Descifrarea alimentelor care sunt bune sau rele pentru sănătatea creierului poate părea dificil. Cu toate acestea, un nou studiu al Academiei Americane de Neurologie face mai ușor să identifici exact care sunt acele alimente. Studiul, publicat pe 27 iulie 2022 a constatat că consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu creșterea riscului de demență.
Alimente care cresc riscul de demență
Studiul a implicat 72.083 de participanți cu vârsta de 55 de ani și peste. Informațiile au fost preluate de la Biobank din Marea Britanie. E vorba de o bază de date care conține informații despre sănătatea a jumătate de milion de oameni. Participanții nu aveau demență la începutul studiului. Studiul a urmărit participanții timp de aproximativ 10 ani. De asemenea, participanții au avut de completat cel puțin două chestionare despre ceea ce au mâncat și au băut. Până la sfârșitul studiului, 518 persoane au fost diagnosticate cu demență.
Cercetătorii din studiu au determinat câte alimente ultraprocesate au mâncat participanții pe baza chestionarelor privind consumul de alimente. Ei au calculat acest lucru ca procent din cantitatea totală de alimente consumate pe zi. Apoi, participanții au fost împărțiți în patru grupuri egale, variind de la cel mai mic procent de consum de alimente ultraprocesate până la cel mai mare.
Cercetătorii au luat în considerare factorii care ar putea afecta riscul de demență. Acestea au inclus vârsta, sexul, antecedentele familiale de demență și boli de inimă și altele. Odată determinat, studiul a concluzionat că, în medie, pentru fiecare creștere cu 10% a aportului zilnic de alimente ultraprocesate, oamenii aveau un risc cu 25% mai mare de demență. Demne de menționat sunt băuturile, produsele zaharoase și lactatele ultraprocesate.
În plus, studiul arată o asociere între alimentele ultraprocesate și riscul de demență. Riscul mai mic de demență a fost asociat cu înlocuirea alimentelor ultraprocesate din dieta unei persoane cu alimente neprocesate sau minimum procesate.
În cazul în care vrei să afli mai multe despre demență, găsești aici mai multe informații.
Ce spun specialiștii despre concluziile studiului
„Scăderea aportului de alimente ultra-procesate și înlocuirea lor cu alimente integrale are o varietate de beneficii pentru sănătate”, sugerează Amy Shapiro, membru al Consiliului de experți medicali eatthis.com.