După cum notează Clinica Cleveland, buzele noastre sunt mai sensibile decât alte zone ale corpului, deoarece pielea care le acoperă nu produce sebum. Prin urmare, sunt în contact direct cu aerul, zăpada, ploaia și alergenii de mediu. Anumite afecțiuni, cum ar fi bolile tiroidiene și deficiențele de fier sau de vitamina B, pot contribui și ele la leziuni la nivelul buzelor, scrie thelist.com.
Din fericire, există pași pe care îi poți lua în considerare pentru a preveni buzele uscate și crăpate. Asociația Academiei Americane de Dermatologie (AAD) recomandă utilizarea unui unguent sau a unui balsam de buze care conține ingrediente hidratante, cum ar fi uleiul de cânepă sau de ricin, vaselina albă, untul de shea sau ceramidele.
Alimente care îți usucă buzele
În același timp, este important să eviți ingredientele iritante precum mentolul, eucaliptul, lanolina și acidul salicilic. De asemenea, reține că deshidratarea și expunerea la soare sunt elemente care pot usca și mai mult buzele. În unele cazuri, acest lucru se întâmplă din cauza unei afecțiuni sau a unei reacții alergice, spune AAD.
Nu este surprinzător că anumite alimente și băuturi îți pot usca buzele.
De exemplu, AAD recomandă să nu folosești produse de buze cu arome de citrice, deoarece acestea pot irita pielea. Același lucru este valabil și pentru lămâie, grapefruit, portocale și alte fructe citrice.
Evită aceste alimente și băuturi pentru a scăpa de buzele uscate și crăpate
Nu este neobișnuit să simți o senzație de arsură după ce ai mâncat ardei iute, wasabi sau salsa. În general, alimentele picante irită și usucă buzele, conform Dermatologiei și Centrului de Chirurgie Mohs. Alimentele sărate, cum ar fi chipsurile de cartofi, mezelurile și peștele afumat, au efecte similare. Deși nu există suficiente dovezi în acest sens, cercetătorii cred că alimentele sărate și picante pot usca indirect buzele. Aceste produse cresc senzația de sete, determinându-te să îți lingi buzele mai des decât de obicei.
„Glandele salivare conțin enzime digestive care ar putea irita buzele, în timp ce umezeala care se evaporă din salivă agravează uscarea sau descuamarea buzelor”, a declarat dermatologul Evan Rieder, pentru Men’s Health.
Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie recomandă reducerea consumului de alimente acide. Lămâile, portocalele, carnea procesată, lactatele, roșiile și alte alimente acide pot irita gura și buzele, provocând leziuni dureroase. Același lucru este valabil și pentru scorțișoară, care are un efect iritant asupra țesuturilor moi din gură.
După cum am menționat, deshidratarea poate agrava problema și acesta este unul dintre multele motive pentru care ar trebui să bei multă apă. Dar asigură-te că reduci, de asemenea, alimentele și băuturile care deshidratează, inclusiv chipsuri, covrigei, carne prăjită, sifon, cafea și alcool. Deserturile cu zahăr se încadrează și ele în această categorie, notează Well + Good.
Cafeaua, de exemplu, crește producția de urină datorită efectelor sale diuretice, explică o recenzie din 2016 publicată în Medicină Științe prin Biblioteca Națională de Medicină.
Modalități simple de a calma buzele uscate
Acum că știi ce alimente pot usca buzele, încearcă să le elimini din alimentație pentru câteva zile. Între timp, începe să bei mai multă apă și limitează sodiul în alimentație. Hidratează-te și evită iritanții obișnuiți, cum ar fi sarea și mentolul. De asemenea, evitați să îți lingi sau să îți muști buzele. Ai aici o listă cu remedii simple care te scapă de buze crăpate.
În mod ideal, folosește un balsam de buze sau un ruj cu SPF de 30 sau mai mare pentru a proteja buzele de daunele soarelui, recomandă dermatologul Mary L. Stevenson, per NBC News. Ea sugerează, de asemenea, să utilizezi un scrub blând cu zahăr pentru a exfolia pielea de pe buze. După aceea, aplică un unguent pentru a le menține hidratate. „Unguentele pentru buze trebuie reaplicate frecvent pe parcursul zilei, astfel încât buzele să nu se simtă niciodată uscate”, a adăugat ea.
WebMD spune că vaselina și dimeticona, două ingrediente din balsamul de buze, pot calma buzele uscate și pot crește hidratarea. Pentru cele mai bune rezultate, aplică fie un unguent, fie balsam de buze înainte de a utiliza rujul. Ia în considerare plasarea unui umidificator în camera sau în birou pentru a preveni aerul uscat. Acesta e o cauză comună a buzelor crăpate. În afară de asta, optează pentru produse de buze hipoalergenice fără parfum, oxibenzonă, galat de propil și alte ingrediente dure, recomandă AAD.
Dacă faci acești pași, buzele tale ar trebui să se vindece în 2-3 săptămâni. Cu toate acestea, există cazuri în care este nevoie să consulți un dermatolog. Uneori, această problemă poate fi un semn de afte bucală sau alte afecțiuni mai grave care necesită îngrijiri medicale de specialitate.
Pentru că buzele și ochii trădează starea de spirit, descoperă ce dezvăluie forma buzelor despre personalitatea ta.