Reclamă

Alimente care cresc riscul de demență. Specialiștii recomandă să stai departe de ele

Pe măsură ce îmbătrânești, riscul de a dezvolta demență crește în mod natural. Deși factorii de risc pentru demență, cum ar fi vârsta și istoricul familial, nu pot fi modificați, exercițiile fizice, consumul de alcool și dieta pot. O evidență clară a ceea ce bei și mănânci poate juca un rol important în funcțiile creierului tău. Află mai multe despre aceste alimente care cresc riscul de demență.

Publicat: 5 august 2022, 7:23

Descifrarea alimentelor care sunt bune sau rele pentru sănătatea creierului poate părea dificil. Cu toate acestea, un nou studiu al Academiei Americane de Neurologie face mai ușor să identifici exact care sunt acele alimente. Studiul, publicat pe 27 iulie 2022 a constatat că consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu creșterea riscului de demență.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente care cresc riscul de demență

Studiul a implicat 72.083 de participanți cu vârsta de 55 de ani și peste. Informațiile au fost preluate de la Biobank din Marea Britanie. E vorba de o bază de date care conține informații despre sănătatea a jumătate de milion de oameni. Participanții nu aveau demență la începutul studiului. Studiul a urmărit participanții timp de aproximativ 10 ani. De asemenea, participanții au avut de completat cel puțin două chestionare despre ceea ce au mâncat și au băut. Până la sfârșitul studiului, 518 persoane au fost diagnosticate cu demență.

Cercetătorii din studiu au determinat câte alimente ultraprocesate au mâncat participanții pe baza chestionarelor privind consumul de alimente. Ei au calculat acest lucru ca procent din cantitatea totală de alimente consumate pe zi. Apoi, participanții au fost împărțiți în patru grupuri egale, variind de la cel mai mic procent de consum de alimente ultraprocesate până la cel mai mare.

Cercetătorii au luat în considerare factorii care ar putea afecta riscul de demență. Acestea au inclus vârsta, sexul, antecedentele familiale de demență și boli de inimă și altele. Odată determinat, studiul a concluzionat că, în medie, pentru fiecare creștere cu 10% a aportului zilnic de alimente ultraprocesate, oamenii aveau un risc cu 25% mai mare de demență. Demne de menționat sunt băuturile, produsele zaharoase și lactatele ultraprocesate.

În plus, studiul arată o asociere între alimentele ultraprocesate și riscul de demență. Riscul mai mic de demență a fost asociat cu înlocuirea alimentelor ultraprocesate din dieta unei persoane cu alimente neprocesate sau minimum procesate.

Reclamă

În cazul în care vrei să afli mai multe despre demență, găsești aici mai multe informații.

Ce spun specialiștii despre concluziile studiului

„Scăderea aportului de alimente ultra-procesate și înlocuirea lor cu alimente integrale are o varietate de beneficii pentru sănătate”, sugerează Amy Shapiro, membru al Consiliului de experți medicali eatthis.com.

Reclamă

Shapiro sugerează în continuare că alimentele procesate ar putea avea un gust grozav. Cu toate acestea, sunt adesea pline de zahăr, sodiu, grăsimi nesănătoase, conservanți și alte substanțe chimice. Aceste ingrediente nu promovează sănătatea și bunăstarea organismului.

„Cercetarea în acest domeniu este puternică. Alimentează concluzia că alimentele în întreaga sa formă pot vindeca și promova sănătatea și bunăstarea”, spune ea. „Cu toate acestea, tipurile de alimente analizate în acest studiu nu au inclus alte alimente ultra-procesate pe care indivizii le consideră sănătoase. Cum ar fi burgerii vegetali, chipsurile sănătoase, cerealele, etc”.

Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe cercetări, potrivit lui Shapiro. Ea crede, de asemenea, că istoriile detaliate ale dietei și jurnalele alimentare vor ajuta să înțelegem mai multe despre ce rol joacă de fapt aceste alimente.

„Oferirea acestor informații este importantă”, spune Shapiro. „Dar, educarea despre cum să înlocuiești aceste alimente cu altele mai sănătoase, care sunt accesibile tuturor, este, de asemenea, un mesaj important”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×