Reclamă

Alimente care cresc riscul de demență. Specialiștii recomandă să stai departe de ele

Pe măsură ce îmbătrânești, riscul de a dezvolta demență crește în mod natural. Deși factorii de risc pentru demență, cum ar fi vârsta și istoricul familial, nu pot fi modificați, exercițiile fizice, consumul de alcool și dieta pot. O evidență clară a ceea ce bei și mănânci poate juca un rol important în funcțiile creierului tău. Află mai multe despre aceste alimente care cresc riscul de demență.

Publicat: 5 august 2022, 7:23

Descifrarea alimentelor care sunt bune sau rele pentru sănătatea creierului poate părea dificil. Cu toate acestea, un nou studiu al Academiei Americane de Neurologie face mai ușor să identifici exact care sunt acele alimente. Studiul, publicat pe 27 iulie 2022 a constatat că consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu creșterea riscului de demență.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente care cresc riscul de demență

Studiul a implicat 72.083 de participanți cu vârsta de 55 de ani și peste. Informațiile au fost preluate de la Biobank din Marea Britanie. E vorba de o bază de date care conține informații despre sănătatea a jumătate de milion de oameni. Participanții nu aveau demență la începutul studiului. Studiul a urmărit participanții timp de aproximativ 10 ani. De asemenea, participanții au avut de completat cel puțin două chestionare despre ceea ce au mâncat și au băut. Până la sfârșitul studiului, 518 persoane au fost diagnosticate cu demență.

Cercetătorii din studiu au determinat câte alimente ultraprocesate au mâncat participanții pe baza chestionarelor privind consumul de alimente. Ei au calculat acest lucru ca procent din cantitatea totală de alimente consumate pe zi. Apoi, participanții au fost împărțiți în patru grupuri egale, variind de la cel mai mic procent de consum de alimente ultraprocesate până la cel mai mare.

Cercetătorii au luat în considerare factorii care ar putea afecta riscul de demență. Acestea au inclus vârsta, sexul, antecedentele familiale de demență și boli de inimă și altele. Odată determinat, studiul a concluzionat că, în medie, pentru fiecare creștere cu 10% a aportului zilnic de alimente ultraprocesate, oamenii aveau un risc cu 25% mai mare de demență. Demne de menționat sunt băuturile, produsele zaharoase și lactatele ultraprocesate.

În plus, studiul arată o asociere între alimentele ultraprocesate și riscul de demență. Riscul mai mic de demență a fost asociat cu înlocuirea alimentelor ultraprocesate din dieta unei persoane cu alimente neprocesate sau minimum procesate.

Reclamă

În cazul în care vrei să afli mai multe despre demență, găsești aici mai multe informații.

Ce spun specialiștii despre concluziile studiului

„Scăderea aportului de alimente ultra-procesate și înlocuirea lor cu alimente integrale are o varietate de beneficii pentru sănătate”, sugerează Amy Shapiro, membru al Consiliului de experți medicali eatthis.com.

Reclamă

Shapiro sugerează în continuare că alimentele procesate ar putea avea un gust grozav. Cu toate acestea, sunt adesea pline de zahăr, sodiu, grăsimi nesănătoase, conservanți și alte substanțe chimice. Aceste ingrediente nu promovează sănătatea și bunăstarea organismului.

„Cercetarea în acest domeniu este puternică. Alimentează concluzia că alimentele în întreaga sa formă pot vindeca și promova sănătatea și bunăstarea”, spune ea. „Cu toate acestea, tipurile de alimente analizate în acest studiu nu au inclus alte alimente ultra-procesate pe care indivizii le consideră sănătoase. Cum ar fi burgerii vegetali, chipsurile sănătoase, cerealele, etc”.

Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe cercetări, potrivit lui Shapiro. Ea crede, de asemenea, că istoriile detaliate ale dietei și jurnalele alimentare vor ajuta să înțelegem mai multe despre ce rol joacă de fapt aceste alimente.

„Oferirea acestor informații este importantă”, spune Shapiro. „Dar, educarea despre cum să înlocuiești aceste alimente cu altele mai sănătoase, care sunt accesibile tuturor, este, de asemenea, un mesaj important”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Sufleu de mere în două vase, decorate cu felii de mere, batoane de scorțișoară, anason stelat și fulgi de migdale
Rețete
Sufleu de mere. Rețeta unui desert pufos și delicios
Desertul sufleu de mere este simplu și ușor de preparat, perfect pentru iubitorii de fructe și pentru cei care apreciază deserturile fine, cu o textură pufoasă și delicată. Acest preparat combină aroma dulce și...
2
Pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel în aluat feliată pe un tocător și o căpățână de usturoi
Rețete
Pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel în aluat
Această pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel în aluat este perfectă pentru a fi savurată în orice moment al zilei, având o textură aerată și o aromă bogată. Spre deosebire de pâinea...
3
O femeie matură care se machiază
Frumusețe
Greșeli de machiaj care te pot îmbătrâni și mai mult după 50 de ani, potrivit specialiștilor în make-up. Secretele lor au fost dezvăluite
Make-up artiștii profesioniști cu experiență au o mulțime de secrete care merită dezvăluite. Ele ne pot ușura viața, mai ales după o anumită vârstă. Oricât de mult ai avea grijă de pielea ta, trecerea...
4
fată frumoasă care zâmbește într-o zi însorită alături de prieteni
Horoscop
Lecțiile de viață pe care fiecare zodie le va învăța până pe 20 octombrie 2024. Ce spun astrele
Atunci când vine vorba despre schimbare, fiecare va găsi o șansă de a aduce ceva nou în viața lui. Lecțiile de viață pe care fiecare zodie le va învăța până pe 20 octombrie 2024...
5
O femeie care aplică ulei de ricin pe păr
Frumusețe
Uleiul de ricin este secretul unui păr sănătos, spun specialiștii. Cum îl poți adăuga în rutina ta de beauty
Uleiul de ricin este secretul unui păr sănătos. Dacă ești în căutarea unui ser de păr multifuncțional, uleiul de ricin este produsul salvator. Fie că te confrunți cu mâncărimi ale scalpului, căderea părului sau...
PARTENERI
×