Reclamă

Cât de nocive pot fi alimentele expirate. Nutriționiștii au demontat un mit popular

Chiar dacă au expirat, există alimente pe care le poți consuma fără grija unei toxiinfecții alimentare sau altor probleme de sănătate. În anumite condiții, chiar și alimentul expirat poate fi sigur pentru consum, asigură experții. Află de la aceștia cât de nocive pot fi alimentele expirate și dacă sunt cu adevărat o amenințare pentru sănătate.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 22 ianuarie 2024, 6:22

Este adevărat că mucegaiul pe alune, cereale și mere poate afecta ficatul. Poate fi neplăcut să vezi că felia ta de pâine proaspătă este acoperită de petice de mucegai verde. Totuși, există mai multe alimente pe care le poți mânca fără grijă pentru sănătatea ta. Singura condiție e să răzuiești peticele de mucegai, mai puțin în cazul pâinii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât de nocive pot fi alimentele expirate

Este adevărat, mâncarea care e afectată major de mucegai sau a putrezit nu trebuie consumată, avertizează Agenția pentru Standarde Alimentare din SUA.

Această recomandare este importantă în special pentru persoanele care fac parte din grupuri vulnerabile precum copiii, femeile însărcinate, vârstnicii de peste 65 de ani și oricine are un sistem imunitar slăbit. A consuma mucegai, care înseamnă o ciupercă microscopică, te poate îmbolnăvi, relatează Delish

Evită alunele, merele și cerealele mucegăite

Cât de nefaste sunt alimentele cu termen de garanție expirat. Alunele, merele și cerealele pot fi unele dintre alimentele cele mai periculoase pentru consum dacă au prins mucegai.

Reclamă

Consumatorii pot fi alergici la mucegai sau pot dezvolta afecțiuni respiratorii dacă se expun la acesta. În al doilea rând, mucegaiul poate produce compuși toxici numiți micotoxine.

Micotoxinele, descrise de specialiști ca fiind „extrem de periculoase„, pot afecta sistemul imunitar și pot cauza probleme de reproducere. Unele au fost asociate cu riscul apariției de cancer. Rareori au efecte acute, însă pot deveni acute în cazul unei perioade mai lungi de expunere la mucegai.

Fructele și legumele moi, cum sunt roșiile, sunt mai puțin rezistente la mucegai decât un fruct sau o legume mai solidă cum e morcovul.

Reclamă

Totuși, aflatoxina, cel mai dăunător tip de micotoxină, este cunoscută ca putând duce la complicații severe. Aflatoxina este produsă de două specii de mucegai – Aspergillus flavus și Aspergillus parasiticus. Poate fi găsită în alunele, orezul, condimentele, uleiurile vegetale și boabele de cacao mucegăite. În doze mari, aflatoxinele pot pune viața în pericol.

Patulina este o altă micotoxină care poate crește pe merele putrezite. Dacă este mâncată poate produce greață, dezechilibre gastrointestinale și vomă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Evită brânzeturile moi, fructele de pădure și pâinea cu mucegai

Deși nu orice mucegai este periculos, îți poate face rău dacă îl mănânci. Trebuie spus că mucegaiul pe care îl observi la suprafața unui aliment nu este singura parte a problemei.

Sporii de mucegai au invadat deja în profunzime produsul. Mucegaiul produce structuri microscopice de tipul ciupercilor numiți hife, care se pot răspândi pe alimente. 

În consecință, ce este vizibil la suprafață poate să fie doar o parte a contaminării cu mucegai. Cu cât alimentul are o consistență mai moale, cu atât e mai plauzibil ca mucegaiul să îi fi atacat suprafața.

Înlătură zonele cu mucegai la 2,5 centimetri în jurul alimentului

Îndepărtând mucegaiul de pe o bucată de brânză tare și 2.5 centimetri în jurul acesteia, vei fi sigură că poți mânca brânza fără riscuri. Pe de altă parte, brânza albastră conține mucegai în compoziție, dar este un mucegai sigur pentru consum.

De exemplu, alimentele cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi boabele suculente de fructe, gemul sau chiar brânzeturile moi, stimulează răspândirea mucegaiului în profunzime.

Pâinea de asemenea este foarte expusă, structura sa poroasă permițând hifelor să se dezvolte. Așadar, când vezi felia de pâine chiar și cu un mic petic de mucegai, cel mai probabil mucegaiul există în toată pâinea, chiar dacă nu e vizibil la suprafață. 

Printre puținele alimente pe care le poți consuma fără grijă chiar și cu mucegai se numără brânza tare. Alimentele cu o consistență tare, densă ca brânzeturile tari sau fructele și legumele tari, sunt mai rezistente la pătrunderea mucegaiului.

Așadar mucegaiul poate fi îndepărtat și alimentul respectiv consumat fără grijă. Totuși, ca să fii absolut sigură, experții recomandă să tai în jur de 2.5 centimetri în jurul alimentului și sub alimentul atacat de mucegai. Când însă mucegaiul este folosit în mod specific în procesul de fabricație al unui produs alimentar, cum este brânza albastră, este sigur pentru consum.  

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și o pereche de mănuși în timp ce ține un deget la gură pentru a ascunde un secret
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI
×