Reclamă

4 vitamine vedetă în anul 2024. Include-le în planul tău de dietă dacă vrei să slăbești

Vitaminele joacă un rol crucial în susținerea diferitelor funcții ale organismului și menținerea sănătății generale. Conștientizarea potențialului anumitor vitamine este o componentă cheie în ceea ce privește pierderea în greutate. Vitaminele esențiale contribuie la procesele metabolice, producerea de energie și reglarea apetitului. Toate sunt aspecte integrale ale unui plan de control al greutății de succes. Află de la specialiști care sunt cele 4 vitamine vedetă în anul 2024.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 28 ianuarie 2024, 6:22 / Actualizat: 1 februarie 2024, 17:57
Mai multe vitamine care sunt scoase dintr-un borcan
enerală, dr. Tesfu subliniază că doar vitaminele nu rezolvă ca prin magie pierderea în greutate. O dietă echilibrată, activitatea fizică regulată, hidratarea adecvată și somnul suficient compun un ansamblu de factori vitali în obținerea și păstrarea unei greutăți normale / Shutterstock

Potrivit specialiștilor, vitamina D, vitamina B, vitamina C și vitamina K au potențialul de a ne ajuta în procesul de slăbire pe care ni l-am propus în anul 2024.  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

4 vitamine vedetă în anul 2024

Ca notă generală, dr. Tesfu subliniază că doar vitaminele nu rezolvă ca prin magie pierderea în greutate. O dietă echilibrată, activitatea fizică regulată, hidratarea adecvată și somnul suficient compun un ansamblu de factori vitali în obținerea și păstrarea unei greutăți normale. În plus, nevoile individuale variază, iar aportul excesiv al anumitor vitamine poate avea efecte averse. În consecință, se impune consultarea unui dietetician înainte de a demara un nou plan de suplimente. Acest plan va include vitaminele în procesul de management al greutății.

Dieteticienii recomandă verificarea anuală a nivelurilor de vitamine și minerale pentru a stabili planul adaptat de slăbit în anul respectiv. Pe de altă parte, trebuie evitate soluțiile rapide și intens mediatizate care pretind că te scapă rapid de kilogramele suplimentare, conchid specialiștii nutriționiști.  

Vitamina D este importantă în managementul greutății

Vitamina D, cunoscută adesea și ca „vitamina soarelui”, este recunoscută pentru rolul său în sănătatea oaselor și funcția imunitară. Totuși, cercetările în curs sugerează că nivelurile adecvate de vitamina D pot juca de asemenea un rol în managementul greutății, notează Shefinds.

Reclamă

În viziunea dr. Blen Tesfu, nivelurile juste de vitamina D sunt esențiale pentru sănătatea organismului. Pot avea o influență în planul general de slăbit. Unele studii arată că deficiența de vitamina D este asociată cu obezitatea. Se consideră că ea poate influența depozitarea și eliberarea grăsimii în organism.

Deficiențele de vitamina D pot duce la simptome ca oboseala, depresia și alte probleme care pot avea un impact negativ asupra nivelurilor noastre de energie și a greutății.

Așa cum e valabil în cazul tuturor suplimentelor, este foarte important consultul unui specialist care să evalueze dacă poți adăuga vitamina D în planul tău. Dieteticianul-nutriționist Krutika Nanavati recomandă consultul unui doctor pentru un test de sânge. Așa vei stabili doza potrivită.

Reclamă

Vitamina B susține descompunerea grăsimilor și a carbohidraților

Vitaminele B, un grup de nutrienți esențiali solubili în apă, joacă un rol important în cadrul diferitelor procese metabolice din organism. În vreme ce fiecare vitamină de tip B joacă un rol distinct, împreună contribuie la producerea energiei, un metabolism eficient și descompunerea grăsimilor și a carbohidraților.

Potrivit dr. Tesfu, vitaminele din grupul B precum B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acidul pantotenic), B6 (piridoxina) și B12 (cobalamina) sunt implicate în diferite procese metabolice. Inclusiv descompunerea carbohidraților, grăsimilor și a proteinelor. O deficiență a acestor vitamine poate încetini metabolismul, afectând managementul greutății.

