută organismul să absoarbă fier din alimentele vegetale. Poate ajuta indirect în procesul de slăbit, favorizând sănătatea generală și reducând riscul de boală care poate pune în pericol orice activitate fizică, observă dr. Tesfu.

În vreme ce vitamina C singură nu este o soluție pentru slăbit, încorporarea ei poate contribui la un metabolism mai bun și la facilitarea obiectivelor. Și în acest caz, este bine să se consulte profesioniștii pentru un plan personalizat de nutriție și gestionare a suplimentelor.

Vitamina K influențează managementul greutății

Vitamina K, recunoscută în principal pentru rolul său în coagularea sângelui și sănătatea oaselor, este un jucător mai puțin cunoscut în contextul managementului greutății. Cercetări în derulare sugerează că vitamina K poate contribui la slăbit prin influența sa la nivelul diferitelor procese fiziologice.

Deși nu are un impact direct în procesul de slăbit, vitamina K are un rol semnificativ. Ea poate influența indirect gestionarea greutății.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și o pereche de mănuși în timp ce ține un deget la gură pentru a ascunde un secret
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI
×