Este adevărat că mucegaiul pe alune, cereale și mere poate afecta ficatul. Poate fi neplăcut să vezi că felia ta de pâine proaspătă este acoperită de petice de mucegai verde. Totuși, există mai multe alimente pe care le poți mânca fără grijă pentru sănătatea ta. Singura condiție e să răzuiești peticele de mucegai, mai puțin în cazul pâinii.
Cât de nocive pot fi alimentele expirate
Este adevărat, mâncarea care e afectată major de mucegai sau a putrezit nu trebuie consumată, avertizează Agenția pentru Standarde Alimentare din SUA.
Această recomandare este importantă în special pentru persoanele care fac parte din grupuri vulnerabile precum copiii, femeile însărcinate, vârstnicii de peste 65 de ani și oricine are un sistem imunitar slăbit. A consuma mucegai, care înseamnă o ciupercă microscopică, te poate îmbolnăvi, relatează Delish.
Evită alunele, merele și cerealele mucegăite
Cât de nefaste sunt alimentele cu termen de garanție expirat. Alunele, merele și cerealele pot fi unele dintre alimentele cele mai periculoase pentru consum dacă au prins mucegai.
Consumatorii pot fi alergici la mucegai sau pot dezvolta afecțiuni respiratorii dacă se expun la acesta. În al doilea rând, mucegaiul poate produce compuși toxici numiți micotoxine.
Micotoxinele, descrise de specialiști ca fiind „extrem de periculoase„, pot afecta sistemul imunitar și pot cauza probleme de reproducere. Unele au fost asociate cu riscul apariției de cancer. Rareori au efecte acute, însă pot deveni acute în cazul unei perioade mai lungi de expunere la mucegai.
Fructele și legumele moi, cum sunt roșiile, sunt mai puțin rezistente la mucegai decât un fruct sau o legume mai solidă cum e morcovul.