Vitaminele B sunt direct implicate în metabolismul hranei și deci pot ajuta la o slăbire mai rapidă. Așadar, este important să te asiguri că aportul tău de vitamine din grupul B este cel adecvat. Aceasta nu înseamnă că vitaminele B sunt soluția magică pentru slăbit. Însă dacă te asiguri că iei doza suficientă, ai făcut un pas important spre o bună sănătate generală și menținerea stării de bine.

Vitamina C combate inflamația din organism

Vitamina C, cunoscută pentru proprietățile sale de stimulare imunitară, joacă în egală măsură un rol în stimularea pierderii în greutate și a stării de bine de ansamblu. Ca un antioxidant puternic, vitamina C este utilă în combaterea stresului oxidativ și a inflamației. Acești factori pot afecta funcția metabolică, deci pot contribui la slăbit.

Vitamina C este un antioxidant care susține sistemul imunitar și ajută organismul să absoarbă fier din alimentele vegetale. Poate ajuta indirect în procesul de slăbit, favorizând sănătatea generală și reducând riscul de boală care poate pune în pericol orice activitate fizică, observă dr. Tesfu.

În vreme ce vitamina C singură nu este o soluție pentru slăbit, încorporarea ei poate contribui la un metabolism mai bun și la facilitarea obiectivelor. Și în acest caz, este bine să se consulte profesioniștii pentru un plan personalizat de nutriție și gestionare a suplimentelor.

Vitamina K influențează managementul greutății

Vitamina K, recunoscută în principal pentru rolul său în coagularea sângelui și sănătatea oaselor, este un jucător mai puțin cunoscut în contextul managementului greutății. Cercetări în derulare sugerează că vitamina K poate contribui la slăbit prin influența sa la nivelul diferitelor procese fiziologice.

Deși nu are un impact direct în procesul de slăbit, vitamina K are un rol semnificativ. Ea poate influența indirect gestionarea greutății.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie și un bărbat, acoperiți de un balon inimă
Horoscop
Zodii care înșală în orice relație. De ce nu pot fi fidele partenerului de cuplu
Este ceva ce doare, adevărul trist, dar oamenii născuți sub aceste semne zodiacale înșală în fiecare zi persoana pe care o iubesc. Și în timp ce unora le place să se concentreze asupra celor...
2
O femeie frumoasă cu ochii căprui și părul brunet pentru a ilustra ce culori de păr întineresc
Frumusețe
Culori de păr care te întineresc dacă ai ochii căprui. Ce spun specialiștii în beauty
Specialiștii în beauty îți vin în ajutor cu câteva culori de păr care te întineresc dacă ai ochii căprui. Alegerea celei mai bune culori de păr pentru ochii căprui poate fi o provocare. Există...
3
prieteni care stau îmbrățișați și zâmbesc în timpul zilei însorite
Horoscop
Ce cred ceilalți despre tine, în funcție de zodie. Află cum ești percepută în general
Oamenii își formează opinii și păreri despre cei din jur cu mult înainte de a-i cunoaște. Află ce cred ceilalți despre tine, în funcție de zodie și vezi cum poți să treci peste judecățile...
4
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie în bol alb cu furculiță
Rețete
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie
Pentru o masă de prânz simplă, dar delicioasă sau chiar pentru cină, merită preparată o salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie. Rețeta este simplă și rapidă, perfectă pentru atunci când timpul...
5
O femeie frumoasă care se privește în oglindă și aplică unul dintre trucurile simple de frumusețe pentru femeiele care au peste 40 de ani
Frumusețe
Trucuri simple de frumusețe pentru femeile care au peste 40 de ani. Sfaturi de la specialiștii în beauty
Frumusețea nu are vârstă. Specialiști în beauty îți vin și de această dată în ajutor cu câteva trucuri simple de frumusețe pentru femeile care au peste 40 de ani. Iată cum poți să-ți evidențiezi...
PARTENERI
×